reklam

09 Ocak 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

“Kabe’yi de mi yıkacaklar?’

Suudi Arabistan’da Mekke kentindeki Ecyad Kalesi’nin yıkılması tartışması sürüyor. Tarihçi Necdet Sakaoğlu Kabe’nin de 1631 yılında Osmanlılar tarafından yeniden inşa edildiğini belirterek ” Kral, Kabe’yi de yeniden yaptırmayı düşünüyor mu?”diye konuştu.

Tarihçi Necdet Sakaoğlu Ecyad Kalesi Mekke’yi ve Kabe’yi korumak için inşa edildiğini ama sanatsal değeri olmadığını belirtti . Sakaoğlu “Şimdi, bu tarihi değer veya tarihsel değer dediğimiz şeye Suudilerin ve bizim bakış açımız çok farklı oluyor gayet tabi. Şimdi, Ecyad kalesi, öncelikle ne zaman, niçin yapılmış, kime karşı yapılmış, onu bilmek gerekiyor. Ecyad kalesi, Vahabilerin yani bugünkü Suudi krallığının başlangıcını teşkil eden büyük ayaklanma olaylarına karşı, oradaki Mekke’yi, dolayısıyla Kabe’yi korumak için Kavalalı Tosun Paşa tarafından tahkim edilen, pek de büyük olmayan küçük bir kaledir. Sanatsal bir değeri de yoktur.
Acaba Suudi Kralı, kaleye bizim baktığımız gibi bakıyor mu? Yani, oranın bir sanat eseri veya tarihi eser olduğunu düşünüyor mu? Hayır, düşünmemesi lazım. Bir kere onların gözünde Ecyad kalesi, bir Osmanlı-Türk eseri olarak kuşkusuz kendilerine karşı yapılmış bir kaledir. Yani bir işgal gücünün yaptığı bir kale olarak görüyorlar. Halbuki, Kabe’nin etrafındaki her santimetrekare yer onlar için onlar için çok büyük değer ifade ediyor. Her yıl binlerce, milyonlarca müslüman gidiyor, hacı gidiyor oraya. Onların bütün emelleri de Kabe’yi gören bir konaklama yerinde kalmak. O açıdan oraya yıkıp, yeniden değerlendireceklermiş. Yıktılar, nitekim.” dedi.

BUGÜNKÜ KABE DE OSMANLI ESERİ
Sakaoğlu yıkılmış haldeki Kabe’nin de Osmanlılar tarafından yeniden yapıldığını belirterek ” Diğer taraftan işe şöyle bakmak lazım. Eğer, Arap yarımadasındaki devletler, başta Suudi Arabistan olmak üzere şayet o yarımadadaki bütün Türk eserlerle, Türklerin yaptığı eserleri kaldırmaya kalkışırlarsa, zannediyorum sıra bir gün Kabe’ye de gelecektir. Çünkü bugünkü Kabe’yi de 1631 yılında yeni baştan 4. Murat yaptırmıştır. Tamamen yıkılmış haldeki Kabe, 1631’de İstanbul’dan gönderilen ustalar tarafından eski ölçülerle biçimine göre, yeniden inşa edilmiştir. Acaba düşünmek ve sormak lazım. Kral, Kabe’yi de yeniden yaptırmayı düşünüyor mu? Oradaki bir Türk eseri olarak”

TÜRKİYE’DE DE YIKILAN ÇOK KALE VAR
Necdet Sakaoğlu Türkiye’de de tarihi eserlere karşı ilgisizlik yaşandığını anlattı.” Kendi ülkemizdeki kalelere, tarihi örenlere, yerlere bakışımız acaba nedir? Bunu da değerlendirmemiz lazım. Dünyanın en büyük kent kalesi konumundaki Diyarbakır surları, bugün çok perişan bir haldedir. Bir yandan yıkanları var sürekli, bir yandan Kültür Bakanımızın hizmetlileri onarıma çalışılıyor aslında.
Anadolu’nun tam göbeğinde Mengücek Şahlarının yaptığı büyük bir Türk kalesi var. O kadar harap halde ki, ne bakanı var, ne uğraşanı var. O da kendiliğinden yıkılıyor. Yani, biri Kral’ın emriyle yıkılmış, Arabistan yarımadasındaki bir kale. Öbür taraftan kendi kalelerimizin acıklı durumu. Bizim, öyle tarihte kaybettiğimiz pek çok kaleler var. Konya surlarından bugün zerre kadar iz kalmamıştır. Biz yıktık. Sıvas kalesini biz yıktık. Daha böyle kaldırdığımız pek çok kale var. Yıka yıka pek çok şeyi kaybetmişiz.”
NTVMSNBC

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz