reklam

09 Ocak 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Ankara 'kale' için geç kaldı

El Cihad'ın yıktırılmasında Suudiler kadar Türk hükümeti ve Dışişleri'nin de sorumlu olduğu belirtildi. Suudi Arabistan'daki Türk-Osmanlı eserlerinin korunması için UNESCO devreye girecek. ANAP'lı Bülent Akarcalı, 2 yıl öncesinden uyarıda bulunduğunu belirterek Suudi Arabistan'ın Balkanlar'daki eserleri de ''Restore ediyoruz'' diyerek yıktığını vurguladı. Akarcalı, ''Konu İslam Konferansı'na götürülebilirdi'' dedi.

Mekke'deki Osmanlı döneminden kalma 220 yıllık El Cihad Kalesi'ni otel ve iş merkezi yaptırmak için yıktıran Suudi Arabistan'ın, Balkanlar'da harap durumdaki Türk-Osmanlı eserlerini de Suudi mimarisine dönüştürerek restore ettirdiği öğrenildi. Suudi Arabistan'daki Türk-Osmanlı eserlerinin korunması için UNESCO'nun devreye gireceği bildirildi. Diplomatik kaynaklar, tarihi kalenin yıkılmasıyla ilgili olarak şu anda resmi bir tavır almayan UNESCO'nun, ileride durumu gözden geçirerek konuyu yerinde inceledikten sonra bir girişimde bulunabileceğine dikkati çekiyor. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı , El Cihad Kalesi'nin yıkılmasında hükümet ve Dışişleri Bakanlığı'nın da en az Suudiler kadar sorumlu olduğunu belirterek ''Konu pekâlâ İslam Konferansı'na götürülebilirdi. Ama yetkililerimiz protokolün ön sırasında yer alma yarışı veriyorlar'' diye konuştu.

Suudi Arabistan'da 1982-1990 yılları arasında öğretim üyesi olarak görev alan Başbakanlık Başmüşaviri Ahmet Vefik Alp , Balkanlar'da yıkılan Türk-Osmanlı eserlerinin restorasyonu için Suudi Arabistan'ın fon sağladığını belirtti. Ancak Suudi Arabistan'ın, ''yapıların Suudi mimarisine dönüştürülerek restore edilmesini'' dayattığını bildiren Alp, ''Yıkılmış, tahrip olmuş köprüler ve çeşitli Türk-Osmanlı yapıtlarının restorasyonunun yapılması sırasında gelen Suudi fonları ve kaynakları biraz gizli kapaklı olarak mimari yorumun değiştirilmesini, Arap mimarisini öneriyor. Sıkıntı burada doğuyor. Parayı veren ülke, ağırlığını koruyor'' diye konuştu.

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı, düzenlediği basın toplantısında, El Cihad Kalesi'nin yıkılmasında hükümetin ve Dışişleri Bakanlığı'nın da en az Suudiler kadar sorumlu olduğunu söyledi.

Bu konuda 2 yıl öncesinden uyarıda bulunduğunu ve soru önergesi verdiğini belirten Akarcalı, Suudi Arabistan'ın Balkanlar'daki eserleri de ''restore ediyoruz'' diyerek yıktığını vurguladı. Akarcalı, ''Dışişleri önem gösterseydi, bugün Mekke'deki Türk kalesi, Taleban Vahabi vahşeti ile karşılaşmazdı'' diye konuştu.

Akarcalı, yeni bir girişimi olup olmayacağı yönündeki soruya, ''Artık nafile girişimlerden bıktığım için olmayacak'' yanıtını verdi.
Cumhuriyet

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz