Haberler

Agora'nın İzmir ile Bütünleşmesi için bir Adım Daha

Tarih: 14 Haziran 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora’yı kentle bütünleştirme amacıyla başlattığı kamulaştırmaları hızlandırdı. Bugüne kadar 14 binayı yıkan belediye ekipleri, kamulaştırma kapsamındaki 46 binadan işlemi tamamlanın 20’sinin daha yıkımına başladı. Çalışmalar tamamlandığında Agora’nın İkiçeşmelik yönünde önü açılmış olacak ve tarihi mekan caddeden görünebilecek. 20 binanın yıkım çalışmalarını izleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, kent merkezinde dünyanın en büyük agorası olan İzmir Agorası’nı gün yüzüne çıkarma çalışmalarında önemli mesafe katettiklerini belirtti. Kamulaştırma kapsamındaki 46 binadan 20’sinin yıkımına başladıklarını, geriye kalan 26 binanın işlemlerinin ise sürdüğünü kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Bugüne kadar kamulaştırmalar için 5.5 milyon YTL harcadık. Yıkımını başlattığımız 20 bina için 1 milyon 355 bin 158 YTL ödedik. Yeni kamulaştırmalarla ödeyeceğimiz toplam bedel 8-9 milyon YTL’yi bulacak” dedi.

Arkeoloji ve Tarih Parkı Olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora’nın gün ışığına çıkarılmasını sağlayacak arkeolojik kazı çalışmalarına destek vermesinin yanı sıra, tarihi mekanın çevresinin de çağdaş koruma anlayışı ile düzenlenmesi için “Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi” hazırladı. Bu kapsamda, Eşrefpaşa (İkiçeşmelik) Caddesi’nin doğusunda, Agora kazı alanının batısında kalan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı; “Arkeoloji ve Tarih Parkı” olarak ayrıldı. Bu alanda yapılacak düzenleme ile Agora’nın algılanabilir hale getirilmesi, alandaki arkeolojik buluntuların sergilenmesi, tarihi yapının Kemeraltı ve diğer kentsel alanlar ile bütünleştirilmesi hedefleniyor.

Arkeoloji ve Tarih Parkı’nda el sanatları sergi ve satış, sanatsal çalışma, turizm, danışma, rehberlik üniteleri ve açık alanlar oluşturulacak, tescilli sivil mimari örneği yapılar müze, kültür evi, kütüphane, kafeterya gibi kültür ve turizm ağırlıklı işlevlerle donatılacak.

İzmir Agorası'nda ilk kazılar 1932-1941 yıllarında yapılmış ve bir bölümü ortaya çıkarıldı. Daha sonra uzun yıllar duran kazılar tekrar başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi kazılara destek veriyor. Bugüne kadar Tanrıça Vesta kabartması, Tanrı Hermes, Dionysos, Eros, Herakles heykelleri, çok sayıda kadın-erkek ve hayvan heykeli, pişmiş topraktan eserler ortaya çıkarıldı. Ayrıca Batı Stoa Faustina Kapısı da restore edildi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.