reklam

Haberler
20 Kasım 2001 Salı

Çimentocular, Türkiye'yi AB'ye şikayet edecek

Çimentocular, ithal kömüre uygulanan yüzde 10'luk fonun kaldırılmaması halinde Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne (AB) şikayet edecek. Yılda 250 milyon dolar ihracat yapan, ülke ekonomisine 500 milyon dolarlık vergi katkısı sağlayan sektörün haksız uygulamalarla karşı karşıya kaldığından yakınan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Adnan İğnebekçili, "Her yıl yanlış fon uygulaması nedeniyle 30 milyon dolar ödüyoruz. Bize gölge etmeyin. Bıçak kemiğe dayandı" dedi.
AB anlaşmalarına aykırı

TÇMB Başkanı Adnan İğnebekçili, çimento fabrikalarının yakıt olarak kullandığı petrokok ve ithal kömüre geçen yılın başında konan yüzde 10 oranındaki fonun kaldırılmaması halinde Türkiye'yi AB'ye şikayet etmek zorunda kalacaklarını söyledi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın fon uygulamasının yanlış olduğu konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na iki yazı yazdığını söyleyen İğnebekçili, "Şimdi bu fonun kullanımı Maliye Bakanlığı'na geçti. Ellerindeki 30 milyon dolarlık kaynaktan vazgeçmek istemiyorlar. Türkiye'de yılda 4 milyon ton ithal kömür ve petrokok ihtiyacı var. Biz tonuna 6-7 dolar öderken rakibimiz olan çelik endüstrisi böyle bir fon ödemiyor. Gümrük vergisi konabilir, ama fon uygulaması AB anlaşmalarına aykırıdır" diye konuştu.

Yerli kömür lobisi iddiası

Çimento dışında başka sektörde fon uygulaması olmadığını, yerli kömür üreticilerinin yaptığı lobi sonucu fon uygulandığını öne süren İğnebekçili, "Yerli kömür kalitesiz ise ve üretimde kullanamıyorsak ne yapabiliriz? Bir sıkıntının çözümü için çimento sektörünün batırılması mı gerekiyor? Petrokok ithalatının sınırlandırılması için yerli kömür lobisi elinden geleni yapıyor, dünyanın yalanını söylüyor" dedi.

Toz kömüre yüzde 140 zam

Türkiye Kömür İşletmeleri'nin çimento fabrikalarının yakıt olarak kullandığı toz kömüre şubat ayından bu yana yüzde 140 oranında zam yaptığını kaydeden İğnebekçili, Tunçbilek toz kömürünün ton fiyatının 18 milyon 600 bin liradan 41 milyon 500 bin liraya yükseltildiğini, aynı dönemde evlerde ısınma amaçlı kullanılan parça kömür fiyatının ise yüzde 60 oranında artışla 32 milyon liradan 50 milyon liraya yükseldiğini söyledi. İğnebikçili, "Çimento sektörünü batırmaya uğraşıyorlar. Çimento üretiminde enerji maliyeti yüzde 75. Biz, toprağı enerjiyle yoğurup ürün haline getiririz" diye konuştu.

İhracat 250 milyon dolar

Türkiye'nin özelleştirmede en başarılı olduğu konunun çimento olduğunu anlatan İğnebikçili, şu bilgileri verdi:

"Çimento sektörü, 2001 yılında 250 milyon dolarlık ihracat yapmış olacak. Ödediğimiz KDV 200 milyon doları, ödeyeceğimiz toplam vergi 500 milyon doları bulacak. Bize gölge etmeyin, ödediğimiz vergiyi 1 milyar dolara çıkaralım. Engellemelerle küçülen değil, büyüyen iş hacmiyle vergiyi artırabilirsiniz. Türkiye, çimento konusunda Avrupa'nın en büyük üreticisi oldu. İhracatımız 7 milyon ton, toplam üretimimiz 35 milyon ton olacak. Çimento sektöründeki istihdam 25 bine yükseldi. Hazır betonla birlikte ürettiği katma değer açısından en önemli sektör çimentodur. Çimento ihracatında fiyat 34 dolardan 25 dolara kadar indi. Fiyat düştü, maliyet yükseldi. Bu fonla ton başına 1.5 dolar daha fiyat indirebilir ve dış pazarlara daha çok ihracat yapabiliriz. Çimento sektörü, yeni kapasite yatırımı için teşvik istemiyor. 10 milyon tonluk fazla kapasite var. Devlet parasıyla kimse yanlış iş yapmasın. Çimentoyu teşvik etmek istiyorlarsa çevre yatırımlarına teşvik versinler."

Sektör soruşturma geçiriyor

İğnebekçili, çimento firmalarının Rekabet Kurumu tarafından soruşturulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Son savunmalarımızı gönderdik, önümüzdeki günlerde sözlü savunma vereceğiz. Pazar paylaşımı, fiyat tespiti ve hakim gücü kötüye kullanma gibi zaten üç madde olan rekabet ihlali suçlamalarıyla soruşturuluyoruz. Ama bizi şikayet eden olmadı. Bakıldı ki Avrupa'da yani mevzuatın alındığı yerlerde böyle uygulamalar olmuş, getirip Türkiye'de de aynısını yapıyorlar. Türkiye'de çimento sektöründe büyük rekabet vardır. Rekabetin kıran kırana olduğu bir sektörde istatistiklerimizi bile 2 ay sonra öğreniyoruz. Anlaşacağımızdan korkuyorlar. Bu rekabette anlaşma olmaz. Çimento fiyatı 7-8 yıl önce 60 dolarken bugün 27 dolara kadar indi."

Deli danalar çimento oldu

Çimento fabrikalarının çöp yakmak istediğini, bu konuda başvuruda bulunduğunu bildiren İğnebekçili, "Avrupa, bu çöpü yakılmaya hazır hale getirip bize gönderecek ve üste para verecek. Ancak yetkililer, kullanılmış lastik ithal edeceğimizi düşünüp izin vermiyorlar. Avrupa'da zehirli, zehirsiz her tür çöp çimento fabrikalarında yakılır. Örneğin, deli dana hastalığı nedeniyle itlaf edilen hayvanlar çimento fabrikalarında yakıldı" dedi. Avrupa'da en pahalı enerji kullanan üçüncü ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden İğnebekçili, çimentoda sınai maliyet içinde elektriğin yerinin yüzde 30 olduğunu, enerjide verimliliği artırıcı tedbirler alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
Dünya

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Concrete problem clinic
Our Price: $21.95
Paperback - 240 pages (January 1, 1999)

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz