reklam

Haberler
22 Kasım 2001 Perşembe

İhale Yasası'na 1 yıl rötar

Kamu İhale Kanun Tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı Devlet Bakanı Derviş'in '2002 yılbaşında yürürlüğe girsin' söylemine karşın, bir yıl gecikmeli olarak 2003 başında yürürlüğe girecek.

Kamu kurumlarının mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerinin ihalesine ilişkin yeni düzenlemeler getiren yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Yeni düzenleme, 'Kamu İhale Kanunu' ve 'Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu' olarak iki ayrı tasarı şeklinde hazırlandı. Yasa tasarısı, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in '2002 başında yürürlüğe girmesi gerekir' yönündeki söylemine karşın 1 Ocak 2003'te yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeyle oluşturulan Kamu İhale Kurum ve Kurulu'nun kurulmasıyla tasarı kapsamında öngörülen yönetmeliklere ilişkin hükümler ise yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe görecek.

Tasarı, kamu ihalelerinde AB normları çerçevesinde kurallar getiriyor. Buna göre, kamu idareleri, ihalelerde saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasıyla kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olacak. 'Açık ihale usulü' ve 'belli istekliler arasında ihale usulü' temel usul olacak. 'Pazarlık usulü' ve 'doğrudan temin' yöntemleri ise tasarıda belirtilen durumlarda kullanılabilecek.İhale yetkilisi, o kurum bünyesinde oluşturulacak beş kişilik 'ihale komisyonu' olacak.Tasarıya göre, ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacak.

Kamu kurumlarının mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerinin ihalesine ilişkin yeni düzenlemeler getiren yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Yeni düzenleme, 'Kamu İhale Kanunu' ve 'Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu' olarak iki ayrı tasarı şeklinde hazırlandı. Yasa tasarısı, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in '2002 başında yürürlüğe girmesi gerekir' yönündeki söylemine karşın 1 Ocak 2003'te yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeyle oluşturulan Kamu İhale Kurum ve Kurulu'nun kurulmasıyla tasarı kapsamında öngörülen yönetmeliklere ilişkin hükümler ise yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe görecek.

Saydamlık ve rekabet
Tasarı, kamu ihalelerinde AB normları çerçevesinde kurallar getiriyor. Buna göre, kamu idareleri, ihalelerde saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasıyla kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olacak.
'Açık ihale usulü' ve 'belli istekliler arasında ihale usulü' temel usul olacak. 'Pazarlık usulü' ve 'doğrudan temin' yöntemleri ise tasarıda belirtilen durumlarda kullanılabilecek.
İhale yetkilisi, o kurum bünyesinde oluşturulacak beş kişilik 'ihale komisyonu' olacak.

Ödeneksiz ihale olmayacak
Tasarıya göre, ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacak. İhaleye çıkarılacak alım ve yapım işleri için yaklaşık maliyet dikkate alınarak kullanılacak 'eşik değerler' getiriliyor. İdare, eşik değerin altında maliyeti olan işlerin ihalesinde daha serbest ve sadece yerli firmaları tercih edebilecek, üstündeki işlerde ise tümüyle Kamu İhale Kanunu'ndaki esasları uygulayacak.
Tasarıda esas gösterilen eşik değerler, genel bütçeye dahil idareler ve katma bütçeli idarelerin alımlarında 180 milyar TL, kanun kapsamındaki diğer idarelerin alımlarında 280 milyar TL ve kanun kapsamındaki tüm idarelerin yapım işlerinde 7.4 trilyon TL olarak belirlendi.
Eşik değerler ve parasal limitler, bir önceki yıla ait TEFE esas alınarak güncellenecek.

Yerli firmaya koruma
Yaklaşık maliyeti eşik değerlerin altında kalan ihalelere sadece yerli isteklilerin katılması, yaklaşık maliyeti eşik değerlerin üzerindeki ihalelerde ise yerli isteklilerin lehine yüzde 15 fiyat avantajı sağlanması konusunda ihale dokümanına hükümler konabilecek.

Kamu İhale Kurumu
Tasarı, Kamu İhale Kurumu kurulmasını öngörüyor. Kurum, Kamu İhale Kurulu, başkanlık ve hizmet birimlerinden oluşacak. Kurul üyeleri, gösterilecek iki katı aday arasından Bakanlar Kurulu'nca atanacak.
Tasarıya göre, kamu ihalelerine ilişkin mevzuatın uygulanmasında birliği sağlamak üzere, mal veya hizmet alımlarıyla yapım işlerine ilişkin 'Tip Sözleşme'ler Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Sözleşmede değişiklik
Sözleşme imzalandıktan sonra, bedelin aşılmaması ve idare ile yüklenicinin karşılıklı anlaşması koşuluyla işin yapılma ve teslim yeri, işin süresinden önce yapılması veya teslimi kaydıyla süre ve ödeme şartlarına ilişkin değişiklik yapılabilecek.

Tasarıya göre, ihale edilen işlerde süre uzatımı, sözleşmenin feshi gibi sonuçlar doğuran mücbir sebepler doğal afetler, kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmi veya genel seferberlik ilanı ile genel ekonomik kriz olarak sıralandı.
Finansal Forum

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Concrete problem clinic
Our Price: $21.95
Paperback - 240 pages (January 1, 1999)

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz