reklam

Haberler
23 Ekim 2001
Salı

sayfayı haber kaynağında açar

İstanbul'da Hazine arazileri için dava hazırlığı

İstanbul Haber Servisi - Hazine arazilerinin satışını ''örtülü gecekondu affı'' olarak değerlendiren meslek odaları yasanın iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci , satışın hukuk dışı olduğunu vurgulayarak oda olarak hemen dava açacaklarını belirtti. Ekinci, ''Yurttaşları uyarıyoruz, bu arazilere müşteri olmayın'' dedi.

Hazine arazilerinin satışına hız verme kararı alınmasının ardından, İstanbul'da da satılacak 12 arazinin değeri belirlendi. Buna göre İstanbul'daki Hazine arazilerinin satışından yaklaşık 90 trilyon lira gelir elde edilecek. Oktay Ekinci, Hazine arazilerinin satışını hukuk dışı olarak niteleyerek, ''Hazine arazilerinin satış listesine baktığımızda buraların SİT alanları, koruma havzaları ve orman mücavir alanları olduğu görülüyor'' diye konuştu.

Ekinci, açıklamasında özetle şu görüşlere yer verdi: ''Satış listesine baktığımızda Ankara'nın bir kez daha imar planı ve koruma yasalarını hiçe saydığını görüyoruz. Bu arazilerin birçoğu SİT alanlarında, su havzalarında, ormana mücavir bölgelerde ve kentsel planlama bölgelerinde bulunuyor. Yani eğer şahıs mülkiyetinde olsalardı satılması bir yana müşteri bile bulunamazdı.

Çünkü devletin imar yasakları müşteriyi kaçırırdı. Şimdi devleti yönetenler böyle bir ayrıcalığı hükümete kaynak yaratmak adına devlete nasıl tanıyabilirler. Bu örnek hukuk dışılığın ötesinde Cumhuriyet rejiminin planlamayı ve kamu yararını esas alan temel ilkelerine de aykırıdır. Bunlar yarın Cumhuriyet Bayramı'nı hangi yüzle kutlayacaklar. Bu hukuk dışı pazarlamaya Mimarlar Odası olarak hemen dava açacağız. Arazilere müşteri olanları şimdiden uyarıyoruz.''

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe de Hazine arazilerinin satışı ile kent dokusunun yeniden bozulacağına dikkat çekerek ''Yasa, arazilerin işgal eden kişilere satılacağını söylüyor. Bu açıkça gecekondu affıdır. Yasa yeni işgallerin yolunu açacak'' dedi. Gökçe, Hazine arazilerinin önce imarlı hale getirilip kentle uyumu sağlandıktan sonra satılması gerektiğini belirtti. Yasa çerçevesinde oluşturulan Değer Tespit Komisyonu İstanbul'daki en büyük ve pahalı alanı Şişli Ayazağa'daki Polis Lojmanları'nın yanında bulunan 384 bin 392 metrekarelik Hazine arazisi olarak belirledi.

Bu arazinin değeri de 70 trilyon lira olarak tespit edildi. En ucuz Hazine arazisi ise 950 milyar lira ile Kartal-Samandıra'daki 62 bin 500 metrekarelik alan oldu. 
23 Ekim 2001 Cumhuriyet
Cumhuriyet Gazetesine burayı tıklıyarak abone olabilirsiniz.

Ekim 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi
(3 Cilt Takım)
Kolektif
Yapı Endüstri Merkezi Yayınları
Etiket Fiyatı: 69.500.000 TL
IDéEFIXE Fiyatı: 62.550.000 TL

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz