reklam

08 Ocak 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Erzurum ‘ev’lerini kaybediyor

Cumhuriyetin ilk yıllarında sayısı 3 binleri bulan Tarihi Erzurum Evleri’nin sayısı bugün 50’ye kadar düştü. Tarihi evler yerlerine yeni binalar yapmak için ya yıkılıyor, ya yakılıyor. Bütün bu olanlara rağmen tarihi evler koruma(!) altında.

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Öğretim Elemanı Uzman Ali Murat Aktemur, Tarihi Erzurum Evleri’nin bilinçsizlik ve arsa temini için kasıtlı bir şekilde yıkıldığını ileri sürdü. Cumhuriyet’in başlarında kültürel kimliği bütünüyle yansıtan Tarihi Erzurum Evleri’nin sayısının 3 bin civarında olduğunu, bugün bu sayının 50’ye kadar düştüğünü belirten Aktemur, bu durumun Erzurum’un kültürü, kimliği ve tarihi için büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

Tarihi Erzurum Evleri’nin Doğu Anadolu’nin soğuk iklimine uygun tarzda ve taş malzeme kullanarak inşa edildiğini anlatan Aktemur, tavan süslemeleri, ahşap rafları, kırlangıç kubbeleri, kalem işi süslemeleri ve genel özellikleriyle biçim, teknik ve işlevsellik yönünüden Anadolu’daki Geleneksel Türk Evi’nin içinde ilk sırada yer aldığını söyledi. Aktemur, Geleneksel Erzurum Evi’nin dış görüntüsünün oldukça sade olduğunu, bu durumun iklimden kaynaklandığını evlerinin sade dış görüntüsünün evlere karşı ‘sanat ve kültür degeri yok’ ön yargısının oluşmasında neden olduğuna anlattı. Karadeniz, Güneydoğu gibi bölgelerdeki evlerde insanların rahatlıkla dışarıya çıkabilmeleri nedeniyle dış süslemenin bulunduğunu, iç süslemenin bulunmadığını, Geleneksel Erzurum Evi’nde ise ağır iklim şartları sebebiyle iç süslemenin bulunduğunu bilidiren Aktemur, Erzurumlu’nun tabiata olan özlemini sanat değeri oldukça yüksek bu sülemelerle giderdiğini söyledi. Az sayıda bulunan birkaç evin de yok olup gitmesi halinde Tarihi Erzurum Evi’nden, kırlangıç kubbeden söz edelemeyeceğini, bunlara ancak kitap sayfalarında karaşılaşılacağını ifade eden Aktemur, evlerin göz göre göre kaybolup gitmesine göz yummanın Erzurum’un sanat ve kültür kimliğinin yok olup gitmesine seyirci kalmak anlamına geleceğini söyledi.

Herşeye rağmen bu güne kadar gelebilen Tarihi Erzurum Evleri’nin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayarak onların da kültürel kimliklerini ve geleceklerini daha sağlam kurmalarına imkan vermek gerektiğine dikkat çeken Aktemur, bu eserlerin korumasının da ‘koruma’ adı altında dondurarark yıkılmasını bekleyerek değil, niteliklerini bozmadan farklı amaçlara uygun tarzda kullanılmasını sağlayarak yapmak gerektiğini anlattı.

Aktemur, Erzurum’da Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaklaşık 3 bin civarında sanat ve kültür kimliği taşıyan Tarihi Erzurum Evleri’nden oluşan mahalelerin bulunduğunu, 1995 yılında 100’ü aşkın ev 1 mahalle bulunurken bugün mahallenin de yok olarak sadece 50 evin kaldığını anlattı. Kültür turizminin her geçen gün önemini artırdığını belirten Aktemur, bu evlerin korunmasının, eviyle çeşmesiyle çarşısıyla, hamamıyla geleneksel bir sokağın kurulmasının turizm gelirlerini artıracağını ve Erzurum’un Safranbolu ve Mudurnu gibi kendisini dünyaya tanıttaracak önemli bir simgeye kavuşacağını kaydetti.
Zaman

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz