Haberler

Tarihi bina çağdaş bir yapıya kavuşturulacak

Tarih: 7 Mayıs 2010 Kaynak: Milliyet Yazan: Kemal Önderoğlu
19 Nisan 2010 günkü köşemizde okurumuz Ali Cambaz'ın şikayetini, "İzmir'e yakışmıyor" ve "Bina yetersiz ve burada trafik sorunu yaşanıyor" başlıkları ile Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne ait işletmeden söz etmiştik. 3 Mayıs 2010 Pazartesi günü de aynı konuda bir yazı ile Büyükşehir'in bu bina ile ilgili projesini sormuştuk.

Tarihi bina 2010 yılı içinde çağdaş bir yapıya kavuşturulacakmış. Köşemize konu ile ilgili olarak gelen cevap yazısını aktarıyorum.

"Mezarlıklar Şube Müdürlüğü'nün Yenişehir Merkez binası 1910'lu yıllarda tütün deposu olarak inşa edilmiş, 1980'li yıllarda İzmir Belediyesi Mezarlıklar İdare Amirliği olarak faaliyete geçmiş ve 1984 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurulmasıyla belediyeye bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü olarak burada cenaze defin hizmeti verilmeye başlanmıştır.

Restorasyon yapılacak
"Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca SİT kapsamına alınan binanın, olduğu gibi korunacağını belirten yetkililer, "Şu anda bu binada cenaze defin hizmetleri devam etmektedir. İdare binası ve cenaze yıkama işlemlerinin yapıldığı gasilhane bölümü antibakteriyel temizlik maddeleri ile günde 2 kez görevliler tarafından dezenfekte edilmekte, haftalık ve aylık olarak da Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından kullanılan haşere ve dezenfekte kimyasalları ile ilaçlanarak tam bir hijyen ortamı sağlanmaktadır. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2010 yılı çalışma programı çerçevesinde, belirtilen bina ve yapıların çağdaş ve modern bir yapıya kavuşturulması amacıyla gerekli keşif ve metraj çalışmaları yapılmış olup Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ile koordinasyon sağlanarak restorasyon ve düzenleme çalışmaları programlanmıştır. Ayrıca, cenazesi olan acılı vatandaşlarımız için gerektiğinde Eşrefpaşa Hastanesi'nden doktor ve psikolog yardımı alınmaktadır" diyor.

Trafik ve otopark sorunu ne olacak?
Büyükşehir Belediyesi'nin cevap yazısında tarihi bina restore edilerek modern bir yapıya kavuşturulacağı belirtiliyor, çok güzel. Ayrıca işletmenin hijyeni ile doktor ve psikolog yardımı konularında da bilgi veriliyor. Bunlar için de teşekkür ediyoruz. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü bulunduğu yer itibariyle sorunların yaşanmasına neden oluyor. İlki, trafik sorunu. Bu yapının önündeki yol, İzmir'in en önemli çarşıları ile çeşitli meslek gruplarının oluşturduğu sitelerin, İZOTAŞ'ın, Pınarbaşı, Işıkkent ve Altındağ mahallelerinin kent merkezine ulaştığı bir cadde. Burası ayrıca İzmir'in dört önemli hastanesinin de bulunduğu bir yer. İkinci sorun da araç park yeri konusu... Aynı anda 10-12 cenaze yakını bu merkeze geldiğinde araçlarını nereye park edeceklerini bilmiyor ve ceza yemek zorunda kalıyorlar.

İZSU kanalizasyonu canımızdan bezdirdi
Bu şikayeti geçen ay da yazmıştık. Vatandaşlar, Bornova Profesörler Sitesi'ndeki Tansaş binasının önündeki yağmur sularının deşarjı için yapılan kanalın üzerine konulan demir ızgaralardan şikayetçi. Tansaş'ın bulunduğu apartmanın yöneticisi İnşaat Mühendisi Kadriye Can yine aradı ve dert yandı. Okurumuz bakın ne diyor: "İZSU burada yağmur suyu kanalı yaptı. İyi oldu. Çünkü, Evka-3'den gelen yağmur suları burayı dere haline getiriyordu."
Kanalın yolun ortasına yapıldığını belirten Kadriye Can sözlerini şöyle sürdürdü: "Üstüne de 1 metre genişliğinde kaynaklı sistemle koca bir ızgara konuldu. Bu yol trafik yoğunluğu yaşanan bir yol ve her araç geçişinde ızgaralar aşırı derecede gürültü kirliliği yapıyor. Konuyu iletmediğimiz yer kalmadı. Çözüm olarak vidalı sistem kanalları önerdim. Aradan dört ay geçmesine rağmen hiçbir şey yapılmadı. Biz bu gürültü kirliliğini yaşamak zorunda mıyız?"

