reklam

1998 - 1999 Bahar Yarıyılı / Mimari Proje 
Diyalog 2002 - II > İhsan Bilgin > Verdiği Dersler

Tarih: 30 Ekim 2002
Yer: Arkitera Forum

 

1998 - 1999 Bahar Yarıyılı / Mimari Proje 6 ( VI. Yarıyıl) Mimari Proje Konusu

1. Proje Yeri:
Proje çalışması, Tarihi Yarımada'nın batısında ve TEM (Trans European Motorway) ile E5 otoyollarının arasında konumlanan Davutpaşa Kışlası arazisi üzerindeki alanda yapılacaktır.

2. Proje Konusu:
Proje konusu, söz konusu alanın ekli paftada işaretlenmiş sınırları içinde öğretim üyesi lojman yerleşmesi veya öğrenci yurdu yerleşmesi tasarımıdır.

Bilindiği gibi Yıldız Teknik Üniversitesi halen, ağırlığı Yıldız Kampüsü'nde olmak üzere, toplam 3 kompleks içinde (Yıldız - Şişli - Maslak) faaliyetlerini sürdürmektedir. 1980'ler sonrasının nicel gelişmesi üniversitenin toplam nüfusunu 20.000'lerin üzerine çıkarmış ve son yıllarda bu niceliğe uygun nitel atılımlar ve dönüşümler yapılması doğrultusunda çeşitli projeler gündeme getirilmiş, kısmen de uygulamaya konulmuştur. Mekansal gelişmeyle ilgili olanlar, bu projeksiyonlar içinde önemli bir yer tutmaktadır. Mekansal gelişme projelerinin nicel ve nitel boyutları bulunmaktadır. Üniversitenin artan nüfusu öncelikle bir genişleme ve yeni alan/yeni bina gereksinimi doğurmuştur. Ancak mevcut kampüslerin kent içindeki konumları, böyle bir genişlemeye olanak tanımamaktadır. Ayrıca üniversitemiz son yıllarda nicel büyümeden bağımsız olarak da kendini yenileme ve yeniden yapılanma sürecinin içinde bulunmaktadır: Yeni eğitim sistemi arayışları, yeni bölümler ve öğretim programları, öğrencilerin üniversite içindeki etkinliğinin ve inisiyatifinin artması doğrultusundaki eğilimler, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin yoğunlaşan dış ilişkileri, çağdaş iletişim teknolojilerinin olanaklarını daha etkin kullanmaya yönelik girişimler, geliştirilmeye çalışılan sosyal ortamlar ve olanaklar, bu çok yönlü yenilenme ve kabuk değiştirme arayışının işaretleri olarak değerlendirilebilir. Bu yenilenme eğilimlerinin her biri, nicel büyümeden bağımsız olarak da yeni mekan ve donatı gereksinimleri anlamına gelmektedir.

Nicel ve nitel gelişmelerden kaynaklanan bu yeni mekan gereksinimlerini karşılamaya yönelik en önemli güncel gelişme Davutpaşa Kışlası arazisinin Yıldız Teknik Üniversitesi'ne tahsis edilmiş olmasıdır. Arazi, 178 m x 357 m büyüklükte bir alanı işgal eden iç avlulu kışla binasının çevresini saran 124 ha'lık bir büyüklüğü kapsamaktadır. Arazi sınırları içinde ayrıca dağınık bir biçimde köşk, kasır, hamam, fırın, sarnıç, ahır gibi tescilli kültür varlıkları bulunmaktadır. Mevcut binalar ve kışlanın çevresindeki 124 ha'lık alanın tanıdığı yeni yapılaşma olanakları, üniversitenin yeni mekan gereksinimini uzun vadeli ve kalıcı bir biçimde çözme kapasitesine sahiptir. Bu kapasitenin etkin bir biçimde kullanılabilmesi için önümüzdeki dönemde üniversite bünyesinde yoğun bir planlama, projelendirme, restorasyon ve inşaat etkinliğinin eşgüdümlü olarak sürdürülmesi gerekli olacaktır. Mimarlık Fakültesi de yeni kampüsün planlama ve projelendirme konularını eğitim programı kapsamına alarak, bünyesindeki öğretim üyeleriyle öğrencileri mekansal planlama etkinliğine daha yaygın ve aktif bir biçimde katmayı hedeflemektedir. 1998-99 Yaz Yarıyılı Mimari Proje 6'nın çalışma konusu da bu kapsam içinde biçimlenmiştir.

Rektörlüğün ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'nın yürüttüğü ön çalışma ile büyük ölçekteki arazi kullanım stratejisi saptanmış bulunmaktadır. Buna göre arazinin kuzeybatısındaki alan ikamete ve eğitim dışı sosyal işlevlere, kışlayı bir bant şeklinde saran alan ise eğitime ve eğitime paralel sosyal işlevlere ayrılacaktır. Mimari Proje 6'nın konusu, arazinin kuzeybatısında konumlanan ikamet işlevlerini kapsayacaktır. İkamet işlevi için ayrılan alan toplam 80.000 m2'dir ve 20.000 m2'si öğretim üyesi lojmanları, 60.000 m2'si ise öğrenci yurtları olarak kullanılacaktır.

İkamet işlevi iki bölümden oluşmaktadır:
1. Öğretim Üyesi Lojmanları: Üniversite bünyesindeki öğretim üyelerinin ikamet gereksinimlerine yanıt verecek 200-250 birimlik bir toplu konut yerleşmesidir. Projelendirmede spesifik bir kullanıcı grubu olarak öğretim üyelerinin gereksinimlerinin ve yaşam tarzlarının dikkate alınması beklenecektir. Proje bir yandan yerleşme ölçeğinden birim konut ölçeğine kadar giden bir yapılaşma tasarımını, öte yandan da cadde-yaya yolu-otopark-rekreasyon gibi açık alan düzenlemelerini içerecek biçimde geniş kapsamlı olarak ele alınacaktır. Ayrıca mekansal planlamanın yanı sıra üretim teknolojisinin ve organizasyonunun tasarımı da proje çalışmasının kapsamı içinde olacaktır. Tasarımda ikiz-ev, sıra-ev, avlulu blok, dizi-konut gibi temel mimari kümelenme formları birarada kullanılabileceği gibi, yerleşmenin karakteri bir ya da iki tipin ağırlığı ile de oluşturulabilecektir. Bu kümelenme tipleri içinde yer alacak konut birimlerinin 19. ve 20.yy.'ın başlıca mimari temalarından biri olan "küçük-rasyonel konut" konsepti doğrultusunda ele alınmaları beklenecektir. Konut tipleri 2, 3 ve 4 kişilik çekirdek aile büyüklüklerine yanıt verecek biçimde tasarlanmalıdır. Mutfak, banyo, WC gibi konut içi servis mekânlarıyla merdiven, asansör, çöp bacası, otopark gibi dış servis alanları yerleşmenin niteliğini artıracak bileşenler olarak ele alınmalı, ısıtma, sıcak su gibi servis hizmetleri merkezî sistemlerle sağlanmalıdır.

2. Öğrenci Yurtları: Üniversite bünyesindeki öğrencilerin ikamet gereksinimlerine yanıt verecek konaklama birimleri kompleksidir. Kompleks, 2000 - 3000 öğrenciyi barındıracak bir kapasiteye sahip olacaktır. Kapasiteler, bu konunun da bir yerleşme anlayışı içinde ele alınmasını gerekli kılmakta, dolayısıyla binalar kadar cadde-yaya yolu-otopark-rekreasyon gibi açık alan tasarımları da proje kapsamına girmektedir. Mekansal planlamanın yanı sıra üretim teknolojisinin ve organizasyonunun tasarımı da proje çalışmasının kapsamı içinde olacaktır. Her konaklama birimi (yatma+çalışma) 2-4 öğrenciyi barındıracak biçimde düzenlenecek, banyo-WC, mutfak gibi ortak servis alanları konaklama birimlerini kümelendirerek, konaklama ünitelerinin oluşmasına ve birbirlerinden ayrışmasına aracılık edecektir. Ayrıca kompleks bünyesi içinde konaklama birimleri dışında gerekli sayıda ve büyüklükte grup çalışması, kulüp odaları, TV-dinlenme, gibi ortak mekanlar ile idare bölümleri bulunacaktır.

Her öğrenci, Öğretim Üyesi Lojman Yerleşmesi veya Öğrenci Yurdu Yerleşmesi konularından yalnızca birini seçecek ve onun üzerinde çalışacaktır.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz