reklam

Haberler
17 Kasım 2001 Cumartesi

sayfayı haber kaynağında açar

İstanbul Zemini'nin %80'i sağlam

Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü tarafından 2 yıllık çalışma sonucu hazırlanan Jeoloji ve Yerleşime Uygunluk Değerlendirme Haritaları, İstanbul zemininin %80'inin sağlam olduğunu ortaya koydu. Ancak zemini gereğince tanımadan yapılan binalar, depreme dayanıklılık özelliği taşımıyor. Bunun için mevcut yapıların çıkarılan haritalara göre sağlamlaştırılması, yeni yapıların da yerleşime uygunluk haritaları doğrultusunda yapılması gerekiyor.
Bir basın toplantısıyla tamamlanan harita ye raporlar hakkında açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna bu çalışmalarla kent ve konutlar açısından insan sağlığı ve güvenilir bir yerleşim çevresinin oluşturulmasının esas alındığını belirterek zemin cinsi ve özelliklerine bağlı olarak hazırlanan haritaların yerleşim, yapılaşma, altyapı ve ulaşım konusunda yapılacak bütün proje ve uygulamalar için esas olacağını söyledi.

İstanbul zemininin %80'inin sağlam olduğunun belirlendiğini de ifade eden Gürtuna, şehirdeki binalar konusunda ise çok dikkatli olunması gerektiğini açıkladı ve: "Başvurusu yapılan 150 Bin bina üzerinde yaptığımız incelemede, 5 Bin binanın ağır hasarlı ve 50 Bin binanın orta hasarlı olduğu ortaya Çıktı. 1970 yılından önce yapılan 5 katın üzerindeki tüm binaların da yıkılması gerektiğini tespit ettik" diyerek binaların çürüklüğüne dikkat çekti.

Tamamlanan haritalarda, alanın yerleşime uygunluk değerlendirmesi dört ana başlık altında toplanmış ve bunlar kendi içlerinde, arazi özelliklerine göre, alt sınıflara bölünmüştür.

Ana sınıflar şöyle:

Yerleşime Uygun Alanlar: Jeolojik ve jeoteknik olarak sorunsuz, uygulama projesi çerçevesinde yapılaşmaya gidilebilecek alanlar.

Önlem Alınmadan Yapılaşmaya İzin Verilmeyecek Alanlar: Öncelikle parsel ölçeğinde zemin etüdü yapılarak uygulama projesi hazırlandıktan sonra yapılaşmaya gidilebilecek alanlar.

Ayrıntılı Jeoteknik Etüd Gerektiren Alanlar: Uygulamalı imar planları öncesinde ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etüdler yapılarak yapılanma koşulları belirlenip buna göre imar planı hazırlanacak alanlar.

Yerleşime Uygun Olmayan Alanlar: Yalnızca rekreasyon alanları olarak planlanması gereken alanlar.

Haritada, yerleşime uygunluk değerlendirme sınıflarını gösteren simgelerin birinci terimi jeolojik formasyonu, ikinci terimi yerleşime uygunluk değerlendirme sınıfını, sonuncu rakam ise, ikinci terimin bir alt sınıfını ifade ediyor.
16 Kasım 2001 Arkitera

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Concrete problem clinic
Our Price: $21.95
Paperback - 240 pages (January 1, 1999)

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz