reklam

03 Ocak 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İSKİ’den rüzgar enerjisi projesi

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), kurumun enerji ihtiyacını karşılamak için rüzgar santralleri kuracak.

Projeyle ilgili bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Türkiye’de büyük bir enerji açığı olduğunu belirterek, geçen yıl yaşanan ekonomik krizin geçmesi halinde elektrik kesintilerinin başlayabileceğini kaydetti.

Bu kesintilerin ilk vuracağı kuruluşlardan birinin İSKİ olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları söyledi: “İSKİ elektrik açısından en kritik kurumlardan biri. İstanbullu’ya bir metreküp su vermek ve verdiği bu suyu uzaklaştırmak için 2 kilovatsaat enerji tüketiyor. Yılda yaklaşık 600-700 milyon kilovatsaat enerji kullanımı söz konusu. Bu da İstanbul’da kullanılan enerjinin yüzde 10’u demek. 2001 yılı enerji gideri de, 60 trilyon lira.” Olası bir enerji krizine tedbir olarak çeşitli enerji kaynaklarını araştırdıklarını ve bunlardan birinin de rüzgar enerjisi olduğunu belirlediklerini anlatan Eroğlu, şu bilgileri verdi:
“İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen başkanlığında yapılan bir araştırmada, rüzgar enerjisi açısından potansiyeli yüksek yerler belirlendi. İki yıl içinde kademeli olarak rüzgar enerjisinden elektrik üreten santralleri kurmaya başlayacağız. Potansiyel var. Bizim için çok faydalı, ucuz, temiz enerji. Verimi en yüksek olan yerlerden başlayıp, oradan kazandığımız parayla diğer santralleri kuracağız. Bu santraller kurulduğunda 3 yıl içinde kendini amorti eder.”

AVRUPA YAKASININ POTANSİYELİ YÜKSEK
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Zekai Şen de, İSKİ’nin su toplama havzalarında rüzgar enerjisinin verimini tespit etmek için 8 ay önce 6’sı Avrupa, 2’si de Asya yakasında olmak üzere toplam 8 ölçüm direği dikildiğini ve buradan elde edilen verilere göre, özellikle Avrupa yakasında rüzgar enerjisi açısından büyük bir potansiyelin bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Buna göre Avrupa yakasında Karaburun bölgesinde, Terkos Gölü ile Karadeniz arasında gölü ayıran şerit üzerinde, Orhangazi Pompa Tesisleri, Yalıköy, Kıyıköy ile Sultanbahçedere Kastro Mevkii’nde, Asya yakasında da Şile ve Darlık Barajı’nın güneyinin olumlu sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. Şen, şöyle devam etti:
“İSKİ’nin günlük 80 megavat elektrik enerjisine ihtiyacı var. Yaptığımız çalışmalarda 70-75 megavat enerji üretilebileceği kanaatine vardık. Böylece elektrik kesilmelerinden dolayı yaşanan su kesintileri de olmayacak.” Prof. Dr. Şen, projenin tamamının hayata geçmesinin maliyetinin 120-130 milyon dolar olduğunu kaydederek, “Bu proje yürürlüğe girdiğinde İSKİ enerji açısından büyük atılım yapar konuma gelecek” dedi.
NTVMSNBC

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz