reklam

Haberler
26 Ekim 2001
Cuma

sayfayı haber kaynağında açar

Elektrokent

Monoblok yapı içinde 13 kat 2 blok halinde 4 bin 707 bağımsız işyerinden oluşan Perpa'da faaliyet gösteren Elektrokent üyelerinin en temel özelliği sosyal faaliyetlere verdikleri önem

Sektör olarak birbirimize çok bağlı bir grubuz. Üç yıl önce Ankara'da bir arkadaşımızın işi bozuldu, iflas etti. Bizler aramızda üçer, beşer milyar topladık, onu yeniden iş hayatına kazandırdık.

Fevzi Alkan... Elektrik-elektronik sektörünün duayeni. Meslekte 37 yılı geride bırakmış. Türkiye Phillips'in en büyük cirosunu yapan Fevzi Alkan, geçen yıl, Phillips'in Genel Müdür Yardımcısına Türkiye'de yatırım yapılmaması halinde Phillips'i boykot edeceklerini söyleyerek Türkiye'ye ihracat yetkisi verilmesini sağlamıştı. Fevzi Alkan, Türk elektrik ve elektronik sanayicileri ile tüccarlarını biraraya getiren Elektrokent Kooperatif'inin yıllardır başkanlığını sürdürüyor. Elektrokent, Karaköy Perşembepazarı'nda faaliyet gösteren sanayici ve tüccarın PERPA'ya taşınma sürecinde oluşturduğu bir meslek kooperatifi. Monoblok yapı içinde 13 kat 2 blok halinde 4 bin 707 bağımsız işyerinden oluşan PERPA'da faaliyet gösteren Elektrokent üyelerini diğer meslek kooperatifi üyelerinden ayıran en temel özelliği sosyal faaliyetlere verdikleri önem. Elektrokent'in başkanı Fevzi Alkan'la hem Elektrokent'in faaliyetlerini hem de kendi yaşamından renkli anıları konuştuk.

- Fevzi Alkan kimdir, nerden gelmiştir, sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Alkan: Çıraklıktan başlayarak elektrik sektörüne girdim. Askerden sonra Rize'de elektirikçi dükkânı açtım. O dönemde insanlar evlerine yeni yeni elektrik bağlattıyordu. Köylerin, mahallelerin elektrik bağlantılarını yaptık. Bu sayede büyük paralar kazandık. Sonra İstanbul'da kardeşlerimle sektörde çalışmaya başladık. Aile şirketi elektrik sektöründe 5-6 tane üretici, imalatçı, ithalatçı firmamız var. Phillips ile dünyanın en büyük armatür ve aydınlatma devi olan bir İtalyan firmasının Türkiye distrübütörlüğünü yapıyoruz.

Karaköy'den PERPA'ya

-Karaköy'de sefil dükkanlarda çalışan sektörün PERPA'ya gelişi nasıl oldu?

Alkan: 50 kadar sanayici ve tüccar bir araya geldik. Çağdaş bir işyeri kompleksine sahip olmamız gerektiği yönünde karar aldık. Şimdi Kuyumcular'a devrettiğimiz kooperatifi kurduk, sonra da Perpa'da yatırım yaptık. Elektrokent'e üye olan esnaflar 1985'ten beri para vermiyorlar. Tüccarlığımızı kullandık. PERPA'daki dükkân ihalelerine girdik ve satın aldık. Satın aldıktan sonra metrekaresini 100 liradan aldığımız yerleri şerefiye bedeli koyarak 120 liraya yeni üyelere sattık. Bugün 1 trilyona yakın paramız var.

Sosyal projeler

- Elektrokent esnafının dikkatimizi çeken bir yönü birçok sosyal projeye destek vermesi. Orta sınıf esnaf grubunun bu tür projelere destek verdiği pek görülmemiştir. Bunu nasıl sağlıyorsunuz?

Alkan: Biz sektör olarak birbirimize çok bağlı bir grubuz. Üç yıl önce Ankara'da bir arkadaşımızın işi bozuldu, iflas etti. Bizler aramızda üçer, beşer milyar topladık, onu yeniden iş hayatına kazandırdık. Benim işçim Hakkâri'deki tanımadığım bir esnafa mal satmışsa 'acaba öder mi' diye bir endişem olmaz. Niye olmaz? O borcunu ödemek zorunda. Aksi takdirde bu sektörden bir daha mal alamaz.

Şimdi bizim üst katta dinlence, eğlence ve spor kompleksimiz yapılıyor. İçinde saunası, barı, spor tesisleri ve restoranları da bulunuyor. Birisi aylık 10 bin dolara işletmek için arkadaşlara başvurmuş. Ama biz vermedik. Otoparkı da işletmek için birçok başvuru yapılmıştı. Onu da özel işletmeye vermemiştik. Amacımız bu çarşıyı üyelerimize sevdirmek ve bir ayrıcalığı olduğunu hissetirmek. Biz yönetim olarak böyle çalışınca onlar da bizim istediğimiz her tür sosyal çalışmaya katkı sunuyorlar.

- Anıt ağaçları koruma altına alma dışında gerçekleştirdiğiniz sosyal çalışmalar var mı?

Alkan: Biz buraya ilk geldiğimizde bir liseden bizi öğle yemeğine davet ettiler. Gittik, okulu gezdirdiler. Bina yeni, ancak 15 sene önce nasıl yapılmışsa öyle kalmış. Biz o okulu, tadilattan geçirdik. Maddi kaynağın yüzde 80'i ordan burdan emrivaki bağış alarak karşıladık.

17 Ağustos depremi sırasında depremzedelere kalıcı konut yapmak için kolları sıvadık. Kocaeli'de valiliğin yardımıyla bir arsa bulduk ve 70 metrekare büyüklüğünde 24 adet konutu dayayıp döşedikten sonra yılbaşından önce teslim ettik. Biz bu projeye başlarken genel kuruldan karar almamıştık. Ama üyelerimize güveniyorduk. Genel kurulda üyelerimizin karşı çıkması halinde 250 milyarı biz yöneticiler cebimizden ödemeyi göze almıştık. Bir tek üyemizden itiraz gelmedi. İstanbul'daki Anıt Ağaçları Koruma Projesini Orman Fakültesi ile birlikte yürütüyoruz.

Phillips'in en büyük pazarı

- Sizin Phillips Genel Müdürü ile aranızda geçen bir olayı duymuştuk. Biraz tehditvari konuşmanız sayesinde Türkiye Phillips ürünlerini ihraç izni aldı. Bu olayı anlatır mısınız?

Alkan: Ben 37 senedir bu sektördeyim. Phillips bayiliğimizin mazisi de 32 yıla dayanıyor. Türkiye'de 100 civarında bayisi vardır. Ama biz Phillips'in iş hacminin yüzde 20'sini gerçekleştiriyoruz. Türkiye, Phillips'in Avrupa'daki en büyük pazarı.

Geçen sene Phillips bizi Polonya'ya götürdü. Oradaki bir fabrikayı gezdirdiler. Ve akşam da bahçede bir yemek verdiler.

Yemekte ben Polonyalı müdürün yanına gittim, Phillips'in Türk müdürüyle arasına girip oturdum. Türk müdüre dedim ki ' Söyle buna ya Türkiye'ye doğru dürüst bir yatırım yaparlar ya da Türkiye'deki bayiller olarak biz Phillips'e boykot uygulayacağız. Gidip rakip firmaları dolaşacak, Türkiye'ye kim yatırım yaparsa biz onunla çalışacağız.' Türk müdür tercüme etmek için ayağa kalktı ancak Polonyalı Genel Müdür yardımcısı 'Fevzi Bey'in söylediklerini anladım. Tercümeye gerek yok. O kadar Türkçemiz var' dedi. Sonra adam bana dönüp şunları söyledi: 'Fevzi Bey seni kutluyorum. Ben de aynı tavrı alırdım. Ama Türkiye üç beş yıl daha Avrupa'dan yatırım beklemesin. Şu fabrikanın arazisi var ya, bu arazinin metrekaresi 1.40 cent. Polonya devleti bu araziyi Phillips'e sattı. Metrekaresine 5 dolar altyapı yatırımı yaptı. Fabrikanın içindeki asfalt yollar dahi devlet tarafından yapıldı. 20 yıl boyunca vergi ödenmemesi konusunda garanti verdi. Sizin yöneticileriniz bunu katiyyen yapamazlar.'

Bu konuşmaya kadar Phillips'in Türkiye üzerinden bir ampul dahi ihraç etme yetkisi yoktu. O akşam ki konuşmadan bir gün sonra genel müdür yardımcısı beni yanına çağırdı, Hollanda'daki merkezle üç kez konuştuğunu ve Türkiye'ye ihracat yapma yetkisinin verilmesi konusunda karar aldırmaya çalıştığını söyledi. İki ay sonra da Phillips ürünlerini ihraç yetkisi Türkiye'deki bayilere verildi. Şu anda bütün Arap ülkelerine, Balkanlar ve Türki cumhuriyetlere ihracat yapıyoruz.

- Babanızın Cumhuriyet kuşağından olduğunu ve sizi öyle yetiştirdiğini söylediniz. Ailenizin üzerinizde ciddi bir etkisi olmalı?

Alkan: Babam Rize'de uzun yıllar muhtarlık yaptı. Babama o zamanki dindarlar komünist derlerdi. Bunun nedeni babamın Atatürkçü ve cumhuriyetçi olmasıydı. Onun cumhuriyetçiliği konusunda bir anımı aktarmak isterim.

Cumhuriyetin 75. yaşı kutlandığında babamla evde karşılıklı oturuyoruz. Bir yandan televizyondan Kızılay Meydanı'ndaki törenleri, bir yandan da boğazdaki havai fişek gösterisini izliyoruz.

Bir baktım babamın gözlerinden yaşlar akıyor. Ancak bir yandan da tatlı bir tebessümle gülüyor. Baba 'Hayırdır' dedim. 'Oğlum cumhuriyet...Cumhuriyet...Sen bilemezsin. Kelime olarak belki biliyorsun da benim şu an neler hissetiğimi bilemezsin. Cumhuriyet doğdu doğalı ikinci kez kutlanıyor. Bir onuncu yılında bir de şimdi.

Ona gülüyorum. Cumhuriyet öncesi döneminde yaşadıklarımızı anımsayınca ağlıyorum' dedi. İşte ben böyle bir aileden geliyorum.

ELEKTROKENT KOOPERATİFİ'NİN BAŞKANI - Meslekte 37 yılı geride bırakan Fevzi Alkan, Türk elektrik ve elektronik sanayicileri ile tüccarlarını bir araya getiren Elektrokent Kooperatifi'nin yıllardır başkanlığını sürdürüyor.

26 Ekim 2001 Cumhuriyet
Cumhuriyet Gazetesine burayı tıklıyarak abone olabilirsiniz.

Ekim 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi
(3 Cilt Takım)
Kolektif
Yapı Endüstri Merkezi Yayınları
Etiket Fiyatı: 69.500.000 TL
IDéEFIXE Fiyatı: 62.550.000 TL

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz