Haberler

Solmaz Boya ile Tarihî Yapılar Yeni Kalacak

Tarih: 27 Ekim 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Arif Bayraktar
Neredeyse 5 yılda bir boya ve bakıma ihtiyaç duyan tarihî eserleri artık yıpratmayacak boya Türkiye'ye geldi.

50 yıl canlılığını koruyan boya ile Eyüp'teki Feshane binasından Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Hürrem Sultan Hamamı'ndan İstanbul'daki Yeşil Cami'ye kadar birçok mekânın bakım ve boyaması yapıldı. Solmaz boyanın sahibi, boyada 49 yıllık tecrübeye sahip Uzertaş Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Erem, şimdi de Karaköy'deki tarihi Kılıçali Paşa Camii'ni boyayacaklarını söyledi. Beeck'sche Farbwerke adıyla piyasaya sürülen ürün, aktif potasyum silikat esası ve mineral bazlı yapısıyla yüksek buhar geçirgenliğine sahip olduğu için mantar ve yosun gelişimini durduruyor. Rutubete, kirlenmeye, gözeneklere sızan zararlı etkenlere karşı en az 50 yıl dayanıyor.

49 yıllık tecrübeye sahip Uzertaş'ın bu boya ile sektöre yeniden iddialı bir giriş yaptığını söyleyen Erem, solmaz boyanın gördüğü talebe bağlı olarak Uzertaş'ın sermayesini yüzde 3 bin artıracaklarını açıkladı. Önümüzdeki ay 150 bin lira olan sermayelerini 4 milyon 800 bin liraya çıkaracaklarını anlatan Erem, ardından da Borsa'ya açılacaklarını ifade etti. Erem, tarihi eser temizliğinin Türkiye'deki içler acısı haline son veren yeni ürün ile sektöre yeni bir soluk getirdiklerini vurguladı. Piyasaya sürdükleri boya ve temizlik işlerinin 50 yıl boyunca kendini muhafaza ettiğine dikkat çeken Erem, "Özellikle Osmanlı eserleri ve camilerimizin en çok ihtiyaç duyduğu böylesi bir işlemi kısa zamanda Türkiye'ye yayacağız." dedi. Şu an boyayı cami ustalarına tanıttıklarını ve yüzde 25 iskonto ile satış yaptıklarını anlatan Erem, ABD'de Beyaz Saray'ın bu boya ile boyandığını hatırlattı. Galatasaray'ın yeni stadının da Eren Talu zamanında bu boya ile boyanacağını, müteahhitlerin değişmesi sebebi ile boya şirketinin de değiştiğini hatırlatan Erem, Avrupa'da heykellerin de bu solmayan boya ile boyandığını hatırlattı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.