Tünel artık korkutmayacak
İkiçeşmelik Caddesi üzerinde "Korku Tüneli" ismini verdikleri alt geçidin onarılmasını isteyen öğrenciler iki hafta önce "Alt geçidimizin tavanından kanalizasyon suyu damlıyor bundan rahatsız oluyor alt geçicidi kullanamıyoruz. Aziz Kocaoğlundan 23 Nisan Hediyesi olarak Korku Tüneli'ni kullanılabilecek hale getirilmesini istiyoruz" diyen öğrenciler sesini duyurdu.
Şerife Eczacıbaşı ilköğretim Okulunu Cici Park'a bağlayan alt geçidin tavanından yapılan onarım ve zeminin hergün yıkanması, öğrencileri artık caddeden geçmekten kurtardı. Öğrencilerden Murat Şimşek "Artık altgeçidimiz kötü kokmuyor. Caddeye kimse çıkmıyor herkes alt geçidimizi kullanıyor. Bize bu güzel hediyesinden dolayı Başkanımız Aziz Kocaoğluna çok teşekkür ederiz" dedi.

Öğrencilerin ellerindeki "Çok Sağol Aziz Başkan" ve "Öğrenciler Aziz Başkanı Seviyor" dövizleri ise alt geçide kavuşmanın mutluluğunu yansıttı.

Tehlikeli araç kullanıyorlar
Bornova'dan Konak, Karşıyaka, Buca ve Gaziemir istikametlerine sürekli seyahat ettiğini belirten Mustafa Kazancıgil, dolmuş sürücülerinden dert yandı. Okurumuz şunları söyledi: "Bornova merkezli Karşıyaka, hatta Menemen, Buca ve Gaziemir hatlarına hizmet veren minibüs şoförlerinin bazıları ne kural tanıyor, ne de trafiği kullanan diğer sürücülere saygı gösteriyorlar. Çoğu, sanki insan değil de, yük taşıyor gibi kullanıyorlar. Kırmızı ışıkmış, şerit ihlaliymiş, durulmazmış hiçbir kuralı tanımıyorlar. Ayrıca direksiyon başında sigara içtikleri gibi radyolarını da açarak yolcularını rahatsız ediyorlar. Yok mu bunları yola getirecek bir yetkili?"

Bu çalışmaları kim denetliyor?
Bornova Kazım Dirik Mahallesi, 233 Sokak sakinlerinden Seval Çaylak, semtlerinde yol, kaldırım ve ağaç dikme işleri yapan işçilerin kafalarına göre iş yaptıklarını belirterek izlenimlerini şöyle dile getirdi: "Sokağımızda belediyemiz tarafından çalışmalar yapıldı. Yol kenarlarına mor akasyalar dikildi. Çok güzel oldu, ona bir sözümüz yok. Ancak, bordür taşları ve kilit taşları öyle biçimsiz ve zevksizçe döşendi ki, sokağımızın eski halini arar olduk. İşçiler vasıfsız olduğu için kafalarına göre motifler yaptılar. Ayrıca taşların bir kısmı baklava dilimi, bir kısmı da kilit taş olarak döşendi. Bu çalışmaları denetleyen yok mu? Yazık oluyor masrafa ve emeklere."

Servis aracı terörü yaşıyoruz
Karşıyaka Aksoy 1759 Sokak sakinleri servis araçlarından şikayetçi oldular. Okurlarımız, "İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait servis araçları hafta içi her gün 16.30 ile 17.45 saatleri arasında sokağımızı işgal ederek trafik akışını engelliyorlar. Servis aracı terörü yaşıyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü'nün arka kapısı müsait ve bahçeleri de servis araçlarını alır. Sokağımız işgal edildiği gibi 1757 Sokak girişi de trafiğe kapatılıyor. Bunların yüzünden her iki sokağı kullanan sürücüler zaman zaman korna çalarak gürültü kirliliği yaratıyorlar. 5-6 servis aracının yarattığı bu olumsuzluğa kent yöneticilerinin çözüm getirmesini istiyoruz" diyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.