Haberler

Baydemir: Tarım arazileri imara açılmayacak

Tarih: 10 Mart 2011 Kaynak: Evrensel
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'da tarım arazilerinin imara açılmayacağını belirterek, vatandaşları uyardı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilçe belediye başkanları, Diyarbakır'daki işveren örgütü temsilcileri ve belediye meclis üyelerini katılımıyla Diyarbakır arsa spekülasyonu ve tasarrufların yatırıma dönüştürülmesi ile ilgili ortak açıklama yaptı.

Hukuki sorumlulukları olmamasına rağmen ahlaki, vicdani ve siyasi sorumluluk nedeniyle açıklama yapma gereği duyduklarını belirten Baydemir, bütün bilimsel girdileri hesaba katarak Nazım İmar Planı hazırladıklarını bildirdi.

Diyarbakır'ın mevcut konut alanının 14 bin 60 dönümlük bir alan iken ilave olarak 48 bin 830 dönüm daha konut alanı olarak planladıklarını açıkladı. Böylece toplam konut alanının 64 bin 390 dönümlük bir yer olduğunu söyleyen Baydemir, bunun mevcut konut alanının tam 4.5 katı olduğunu belirtti. "Mevcut konut alan stokumuz 1 milyon 220 bin kişiyi daha barındırabilecek genişliktedir" diyen Baydemir, bu durumda konut alanı olarak planladıkları alanın 2035 yılına kadar bile yettiğini söyledi.

YATIRIM YAPIN ÇAĞRISI
Neden kent merkezine 30'uncu, 40'ıncı kilometre uzaklıkta astronomik fiyatlarla tarım arazileri ‘arsa olarak' alınıp satılıyor" diye soran Baydemir, "Bu kârlı bir iş midir, akıllıca bir iş midir? Yoksa umut tacirlerinin veya spekülatörlerin tasarruf sahiplerine vaat ettiği pembe bir rüya mıdır? Ancak endişemiz odur ki bu pembe rüyadır. Bunu görüyor olmaktan son derece kaygılıyız" dedi. Baydemir, "Tarım alanı niteliği olan alanların tarımsal niteliği korunacaktır. Bütün yurttaşlarımızı uyarmak istiyoruz" diye konuştu.

İmar dışı alanlarda arazi ticaretine de karşı olmadıklarını da belirten Baydemir, karşı çıktıkları alanın imar dışı alanların konut alanı, ticaret alanı vb. olarak pazarlanması olduğunu söyledi.

Yapı sektörüne de çağrı yapan Baydemir sadece imara açılmış yeni alanlarda değil kentsel dönüşüm alanlarında da aktif olmalarını beklediklerini ifade ederek şöyle dedi: "Bugünkü spekülatif arsa fiyatlarıyla yoksul yurttaşlarımızın konut sahibi olması, giderek uzaklaşan bir hayale dönüşecektir." Baydemir, tasarruf sahiplerini birikimlerini istihdam yaratıcı, kente getirisi olan yatırıma dönüştürme çağrısı yaptı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.