Haberler

Tarihî eserler lazerle temizleniyor

Tarih: 9 Temmuz 2010 Kaynak: Zaman
Arkeolojik kazılarda elde edilen binlerce yıllık tarihi eserler, artık hiçbir zarar görmeden temizleniyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Lazer Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (LATARUM) tarihi eserleri lazerle temizlemeye başladı. LATARUM Müdürü Prof. Dr. Arif Demir, "Bu Türkiye'de bir ilktir.'' dedi. KOÜ Rektör Yardımcısı ve LATARUM Müdürü Demir, Arkeoloji bölümünden gelen talep üzerine yaklaşık 6 ay önce tarihi eserlerin yüzeyine zarar verilmeden lazerle temizlenmesi projesini başlattıklarını söyledi.

KOÜ Teknoparkı'ndaki laboratuvarlarında ilk olarak lazerle bir kemik parçasının yüzeyini temizlediklerini kaydeden Demir, çalışmalarda daha önce tarihi eserlerde yapılan normal temizlik sürecinden daha başarılı bir sonuç elde ettiklerini kaydetti. Lazerle tarihi eserlerin yüzeyine de hiçbir zarar verilmediğini vurgulayan Demir, "Arkeolojik kazılarda elde edilen tarihi eserleri lazerle temizlemeye başladık. Böylece eserde hem kirletici kimyasal kullanımını ortadan kaldırdık hem de zamandan tasarruf sağladık. Bu sayede eserler orijinal yapısına zarar verilmeden hızlı bir şekilde temizlenmekte.'' diye konuştu. Prof. Dr. Arif Demir, üniversitelerin arkeoloji bölümleri ya da müzelerden talep gelmesi halinde tarihi eserlerin lazerle temizliğini gerçekleştirebileceklerini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.