reklam

Haberler
27 Ekim 2001
Cumartesi

sayfayı haber kaynağında açar

4 tip ihale yöntemi

Liderler zirvesinde görüşüldükten sonra haftaya Bakanlar Kurulu'ndan çıkması beklenen İhale Yasa taslağıyla ilgili yürürlük tarihi ve bazı ihalelerin yabancılara açılması için AB'ye giriş koşulunun getirilmesi gibi konularda tartışmalar sürüyor. Uzlaşmaya varılan taslağa göre, 4 tip kamu ihale yöntemi getiriliyor. Bayındırlık ve İskân Bakanı Abdülkadir Akcan , yeni yasanın tüm devlet ihalelerini kapsayacağını savundu. Ancak bugüne kadar hazırlanan taslaklarda, piyasa koşullarında çalışan kamu kurumları, iştirakler gibi yasa kapsamını büyük ölçüde daraltan düzenlemeler yer alıyordu. Maliye Bakanlığı'yla ilişkili 9 üyeli bir İhale Kurulu'nun oluşturulacağı yeni Kamu İhale Yasa Taslağı'yla getirilen bazı düzenlemeler, Bakan Akcan'ın verdiği bilgilere göre şöyle:

* Kamu ihalelerinde 4 yöntem uygulanacak. Buna göre, açık ihale yöntemi, belli istekliler arasında, pazarlık, doğrudan temin yöntemleri kamu ihalelerinde kullanılacak. (Bu yöntemlerin uygulanmasında ''eşik değerler'' olarak belirtilen proje maliyetine ilişkin miktarsal sınırlamalara göre ihale yöntemlerinden hangisinin kullanılacağına karar verilmesi öngörülüyor.)

* Uygulama projesi yapılan yapım işlerinde anahtar teslimi götürü bedel, uygulama projesi yapılmayan yapım işlerinde ise teklif birim fiyatı benimseniyor. Diğer işlerde de, götürü bedelle ihaleye çıkılması kabul edilirken birim fiyatlara dayalı keşiflerle ihale yapılması ve maliyetin ilan edilmesinden vazgeçiliyor.

* Devletin satım, kiralama ve gayrimenkul alımları kapsam dışı bırakılırken bunlar için ayrı bir yasal düzenleme yapılması öngörüldü.

* Uygulama projesi olmayan işlerin ihalesi yasaklanıyor, ancak ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan işlerin ön proje ile ihaleye çıkmasına izin verilecek.

* Uluslararası ihalelerde ve ulusal ihalelerde kullanılmak üzere ayrı eşik değerler benimseniyor.

* Geçici işlerde ihale yapılması için işin, en az yüzde 10 (ilk başta bu oran yüzde 100 olarak öngörülmüştü) ödeneğinin bulunması koşulu getiriliyor. Böylece plansız ve programsız yatırımlara engel olunacağı savunuluyor.

* Kamu kaynaklarını usulsüz kullanma yöntemlerinden biri olarak görülen ve kesin projesi olmayan çalışmalarda yapılacak değişikliklere kaynak yaratmak için kullanılan ''iş artış oranları'' ise yüzde 30'tan, yüzde 50'ye çıkarılıyor.

* Firmaların teklif vermeleri için gerekli olan ilan süresi, açık ihale usulünde 40 gün, belli isteklilere göre yapılacak ihalelerde ise 25 gün olarak düzenleniyor. Bütün ihalelerde ilan yapma zorunluluğu getiriliyor. Kesinleşen ihale sonuçlarının Resmi Gazete'de ilan edilmesi koşulu da benimseniyor.

* Geçici teminatın teklif edilen bedelin yüzde 2 ile yüzde 4'ü, kesin temi-natın ise yüzde 6'sı ile yüzde 10'u arasında olması benimseniyor.

TÜSİAD: Bir an önce yasalaşsın
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), İhale Kanunu taslağının bir an önce yasalaşması gerektiğini bildirdi. TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, taslağın Bakanlar Kurulu'nda kabul görüp tasarı olarak Meclis'e sevk edilecek olması, hem uygulanmakta olan ekonomik programın yapısal reformlar ayağının tamamlanması hem de AB'ye tam üyelik için gerekli mevzuat uyumunun önemli adımlarından biri olması nedeniyle, olumlu bir gelişme olarak nitelendirildi.

27 Ekim 2001 Cumhuriyet
Cumhuriyet Gazetesine burayı tıklıyarak abone olabilirsiniz.

Ekim 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi
(3 Cilt Takım)
Kolektif
Yapı Endüstri Merkezi Yayınları
Etiket Fiyatı: 69.500.000 TL
IDéEFIXE Fiyatı: 62.550.000 TL

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz