Haberler

Nükleer santralda yaman çelişki

Tarih: 25 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye'nin enerji konusunda yüzde 70 oranında dışa bağımlı olduğunu, bunun için nükleer santral kurulması gerektiğini savundu. Pepe, nükleer enerji santralının Sinop'ta kurulmasının henüz kesinleşmediğini, bu konuda 8-10 alternatif olduğunu söyledi. Greenpeace Genel Direktörü Gerd Leipold ise Pepe'nin aksine nükleer santralların dışa bağımlılığı artırdığını ileri sürdü.

Osman Pepe, Türkiye'nin enerji ihtiyacının rüzgâr, güneş ve jeotermal enerji kaynaklarından karşılanmasının mümkün olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye bu ihtiyacını karşılamak için hidroelektrik kapasitesini kullanmalı. Rüzgâr ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili söylenenler Türkiye'nin yarasına merhem olacak büyüklükte değil. Doğalgaz santralları dışa bağımlılık yaratıyor. Nükleer enerji santralı kurulması halinde, uranyum ihtiyacının karşılanması konusunda dışa bağımlı olunmayacak. Türkiye uranyum kaynaklarına sahip."

Pepe'nin tam aksini savunan Leipold ise şöyle konuştu: "Gelişmiş ülkeler nükleer enerji üretmiyor. Nükleer enerji Üçüncü Dünya ülkelerine pas ediliyor ve bu ülkeler enerji konusunda dışa bağımlı kılınıyor. ABD'de son 20 yılda hiç nükleer enerji santralı yapılmadı. Gelişmiş ülkelerin gündeminde nükleer enerji yerine yenilenebilir enerji var. Almanya, İsveç ve İspanya mevcut santralların ömürlerinin dolmasıyla birlikte yeni nükleer santrallar açmayacaklarını bildirdi. Artık bu ülkelerde rüzgâr enerjisine ilgi var.

'Uranyum yetmeyecek'
Türkiye'nin rüzgâr enerjisi konusunda büyük potansiyeli olduğunu belirten Leipold "Nükleer enerjinin ucuz olduğunu iddia edenler söküm ve atık depolanmasının maliyetini gözardı ediyor. Santral kurulduğunda uranyumun yetmeyeceği anlaşılacak. Çünkü o da tükenebilir kaynak" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.