reklam

11 Ocak 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Barka yaşam savaşında

Ünlü deprem profesörü Aykut Barka, beyin damarlarındaki pıhtılaşma nedeniyle dün yedi saatlik bir ameliyat geçirdi. Durumu ciddiyetini koruyan Barka, üç gün uykuda tutulacak

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Barka, beyin damarlarındaki rahatsızlık nedeniyle yaşam savaşı veriyor. Dün yedi saat süren bir ameliyat geçiren Barka'nın durumu ciddiyetini koruyor. Ameliyatı yapan Doç. Dr. İlhan Elmacı, Barka'nın üç gün boyunca uykuda tutulacağını söyledi. 17 Ağustos depreminden sonra kamuoyunun yakından tanıdığı Prof. Dr. Barka, 19 Aralık'ta trafik kazası geçirmiş, ardından da baş dönmesi, konuşma bozukluğu, uyuşma şikâyetleriyle 7 Ocak günü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

Ağırlaşınca ani karar
Durumunun ağırlaşması üzerine dün ameliyat edilen Barka'nın sağlık durumu hakkında bilgi veren MÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Us, "Sabah verilen bir kararla, saat 09.00 sıralarında ameliyata alındı. Hastanenin bütün beyin cerrahları ameliyata girdi. Beyin damarlarında tıkanma var. Durumu kritik" dedi.
Barka'nın ikiz kardeşi Günkut Barka, profesörün pazar günü baş dönmesi şikâyetinin
olduğunu, hastaneye getirildiğinde bilincinin
açık olduğunu belirtti.
Hastanede hemen ilaç tedavisine başlandığını,
bu arada MR ve anjiyo yapıldığını ifade eden Günkut Barka, şunları söyledi:
"Beyninde bir pıhtı olduğu tespit edildi.
İlaç tedavisiyle bunu gidermeye, açmaya çalışıyorlardı. Son gün biraz daha yoğun tedavi şekline girdiler. Yoğun bakıma
ağırlaştığı için değil, tedavisi gerektirdiği
için aldılar. Ama bu sabah ameliyat kararı çıktı."

Sorun ana damarda
Günkut Barka, Prof. Dr. Barka'nın geçirdiği trafik kazasının çok önemli olmadığını, damar tıkanıklığının bu nedenle olup olmadığı konusunda tam olarak bir şey söylenemediğini kaydetti.
Ameliyatı yapan Nöroşirürji Bölümü öğretim görevlisi Yard. Doç.Dr. İlhan Elmacı, Barka'nın 6 Ocak 2001'de sağ elde uyuşukluk ve konuşma bozuklukları belirtileriyle acil servise müracaat ettiğini söyledi. Elmacı, Barka'ya beyninin sol yarısına giden ana damar tıkanıklığı teşhisinin konulduğunu ifade etti. Dün sabah çekilen filmlerin ardında durumunun kötüye gittiğinin anlaşıldığını belirten Elmacı, bunun üzerine ameliyata karar verdiklerini söyledi. Elmacı, "Maalesef Barka'nın hayati tehlikesi devam ediyor. Üç gün solunum cihazlarına bağlı olacak" dedi. Beyin hastalıklarının ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada geldiğini hatırlatan Elmacı, Barka'nın rahatsızlığının belli nedeni olmadığını kaydetti.

17 Ağustos'u önceden bilmişti
İngiltere'de Bristol Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) çalıştıktan sonra Kandilli Rasathanesi'nden gelen teklif üzerine Türkiye'ye gelen Barka, daha sonra halen görev yaptığı İTÜ'ye geçti. 1985'te bir panelde "Gökova Termik Santralı'nın altından fay hattı geçiyor" dediği için 3.5 yıl çalıştığı Maden Tetkik Arama (MTA) Enstitüsü'nden uzaklaştırılmıştı.
Barka, Amerikan Jeolojik Araştırma Enstitüsü (USGS) Başkanı Prof. Ross Stein'la birlikte 1996'da yazdığı makalesinde, Körfez depreminin olacağını tahmin ederek bilim dünyasının gündemine yerleşmişti.
Radikal

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz