Haberler

Yenikapı'dan tarih fışkırdı

Tarih: 21 Haziran 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Ömer Erbil
Marmaray Projesi kapsamında 14 arkeolog ve 150 işçinin çalıştığı Yenikapı'da sürdürülen arkeolojik kazılarda, toprağın altından tarih fışkırdı. Yaklaşık 10 milyon dolarlık bir bütçenin ayrıldığı kazılar sırasında 8 batık, çok sayıda anfora, sikkeler gibi arkeolojik eser gün yüzüne çıkarıldı.

İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kontrolünde devam eden kazılarla ilgili dün Yenikapı'daki kazı alanında basın toplantısı düzenlendi. Kazı başkanlığını yürüten Müze Müdürü Dr. İsmail Karamut gezdirdiği alanı gazetecilere tanıttı. Karamut, 24 bin metrekarelik alanda 8 batık bulunduğunu, ancak halen kazılmayan alanlar olduğunu belirtti.

Marmaray Projesi kapsamında 14 arkeolog ve 150 işçinin çalıştığı Yenikapı'da sürdürülen arkeolojik kazılarda, toprağın altından tarih fışkırdı. Yaklaşık 10 milyon dolarlık bir bütçenin ayrıldığı kazılar sırasında 8 batık, çok sayıda anfora, sikkeler gibi arkeolojik eser gün yüzüne çıkarıldı. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kontrolünde devam eden kazılarla ilgili dün Yenikapı'daki kazı alanında basın toplantısı düzenlendi. Kazı başkanlığını yürüten Müze Müdürü Dr. İsmail Karamut gezdirdiği alanı gazetecilere tanıttı. Karamut, 24 bin metrekarelik alanda 8 batık bulunduğunu, ancak halen kazılmayan alanlar olduğunu belirtti.

UNESCO denetliyor
Karamut, kazıların UNESCO denetiminde yapıldığını ve çok önemli buluntuların ortaya çıktığını vurguladı. Karamut, bulunan antik limanla ilgili olarak da şöyle konuştu: "Fırtına sonucu batmış 8 tekne kalıntısı bulundu. Sur duvarlarının Konstantin'e ait olduğu tahmin ediliyor. Yapı taşları, duvarın 4.20 metrelik genişliği ve statik yapısı su duvarı olma ihtimalini güçlendiriyor. Ancak henüz net olarak sur duvarı demek doğru değil. İ.Ö. 4'üncü yüzyıla ait bir gizli geçit var. Ayrıca mezarlar ve işlikler ortaya çıkarıldı. Koruma Kurulu bu alanın "arkeolojik park" olarak korunmasına karar verdi."

Denize yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki alanda yüzeyden 4.20, deniz seviyesinden de eksi 1.20 metrede bulunan batıklardan çok sayıda amforalar ve işlenmiş büyük ahşap parçalar çıkarıldı. İstanbul Arkeoloji Müzesi uzmanları, Texas Üniversitesi'nden Prof. Cemal Pulak, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Sait Başaran'ın ortak çalışmalarıyla bulunan batıklar önce müzeye getirilecek ve onarımlarının yapılmasından sonra Yenikapı istasyonunda oluşturulacak müzede sergilenecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.