Haberler

Gehry Los Angeles Kent Merkezi Tasarımını Açıkladı

Tarih: 2 Mayıs 2006 Kaynak: New York Times Yazan: Robin Pogrebin Çeviren: Sinem Çetintürk

Los Angeles gibi dağınık ve yaygın bir kentsel dokuya sahip kentte tüm etkinliklerin odak noktasını oluşturacak bir kent merkezi yaratmak kolay bir iş değildir. Frank Gehry ve tasarım ekibi bu zorluğu kabul ederek Grand Avenue’da LA yeni merkezini yaratmayı planlıyorlar.

“LA’de yer alacak merkezinin esnek bir yapıya sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü LA’ın bir kente göre oldukça yaygın bir yerleşim düzenine sahip. Bizim düşündüğümüz merkezimiz doğrusal bir aks çevresinde yer alacak.”

Walt Disney Konser Salonu karşında yer alan kent bloğunu kapsayacak projede otel, konut alanları, kiralık mağazalar, restoranlar ve çeşitli kamusal aktiviteler yer alacak.

Projede iki adet L-şekilli kule yer alıyor. Bunlardan yüksek olanı İkinci ve Grand Caddesi kesişiminde yer alacak 47 katlı cam bir blok; 275 odalı ve üst katlarda 250 tane kiralık daire yer alacak. Diğer kule ise Olive ve Birinci Cadde’nin kesişiminde 25 katlı yapıda 250 daire yer alacak.

İki kulenin yanında Birinci Cadde üzerinde cephesi kireçtaşı ve camdan kaplı iki adet üç katlı kiralık pavyon yer alacak. Bu yeni strüktürler Disney Hall’ın köşeli formunun karşısında eğrisel formlara sahip olacak.

Tasarımın daha başlarında olduklarını belirten Gehry, şimdilik sadece kent bütününde yeni yapının ve Disney Hall ile ölçek ilişkilerinin tanımlandığını vurguladı.

İleri ki aylarda yardımcı tasarım ekibi Craig Webb ile birlikte yapıların dış cephe tasarımlarınında açıklanacağını söyleyen Gehry, “Kentsel peyzajın kamusal mekanları etkin hale getirecek.” dedi.

Aralık ayında başlanacak birinci aşamanın 2009 yılında tamamalanması planlanıyor. Toplam proje alanı 36.450 m2 olan üç aşamalı projenin tamamı 2014 yılında tamamlanacak. Toplam projede 37.160 m2 kiralık mağaza alanına, 275 odalı otele ve 2.600 daire yer olacak. Toplam maliyeti 1,8 milyar Dolar olacak projenin ilk aşaması 750 milyon Dolar’a mal olacak.

Projede kentin kültür yapıları Disney Hall, Müzik Merkezi, Colburn Okulu ve Modern Sanat Müzesi ile tüm plazaların ve yaya yollarının buluşacağı bir merkez oluşturulacak. Merkezi aks, MoCA’dan
(Modern Sanat Müzesi) Temple Caddesi’ne kadar uzanacak.

Gehry proje hakkında “Bu ne New York, Ne Paris – tamamen farklı bir imaj olacak ve biz bunu yaratmak için uğraşacağız. Los Angeles’ta bir merkez yok ve biz bunu bulmak için yola çıktık.” diyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.