Haberler

Müteahhit Batarsa, Biz Hapse Siyasetçi Yüce Divan’a Gider

Tarih: 4 Temmuz 2006 Kaynak: Hürriyet

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, dün İTO’da düzenlenen toplantıda Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu’yla çimento fiyatları kavgasına girdi. Bayraktar, "Piyasayı mahvettiniz" deyince, Şahinoğlu, "Bizi günah keçisi yaptınız" yanıtı verdi. Bayraktar, "Müteahhit batar, biz hapse, siyasetçi Yüce Divan’a gider. Durum buraya gidiyor, müteahhitleri kurtarmalıyım" dedi.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Referans Gazetesi’yle birlikte düzenlediği "İnşaat Sektöründeki Gelişmeler" paneli, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar’la Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu’nun çimento fiyatı kavgasına sahne oldu. Tartışmaya Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Genel Sekreteri Faruk Karakule ve bazı izleyiciler de katıldı.

Piyasayı Mahvettiniz
Erdoğan Bayraktar, inşaat sektörünün şu anda içinde bulunan olumsuz durumda çimento sektörünün tutumunun etkili olduğunu savunarak, Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu’na şöyle yüklendi: "Bir yılda yaptığınız zam yüzde 22. Zam yokluktan gelir. Ben başedemedim. Türkiye’de çimento üretimi 42 milyon ton, ihtiyaç 35 milyon ton. Zam neden geldi. Çimentonun torbası 4 bin 920 liradan, 6 bin liraya çıktı. Bize yansıyan yüzde 22’lik bir artış var. Piyasayı tetiklediniz. Piyasayı mahvettiniz."

4 Milyon Kişi Ekmek Yiyor
İnşaat malzemelerinin genel olarak zamlandığını, zam oranlarının enflasyonun çok üstünde kaldığını hatta yüzde 100’ü bulan zamlar olduğunu belirten Bayraktar, "TOKİ’nin Türkiye’deki inşaatlardan aldığı pay yüzde 21. Yani, 700 bin kişi inşaatlarımızda çalışıyor. yaklaşık 4 milyon kişinin kursağından ekmek geçiyor, yazık değil mi?" diye konuştu.

Müteahhitle Batarız
Devletin çimento üretmesinden yana olmadığını vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi: "Ben TOKİ’ye iş yapan müteahhidi korumak zorundayım. Onlar batarsa ben de onlarla batacağım. Rutin işlerde kár marjı yüzde 1-20 arasında olmalı. Üstü bilimsel değil. Bunun egale edilmesi lazım."

Biz Hapse Gireriz
Krizden dolayı projelerin tesliminde biraz sarkma olabileceğini bildiren Bayraktar, şunları söyledi: "Kriz şu anda. Bize şimdi lazım. Köprüyü geçemeyeceğiz. Düşüp boğulacağız. Müteahhit batsın, biz hapse gidelim, siyasiler yüce divana gitsin. Durum buraya gidiyor. Biz müteahhitleri kurtarmaya çalışıyoruz."

Fiyat Yüksek Değil 
Atalay Şahinoğlu ise, çimento fiyatlarının Avrupa’da 65-85 dolar arasında olduğunu, sadece Mısır, Çin gibi ülkelerde Türkiye’den daha ucuza bulunabileceğini belirterek, "Türkiye’de fiyatlar yüksek değil. Hazır betonda haklılar. Marmara’da çok sayıda hazır betoncu var. Bunlar birbirlerini yediler. Buradan ihbar ediyorum çimento fabrikaları dünya standartlarında. Betonda böyle değil. Elektrik fiyatları makul ama yakıt fiyatları buraya taşıdı" diye konuştu.

Çimentocu-TOKİ Başkanı Kavgası Nasıl Gelişti
Erdoğan Bayraktar: Maalesef bugün içine düştüğümüz durumun sebebi çimento sektörüdür.

Atalay Şahinoğlu: Bizi günah keçisi yaptınız. Çimentocular üretip üstüne mi oturuyor?

Erdoğan Bayraktar: İhraç ediyorsunuz efendim. 

Atalay Şahinoğlu: Bizim fabrikamızda (Nuh Çimento) bir yılda yüzde 12 zam oldu. 

Erdoğan Bayraktar: Dedikleriniz doğru değil. 

Atalay Şahinoğlu: Yalan söylemiyorum. 

Erdoğan Bayraktar: Piyasayı tetiklediniz, piyasayı mahvettiniz.

Atalay Şahinoğlu: Devletten rica ediyorum çimento sektörünü soruşturmaya tabi tutusun. Fabrikamın kapısı açık, ihbar ediyorum gelip incelesinler.

Erdoğan Bayraktar: Ben müteahhidi korumak zorundayım. Müteahhit batarsa TOKİ de batar.

Tükürükle ekmek yapılır çimentosuz inşaat olmaz
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, çimentonun inşaattaki önemini vurgulayarak, "Susuz ekmek yaparsınız. Tükürüğünüzle yaparsınız, ama çimento bu işin ana maddesi. Bu krizde herkesin daha duyarlı davranmasını beklerdik. Enflasyon yüzde 7-8’ken çimento zammı yüzde 22 olmamalı" diye konuştu.

Kasada 7 milyar YTL var projeler problemsiz biter
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "TOKİ projelerinin sarkması söz konusu mu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Böyle bir şey yok. Durma noktasına gelmez. Toplu Konut İdaresi’nin kasasında 7 milyar YTL var. Bu inşaatları bitiririz. Hiç problem olmaz."

Asıl fırsatçılığı betoncu yapıyor, boğazlarını okşayın
Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, fırsatçıları ihbar etmek istediğini belirterek, şöyle konuştu: "C25 betonun metreküpünü 80-85 YTL’den fazla satanlar fırsatçıdır. C39’u da 90-95’in üzerinde satanlar fırsatçılık yapıyor. Fiyatları bizim dışımızda artıran bayii uyarırım. Çimentonun tonunu 95-97 YTL’nin üzernide satan fırsatçıdır. Fazla ileri gidenin boğazını hükümet biraz okşasa kendine gelir. Odalar, birlikler böyle adamları uyarsın."

Konutun metrekare fiyatı 1100’den 2500 YTL’ye çıktı
Atalay Şahinoğlu, çimento fiyatlarının yükseldiğinin sürekli konuşulduğunu, diğer malzeme fiyatlarının gündeme gelmediğini hatırlatarak, "Ataşehir’de bir firmaya 60 YTL’den çimento verdik. Ödeme yerine daire vermeyi önerdi. Kabul ettik. Metrekare fiyatı bin 100 YTL idi. Sonra 2 bin 500 YTL’ye çıktı. Böyle olunca daireleri vermek istemedi" dedi.

Fiyatları normale indirin, inşaatta sıkıntıyı bitirin
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, ilk çeyrekte yükselişini sürdüren inşaat sektöründe dövizin ve faizlerin ani çıkışıyla çimento ve hazırbeton fiyatlarında büyük artış yaşandığını belirtti. Erbakan, "Sabit fiyatla taahhüt yapan müteahhitin iş yapması olanaksız hale geldi. Fiyatların neden bu kadar yükseltildiğini tam olarak anlamadık. Lütfen anlatılsın. Tek çözüm fiyatların normal seviyeye çekilmesidir" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.