Haberler

Deprem Dede faktörü...

Tarih: 30 Mayıs 2006 Kaynak: Cumhuriyet
Bu durumda, başka bir gezegen için inşa edilen evin akıllığından söz etmek zor. Belki yapımcısı için 'aşırı akıllı' denebilir. Daha garantili olsun diye bazı sitelerde Deprem Dede oturtuluyor. Sizin de aklınız varsa, onun oturduğu sitede bir daire alıyorsunuz. Fakat Deprem Dede'nin sırtında yumurta küfesi yok. Bir gün başka bir siteye taşınırsa, siz de taşınabileceğinizi sanmayın. Çünkü Deprem Dede'nin oturmadığı sitelerde fiyatlar hemen yarıya iniyor. Buna karşılık taşındığı sitede fiyatlar iki katına çıkıyor.

İşte bu binaların depremi 8 saniye önce algılayıp size haber verdikleri söyleniyor. Eğer siz bina kadar akıllı değilseniz, Deprem Dede'nin üst katınızda oturduğuna güvenip mışıl mışıl uyuyorsunuz. Bina yıkılırsa altında kalıyorsunuz. Fakat hiç olmazsa üstünüzde sizden daha akıllı bir moloz yığını oluyor. Çünkü Deprem Dede inşaatçı değil, hatta deprem uzmanı bile değil...

Akıllı konutların sahiplerini 150 metre öteden algılayan güvenlik otomasyonları oluyor. Diyelim ki 5 gün boyunca aynı saatte asansöre bindiniz. Akıllı asansörünüz 6. gün aynı saatte sizin katta bekliyor. Satıcılar 'Akıllı konut sizden daha akıllı oluyor' demek istiyorlar ama ayıp olmasın diye bunu söze dökemiyorlar. Ancak siz istenen birkaç milyon doları gözünüzü kırpmadan akıllı eve yatırırsanız, binadan daha az akıllı olduğunuzu kanıtlamış oluyorsunuz.

Binalar akıllı ama kent yöneticileri hâlâ akılsız olabiliyor. Onların bu işte bir kusuru bulunmuyor. Kentin sakinleri olarak hiçbir yanlışlığa meydan vermeksizin, her seçimde aynı türden siyasetçileri seçmekte direnenler bizleriz. İşte bu nedenlerle dünyanın en akıllı binasından çıkıp dünyanın en akılsızca düzenlenmiş kentine girmek, akıllı konut sahipleri için fazla akıllıca olmayabilir.

Çünkü biz akılsız ve depreme dayanıksız, asansörünü çağırsanız bile gelmeyen, içeri biz mi girmişiz yoksa dairemizi soymaya gelen hırsız mı, fark etmeyen, jeneratör sistemi olmayan akılsız konut sahipleri hiç, olmazsa sokağa çıktığımızda bir kültür şoku yaşamıyoruz.

Her şey bize akılsızca fakat normal geliyor. Oysa akıllı binalarda yaşayanlar için durum çok zor. Her sokağa çıktıklarında yaşadıkları akılsızlıklar yüzünden akıl sağlıklarını yitirme tehlikesi içindeler. İster misiniz dünyanın en akıllı konutlarında akıl sağlığı bozulmuş kişiler otursun.





Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.