reklam

İlgili Yazılar - 3
Gündem > Ulusal Mimarlık Ödülleri

Ulusal Mimarlık Sergi ve Ödülleri Kapsamında "Koruma" Dalındaki Katılımlar Üzerine Görüşler
Nur Akın

8.Ulusal Mimarlık Sergi ve Ödülleri kapsamında "Yapı/Koruma" dalına bu dönem 11 proje gönderilmiştir. Anıtsal yapılardan, endüstri yapılarına ve sivil mimarlık örneklerine dek uzanan bir çeşitlilik gösteren bu projelerin hemen hepsinin, yapı tipinin ve işlevinin getirdiği farklılıklar ve buna bağlı olarak ele alınış biçimlerinin ötesinde, belirli bir nitelikte oldukları gözlenmiştir. Bu düzey yüksekliği ve katılım, koruma gibi özel bir konunun mimarların üzerinde çalıştıkları projeler arasında, giderek daha da önemli bir yer tutmakta olduğunu kanıtlamaktadır. Ayrıca bu başvurulardan, sözkonusu nitelikli çeşitliliğin, uygulamaların yapıldığı yerler açısından da geçerli olduğu ve İstanbul'un yanı sıra Antalya, Edirne, Trabzon, Safranbolu, Tarsus, Malatya* gibi Anadolu'nun farklı yerleşmelerinde de özenli koruma çalışmalarının yapıldığı görülmektedir.

"8.Ulusal Mimarlık Sergi ve Ödülleri" yarışmasına katılan projeler: Ayasofya'nın güneybatı duvarının duyarlı restorasyonunu sergileyen, daha teknik bir uzmanlık çalışması; Boğaz'ın özel önem taşıyan görkemli yalılarından Sait Halim Paşa Yalısı'nın geçirdiği yangının ardından yapılan restorasyonunu ve özellikle de, yalının yoğun dekoratif ögeler içeren iç mekanlarının onarım sonrası görünümlerini sergileyen uygulama; bir mimarın Arnavutköy'de kendi evi olarak kullanmak üzere restore ettiği ahşap sivil mimarlık örneği; Boyacıköy'de yok olan büyük bir yalının yeniden inşa edilmesi çalışması; Antalya'da bir kilisenin onarılarak mescid olarak yeniden yaşatılması uygulaması; Edirne'nin tarihi hanlarından Deveci Han'ın restore edilerek yeniden kullanımı çalışması; Trabzon'un korunması gerekli sivil mimarlık örneklerinden birinin "Trabzon Mimarlar Odası" olarak işlevlendirilmek üzere onarım uygulaması; Safranbolu'daki iki sivil mimarlık örneğinin restorasyonu ile bir diğerinin rökonstrüksiyonu çalışması; Tarsus Amerikan Lisesi'ne ait Stickler Binası'nın restorasyon ve yeniden işlevlendirme uygulaması; İstanbul Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası'nın, koruma alanında son yılların önemli konularından birini oluşturan sanayi yapılarının çağdaş bir biçimde kullanımı kapsamında detaylı bir çalışmayla bir eğitim kurumuna dönüştürülmesi ve Malatya'da görkemli bir konağın "Kültür Evi" olarak restore edilip, değerlendirilmesi uygulamaları olarak sıralanmaktadır. Bunlar arasından "Mimarlar Odası Trabzon Şubesi Hizmet Binası" ve "Kadir Has Üniversitesi, Cibali Tütün Fabrikası, İstanbul" başlıklı projeler, müelliflerinin adıyla başvurmadıkları ve bu nedenle de başvuru koşullarına uygun olmadıkları için "ödüllendirme dışı" tutularak sergilemeye alınmışlardır.

Ulusal Sergi'nin yurt içi ve dışındaki programlarında, yalnızca ödül ve ödül adaylarından oluşan bir bölümün yollanabildiği sınırlı sergileme imkanlarını göz önünde tutan Komite, sınırlı sayıda sergileme olasılıkları için de bir tavsiyede bulunulmasını istemiştir. Bu doğrultuda, projelerden 6'sının, tarihi yapıyı ele alış ve değerlendirme yaklaşımlarına bağlı olarak, öncelikli olarak sergilenmeye alınması tavsiye edilmiştir. Bunlar: Ayasofya Müzesi, Güneybatı Köşesi, İstanbul; Sait Halim Paşa Yalısı, İstanbul; Cafer Bozkurt Evi, Arnavutköy, İstanbul; Mimarlar Odası Trabzon Şubesi Hizmet Binası; Safranbolu Ramsey-Gürmen Evleri; Kadir Has Üniversitesi, Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası, İstanbul uygulamalarıdır.

Jüri, sözkonusu 6 proje içinden 2'sini bu dalda ödüle uygun bulmuştur. Bunlardan biri, "Koruma-Yaşatma Dalı'nda Onarım Özel Ödülü" gibi daha özel bir kategori oluşturularak değerlendirilen "Ayasofya Müzesi, Güneybatı Köşesi" proje ve uygulamasıdır. Bu çalışma, tarihi bir yapının yeniden işlevlendirilmesini içeren bir kapsamda olmamakla birlikte, korumanın ne denli özenli ve verileri en dikkatli biçimde değerlendiren ayrıntıda çalışılması gereken bir uzmanlık dalı olduğunu, bir duvarın onarımında -hele bu duvar Ayasofya gibi bir yapıya ait olduğunda- sergilemesi açısından ayrı bir önem taşımaktadır ve Türkiye'de sürekli gündemde olan anıt restorasyonu uygulamaları açısından örnek olacak niteliktedir. "Koruma-Yaşatma" kategorisindeki ödülü ise "Cafer Bozkurt Evi, Arnavutköy" almıştır. Bu uygulama da, Boğaz köylerinde gerek yıkılarak, gerekse de onarım sonrası önemli ölçüde değişime uğrayarak özgünlüklerini yitiren ve dolayısıyla, sayıları giderek azalan ahşap sivil mimarlık örneklerinden birinin özenli bir biçimde restore edilmesi açısından örnek bir çalışma sergilemektedir. Yapının uygulama sonrası görünümleri, detaylarındaki duyarlılık koruma/yaşatma projesinden beklenilen niteliği yansıtmaktadır.

"8.Ulusal Mimarlık Sergi ve Ödülleri" yarışmasına katılım ve düzey yüksekliği, bundan sonraki dönemlerde de "koruma-yaşatma" dalına özenli uygulamalar sergileyen katılımların artacağını düşündürmektedir. Bu durum da, herşeyden önce tarihi yapıların yeniden işlevlendirilerek korunması ve çağdaş ortamda yerini alarak geleceğe nitelikli birer tarihi belge olarak aktarılmalarını sağlamak açısından ayrı bir önem taşımaktadır.

(*) Yerleşme sıralamaları, projelerin sergideki sıra numaralarına göre yapılmıştır

 

Ulusal Mimarlık Ödülleri

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz