reklam

İlgili Yazılar - 5
Gündem > Ulusal Mimarlık Ödülleri

"Ulusal Mimarlık Sergileri ve Ödülleri" Üzerine...
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu, bu yıl dördüncüsü sonuçlanan Ulusal Mimarlık Sesgisi ve Ödülleri'ne ilişkin olarak genel bir değerlendirmenin tüm Mimarlar Odası Örgütü'nce yapılması gerektiği düşüncesine vararak konunun MYK toplantısında ele alınmasını önerdi. Bu öneri üzerine MYK'nın 25-26.8.1994 tarihindeki toplantı gündemine alınan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri hakkında Şube Yönetim Kurulu'nun tartışılmasını uygun gördüğü değerlendirmeyi aşağıda bilginize sunuyoruz.

Ulusal Mimarlık Sergileri ve Ödülleri (UMSÖ), Mimarlar Odasi'mn son yıllarda sürdürdüğü en önemli etkinliklerden biridir ve önemin doğrudan doğruya "Oda'nın Türkiye mimarlığı üzerideki görevi ve sorumluluklarından' almaktadır.

Bu nedenle UMSÖ, ülkemizdeki mimarlık birikimini ve düzeyini her iki yılda bir sergilemenin ötesinde, özellikle "ödüllendirme" süreciyle yine bu birikimin ve düzeyin geliştirilmesinde Oda'nın etkinliğini güçlendiren ve giderek sürekli kılan bir misyonu da üstlenmektedir.

Bu misyon işi, hiç kuskusuz doğrudan Mimarlar Odası'nın, yine doğrudan mimarlığa dönük ulusal ve evrensel yükümlülükleriyle anlam ve içerik kazanmaktadır. Çünkü UMSÖ, herhangi bir mimarlık kurumunun değil, topluma, ülkeye ve hatta insanlığa karşı kamusal görevleri bulunan Mimarlar Odası'nın bir etkinliğidir; Oda'nın mesleğe ve meslektaşlara karşı üstlendiği bir "ulusal meslek örgütü" hizmetidir.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, UMSÖ'nün özellikle 4. sünde ulaşılan 'çizgiye' dikkat çekerek, bu önemli etkinliğin yukarıda özetlenen anlam ve içeriği gözardı eden; ve başlangıçtaki amaçlardan giderek uzaklasın bir niteliğe büründügü yönünde ciddi kaygılar taşımaktadır.

Bu kaygıların kökeninde ise, özellikle "ödüllendirme" konusundaki yeğlenen kriterler Ile, 1993 UIA Genel Kurulu ve aynı yıldaki Nevşehir Genel Kurulu'muzda benimsenen, 'mimarlığın ve Mimarlar Odası'nın çağdaş sorumluluklarına' ilişkin mesleki ilkeler arasında gözlenen 'kopukluk' hatta 'karşıtlık' yatmaktadır.

Böylesi bir sonucun ortaya çıkmasında, yine özellikle 'ödüllendirme' konusunu salt 'jürinin özgür iradesine" bağlamanın ise, UMSÖ'nün yukarıda özetlenen amacı ve içeriği açısından kabul edilebilir bir yanı bulunmamaktadır.

Çünkü UMSÖ, vurgulandığı üzere 'herhangi bir konudaki proje yarışmasını" değil,
Türkiye'deki mimarlık eylernınin Mimarlar Odası'nca benimsenen ve savunulan bedeller doğrullusunda gelişmesi ve zenginleşmesi yönündeki 'başarıları' da ödüllendiren bir 'genel yanşma sürecini' tanımlamak, özendirmek durumundadır. Başka bir deyişle Oda'nın mesleki alanda toplum ve çevre yararına sürdürdüğü zorlu savaşımla, yine Oda'nın aslında bu savaşımın yine mesleki alandaki 'somut ifadesinin" yakalanabilecek bir etkinliği arasında, tercihleri ve sonuçları bakımından 'farklılık' olması, UMSÖ'nde olağan karşılanabilecek bir durum sayılamaz.

Bu tartışmada, özellikle UMSÖ'de ödül alan değerli mesleklaşlarımızın saygınlığına ve mesleki haklarına özen gösterileceğini umarak, konunun sadece Mimarlar Odası Örgütü'nü ilgilendiren bir 'sorumluluk alanı' çerçevesinde ele alınması dileğiyle, bu değerlendirmelerimizi bilgilerinize sunuyoruz.

1988'den bu yana UMSÖ'nün başarıyla gerçekleşmesini sağlayan ve bu etkinliğin, aynı anda Oda'nın mimarlığa karşı yükümlülüklerini yerine getirmesinde zengin ve kalıcı bir hizmete dönüşmesine önayak olan meslektaşlarımıza ise teşekkürlerimizi iletiyor, bir kez daha kendilerini kutluyoruz.

V. Ulusal Mimarlık Segisi ve Ödülleri'nin (1996), öncelikle 'ulusal değerlerimize saygılı" ve bu evrensel değerlerimizi korumanın yanı sıra 'çağdaş mimarlık kültürümüz için de bir esin kaynağı' olarak benimseyen ve değerlendiren; ya da en genel anlatımıyla doğal ve kültürel ortama "uyumlu katılımın" arayışlarını taşıyarak, ayrıcalıklı imar haklarına dayanılmadan 'sürdürülebilir bir tasarım' çabasıyla üretilmiş proje ve uygulamaları kucaklaması, dahası böylesi bir mimarlığı 'özendirmeye" başlaması dileğiyle...

 

Ulusal Mimarlık Ödülleri

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz