Haberler

Ayakta kalan ilk demokratik yönetim binası

Tarih: 25 Mayıs 2010 Kaynak: Radikal
Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Patara Antik Kenti'nde bulunan "Likya Birliği Meclis Binası"nın restorasyonuna başlandı.

‘Son meclis ilk meclise sahip çıkıyor' parolasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) devredilen Antalya'nın Kaş İlçesi Patara Antik Kenti'nde bulunan, dünyanın ilk demokratik yönetim binası olan Likya Birliği Meclis Binası'nın restorasyonu başladı. Restorasyonun ardından gelecek yıl 23 Nisan'da, 160 ülkenin parlamento başkanı bu binada bir araya gelecek.

M.Ö. 2'nci Yüzyıl'da inşa edilen Likya Birliği Meclisi Binası, dünyadaki ilk demokratik yönetim binası olma özelliğiyle önem taşıyor. Likya döneminde inşa edilen, Roma döneminde de meclis binası olarak kullanılmaya devam edilen, daha sonra kumlar altında kalan bina, 1988 yılında başlatılan Patara kazıları sırasında Prof. Dr. Taner Korkut tarafından ortaya çıkarıldı. 2006 yılında kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla ortaya çıkarılan meclis binası, Prof. Dr. Korkut tarafından yayınla dünyaya duyuruldu.

160 ÜLKENİN PARLAMENTO BAŞKANI BURADA BULUŞACAK
‘Son meclis ilk meclise sahip çıkıyor' parolasıyla TBMM'ye devredilen binada restorasyon çalışması için girişimlere geçen yıl başlandı. Binanın restorasyon işi Peker İnşaat'a ihale edildi. Peker İnşaat tarafından alınan ihalenin ilk etabı bu yıl 29 Ekim'de, ikinci etabı gelecek yıl 23 Nisan'da tamamlanacak. Restorasyonun ardından, gelecek yıl 23 Nisan'da 160 ülkenin parlamento başkanının bu binada bir araya getirilerek toplantı yapılması amaçlanıyor.

Kazı ve Restorasyon Başkanı, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, restorasyon çalışmalarının başlatıldığını belirterek, bu dönemde daha önce geniş bir alanda numaralanan oturma taşlarının yerine konulacağını, toprak altındaki kireç taşından yapılmış taşların ortaya çıkarılacağını, oturma yerlerinin açılacağını söyledi. Yukarı bölümde kazının devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Işık, dışarıdaki taşların da yeniden numaralandırıldığını, bilgisayar çizimlerinin sürdürüldüğünü kaydetti.

Restorasyon çalışmaları tamamlandığında, TBMM Başkanlığı'nca devralınan bu yapıda 160 ülkenin parlamento başkanlarının bir araya getirilerek toplantı yapılmasının amaçlandığını kaydeden Prof. Dr. Işık, "Ülkemizin tanıtımı ve prestiji açısından çok önemli olan bu proje bizi heyecanlandırıyor. Cumhuriyet tarihimizin belki de en büyük arkeolojik restorasyon çalışmasına imza atmış olacağız" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.