Haberler

Restorasyon merakı piramidi bitirdi

Tarih: 23 Ekim 2009 Kaynak: Taraf
Bolivya'da Akapana piramidinin dokusunu değiştiren restorasyon, eserin tarihi değerini erozyona uğrattı.

Bolivya'nın dünya mirası listesindeki yedi katlı Akapana piramidi, turistlere daha çekici görünsün diye yapılan düzeltmelerden sonra bu statüsünü kaybedebilir. Orijinal taşı yerine kerpiçle yeniden inşa edilen ve bir uzmanın tabiriyle "mimari felaket" haline gelen Akapana piramidi, BM Dünya Mirası listesinden çıkarılabileceği gibi, yıkılma tehlikesiyle de karşı karşıya. Zira kum, kil, su ve saman karışımıyla yapılan kerpiç, alt basamaklar üzerinde ağırlık yaptığı için yapıda eğim oluşturmaya başladı.

Haziran ayında bölgede oluşan hasarı değerlendirmesi için görevlendirilen arkeolog Jose Luis Paz, Tiwanaku şehrinin, Akapana piramidinin "daha piramit gibi görünmesi" için Ulusal Arkeoloji Birliği'ni devreye soktuğunu, çünkü piramidin turistlere daha çekici görünmesini istediklerini belirtti.

Ön çalışma yapılmadı
"Tasarıyı rastgele yapmaya karar verdiler. Duvarların gerçekte nasıl göründüğü üzerine bir çalışma yapılmadı" diye konuşan Paz, sadece bölgeye bakılarak bile orijinal yapının taşla örüldüğünü anlamanın mümkün olduğunu söyledi, şimdi ise kerpiç duvarların ağırlığı yüzünden, piramidin çökebileceği uyarısında bulundu.

Bir zamanlar Tiwanaku uygarlığının manevi özünü oluşturan piramidin M.S 30 ila 700 yıllarına ait olduğu düşünülüyor.

UNESCO yakın zamanda Tiwanaku'ya bir ziyaret yapacak. Ancak büyük ölçüde değişime uğradığı için Akapana, dünya mirası listesinden çıkarılabilir.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.