reklam

Sorular & Cevaplar
Diyalog
> Murat Tabanlıoğlu

Tarih: 10 Ocak 2002
Yer: Arkitera Forum 

ilk sayfa >>

Suha Özkan

Türkiye'de yapı endüstrisi genellikle önden gider ve mimarlık tasarımı ise onu izler. Kısacası piyasada olabilen ürünlerin çerçevesinde bir biçimlendirme söz konusudur. Sizin tasarım sürecinizde teknolojinin ve yapım sistemlerinin önüne geçip amaca en uygun ürünü (yada ayrıntıyı) tasarladığınız oluyor mu?
Böyle bir durumda eğer çözümünüz yaygın kullanılabilecek bir buluş ise telif haklarınızı nası koruyor yada kolluyorsunuz. Özgün buluşlarınız var mı?

Murat Tabanlıoğlu

Tasarladığımız her binada babam Hayati Tabanlıoğlu'nun da yaptığı gibi günün ve geleceğin teknolojisini kurcaladık ve kurcalıyoruz. Bunun sonucu olarak her binamızda yeni detayların üretildiği durumlar ortaya çıkıyor. Ama maalesef bu detaylar firmalar tarafından seri üretimlere sokuluyor ve yozlaştırılıyor. Biz de buna karşın yenilerini üretiyoruz. Bilhassa cephe, korkuluk gibi cam ve metalle olan detaylar ilgimizi çekiyor, ama telif hakları burada maalesef geçerli değil ! ...


Suha Özkan

Bir "modernist" olarak size soruyorum. Modernismin güncel yorumlarında özellikle ortogonal dikaçılı düzlemlerde çalısan Jean Nouvel, Massimiliano Fuksas ve Rem Koolhaas gurubu ile Zaha Hadid, Coop Himmeblau, Peter Eisenman, Frank Gehry gibi bilgisayar ağılıklı çizgisel ve eğrisel form zenginliklerini irdeleyen. mimarlar arsında kutuplaşma gözlenmekte. Önceki kesim daha duru "modernist" olurken ikinci kesim "form gürültüsüne" varan bir zenginliksergilemekte. Kendi geleceğinizi özellikle Istanbul Belediye Sarayındaki eğrisel kitle denemesi sonrası hangi eğilime yakın buluyorsunuz.

Murat Tabanlıoğlu

Belediye Sarayı araziye uygun bir tasarım, zaten onun için diğerlerinden farklıydı. Ama dilinin diğer projelerimizin devamı olduğu kanısındayım. Bence eskiden etkilenip mimari yaratmak yerine (Bkz. Ağa Han Mimarlık Ödülleri !) konum, iklim, teknoloji gibi faktörler günümüzün mimarisini belirlemeli.

Suha Özkan

"Ağa Han Mimarlık Ödülleri" denince bütün olarak bakmak hakça olmaz mı? Verieln 80 Ödül'ün hemen hepsinin içinde iklim ve teknoloji öncelikli değerlendirme ölçütleri. Bu arda eskiyi yorumlarken, doga, iklim, teknoloji verilerine çağdaşlıktan ödün vermeden çözüm sıunan Jean Nouvel, Architecture Studio, Louis Kahn, Frei Otto, Omrania, Ken Yeang, Henning Larsen, Charles Correa, Balkrisna Doshi ve nicelerini unutmamamak gerekmez mi? Hepsi bu ödülü almadılar mı?

Murat Tabanlıoğlu

Bence diğerlerinin ödül almasını tartışmalıyız. Mesela bu seneki müze projesi bir facia!

Suha Özkan

Konu sizin mimarlığınız iken çalıp Ağa Han Ödülü'nü tartışmanın size haksızlık olacağını düşünerek bu konuyu eski bir şiirle bağlmak istiyorum

JÜRİ

Bütün renkler
aynı hızla kirleniyordu
ama
Birinciliği Beyaza verdiler

Özdemir Asaf
(circa. 1957)


Suha Özkan

Murat Tabanlioglu
"Mimarlar Odası başkanı olsaydım, Türk mimarlarının Türkiye dışındaki tüm ihale ve yarışmalara resmen katılmalarına imkan sağlardım. İzmir’de Mimarlar Odası olduğunu biliyorum. İstanbul’da da var mı acaba?"
WTO Dünya Ticaret Örgütü'nün çalışma guruplarına katılan Türk Delegasyonunun Hizmetler Çalışma Gurubu'nda bu dileğin gündeme geldiğini biliyorum. Yalnız bizim delgasyonun (Emin değilim ama TMMOB olmalı?) Türk mimar ve mühendislarine bu olanağı isterken karşılılılık (reciprocity) ilkesini benimsemediklerini,
Yani korumacı davrandıklaırnı duydum. Dolayısı ile bu ancak iki yönlü olabilir. Sizin böyle düşündüğünüzü biliyorum ama uluslararası bürokrasideki "Türk" tutumu öyle değil.

Murat Tabanlıoğlu

 


yeltar 

Question ali sami yen

Sayin Murat Bey,
yeni stad projesi halihazirdaki projeden tamamen farkli mi, yoksa degistirilerek mi gerceklestiriliyor. maliyeti daha az mi olacak? ne zaman bitirilmesi düsünülüyor?
tesekkürler

Murat Tabanlıoğlu

Kişi sayısı 35.000 kişi olup ana ağırlığı alışveriş merkezi değil stad olan bir proje. Maliyeti daha az olup 4 fazda inşa edilebilecek.


rennie

Mimarlar Odası'nın çoğu konuda yavaş, ilgisiz kalması ve şu an için genç ve orta yaş mimarları tatmin etmeyen bir tempoda çalışmasına karşılık, daha yaratıcı ve aktif kişilerin meslek odaları yönetimine gelmesi için seçim sistemlerinde büyük değişiklikler yapılması gerekiyor. (Mimarlar Odası Genel Başkanlığı seçimlerinden hemen hemen hiç bir mimar haberdar edilmeden, duyuru yapılmadan seçimler oldu bittiye getiriliyor) Siz hiç bu seçimlere oy vermek için katıldınız mı? Aday olmayı düşündünüz mü? Bu seçimler internet üzerinden tüm mimarlara açık olarak yapılsa sizce Mimarlar Odası'nın çizgisinde olumlu bir değişiklik olur mu?

Murat Tabanlıoğlu

Oy vermek için katılmadım, katılanlardan çok olumsuz şeyler duydum. O yüzden sadece iyi bir takımla aday olabilirim.

Eğer hukuksal açıdan mümkünse bence internet ortamında seçimler olabilir.


archdid

Smile 

sizce Türk mimarlığının karakterini belirleyen unsurlar nelerdir?

Murat Tabanlıoğlu

Türk mimarlığının hangi dönemini acaba soruyorsunuz?

Günümüzde sınırların kalktığı bir dönemde başka şeyleri sorgulamalıyız.


cercis 

şu anda konut anlamında genel olarak iki eğilim var istanbulda, biri şehir içindeki gökdelen kompleksinde bir daire diğeri de şehir kenarındaki sitedeki villa. bu durum yakın gelecekte şehirlerin tek binalardan değil de tek elden çıkmış konut gruplarından oluşacağı düşüncesini uyandırıyor. siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Murat Tabanlıoğlu

Biz şu an da şehirde gökdelen olmayan bir proje tasarlıyoruz. Ne şehir dışındaki Amerikan kulübelerine ne de mavi cam arkasındaki saklanan gökdelenlere benziyor.


yeltar

cami

Türkiye´de çokca insaa edilen fakat mimari deger acisindan yetersiz olan cami yapimi konusunda ne düsünüyorsunuz. Kanimca bu yapilarda temel kullanim ve islevsellik problemleri gözardi ediliyor. (yasli ve özürlülerin rahat sirkülasyonu örnegin; neden hemzemin uygulamalar oldukca az?, arti ayakkabi(lik) ve genelde koku sorunu olan tuvaletler,vs. ögeler dikkate alinmiyor ayrica). Bu konuda neler yapilmali sizce? (mimari proje yarismasi olmaksizin insa yetkisi verilmemesi gibi..)
Saygilarimla

Murat Tabanlıoğlu

Bilmediğim bir konu incelemeliyim.


cercis

gökkafes projesi size gelse yapar mıydınız?

Murat Tabanlıoğlu

yapmazdım

Suha Özkan

Orada bir yapının yersiliği nediyle mi yapmazdınz. Yoksa şimdiki gibi bir yapı mı tasarlamazdınız. Biliyorsunuz ordaki yapılanma TAKS ve KAKS kuralları ile oluşmuş. Kısacası mimarın biçimlendirme özgürlğü tanım gereği vardı. Farklı bir yapılanma da düşünmez miydiniz? Biliyorsunuz. O alan için tarih sürecinde arasında Sedad Eldem'im önerisi olan birkaç çalışma yapılmıştı.

Murat Tabanlıoğlu

O da kötü (Sedat Hakkı'nın ki). Belki yerin altında, yeşillikle kaplı, üstü park olan bir proje yapardım. Böyle bir projede bence KAKS ve TAKS gibi kavramlar önemli değil. Herkesi bu konuda ikna etmeye çalışırdım.


dudu  

icinde 500-1000 villa barındıran yerlesim projelerinin olcegi ve genel olarak hakim olan amerikan tarzı hakkında ne dusunuyorsunuz?

Murat Tabanlıoğlu

Böyle projeleri başından reddediyoruz.


yeltar

gecekondu

Bir tarafta amerikan villalari diger yanda gecekondu; bunlarin da A.Vefik Alp tarafindan tekellestirlmesini nasil buluyorsunuz. Önceleri hicdegilse özgün idi bunlar. Sizce gecekondu sahiplerine mimari kültürü verilse daha iyi olmazmi?
Finlandiya´da ilkokullarda okutulan Mesken dersleri benzeri uygulama bizde de olmali mi?

Murat Tabanlıoğlu

Viyana'da okurken derslerimizden biri gecekonduların rehabilitasyonu üzerineydi. Gördüğümüz iyi örnekler bu bölgelere altyapının götürülmesi, planlamada yardım gibi ilkelerdi. Oradaki zaten ev yapmayı iş edinmiş kişileri eğitmek, çekirdek konutlar ve etrafında oluşabilecek esnek planlama belki bir çözüm olabilir.


rennie

Ahmet Vefik Alp'in adı geçmişken...

Türkiye'nin mimari konularında Başbakanlık Danışmanı olan Ahmet Vefik Alp hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu kadar önemli bir pozisyondaki doğru isim o mu? Bu seçimin nasıl kimin tarafından yapıldığını ben bilmiyorum? Sizin bir bilginiz var mı bu konuda?

Murat Tabanlıoğlu

Mimariye bakış açılarımız çok farklı. Herhalde daha fazla yoruma gerek yok.


rennie

Murat Bey,

İzlediğiniz gibi gelen soruların çoğu mimarlık mesleği, Türkiye'deki mimarlığın genel durum ile ilgili görüşlerinizi almak için sorulmuş sorulardı ve projelerinizle ilgili çok az soru geldi. Sizce bunun nedeni Türkiye'de hala binayı okuyup bunun üzerine eleştiri üretme kültürünün gelişmemiş olmasının mı etkisi var yoksa başka nedenlerden mi projelerinizle ilgili soru gelmedi?

Murat Tabanlıoğlu

Belki binaların yeterince bilinmemesi belki de sorgulama kültürünün eksikliği.


Murat Tabanlıoğlu

Arkitera'ya ve tüm katılanlara çok teşekkürler.

Hızlı iletişim günümüzün en önemli unsuru. Genç arkadaşlarla karşılıklı iletişim kurabildik. Bence bu tarzda iletişim ağları genişletilmeli. Sınırları zorlamalıyız.

Sevgiler...


ilk sayfa >>

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz