reklam

12 Ocak 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Türkiye’de yüzlerce Ecyad Kalesi yıkılıyor

Osmanlı Türkleri’nin Mekke’deki son eseri Ecyad Kalesi’nin Sudi Arabistan yönetimi tarafından yıkılması tarihi eserleri yeniden gündeme taşırken Sanat Tarihçisi Ali Murat Aktemur, Doğu Anadolu’da yüzlerce kalenin yetkililerin ilgisizliği ve define avcılarının tahripleri sonucu Ecyad Kalesi ile aynı kaderi paylaştığını söyledi.

Doğu Anadolu’da toprak seviyesinde yada ayakta çoğunluğu Osmanlı ve Selçuklu Türkleri’nin eseri olan 500’e yakın kale bulunduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Öğretim Elemanı Ali Murat Aktemur, bu kalelerin yarısının Kültür Bakanlığı’ına bağlı bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kayıtlarında dahi bulunmadığını bildirdi. Kalelerin yıkılmasıyla birbirinden orjinal dış yapılarının yanında iç süslemelerinin de yok olduğuna işaret eden Aktemur, Doğu’daki kalelerin sanat, kültür, tarih ve estetik bakımdan eşsiz örnekler olduğunu kaydetti.

Bosna’da Sırplar tarafından Mostar Köprüsü’nün top ateşiyle yıkılışını ve Suud yönetiminin kameralar önünde Ecyad Kalesi’ni yıkışını ‘kültür terörü’ olarak niteyen Aktemur, içte bilgisizlik ve bilinçsizlik, dışta Türk kültürünün izlerini silmek içen sürdürülen bilinçi çalışmalarından ders alınarak ‘kültür varlıklarını koruma kampanyası’ başlatılmasını istedi. Yurt dışındaki kültür varlıklarımızın korunmamasına millet olarak tepki gösterildiğini fakat sınırlarımız içinde bulunanan kalelerin define avcıları tarafından acımasızca tahrip edilmesine sesiz ve tepkisiz kalındığına işaret eden Aktemur, Doğu’nun en büyük kalesi Dedeşen Kalesi, Şeytan Kalesi ve Köröğlu Kalesi gibi yüzlerce kalenin ‘kültür terörü’nden nasibini alarak ya yıkıldığını yada yıkılmaya yüz tutuğunu belirtti. Aktemur, Ardahan’da bulunan Kazankale, Ölçek kalesi gibi eserlerin de hâlâ Kültür Bakanlığı’nın kayıtlarında bulunmadığını bildirdi.

Kaleler dışındaki tarihi eserlerin de kültür kıyımdan nasibini aldığına, savaş zamanında topların yıkamadığı eserlerin bugün barış haline rağmen define avcıları tarafından yıkıldığına değinen Aktemur, “Ecyad Kalesi’ni yıkan zihniyetten farkımız nedir? Neden bu eserleri koruması gereken yetkili kurum ve kuruluşlar gerekeni yapmıyor? Neden öz kültürünü bilinçsizce yok den bu insanlar, kültürlerine karşı eğitilerek bilinçlendirilmiyor?” diye sordu. Devam eden kültür kıyımının durdurulması için orta öğretimden itibaren Sanat Tarihi dersinin üniversite eğitimi almış sanat tarihçiler tarafından verilerek insanımızn sanat tarihine karşı bilinçlendirilmesi ve tarihi eserleri sanat, estetik, tarih ve kültür gibi farklı yönlerden tanıyabilecek seiyeye getirilmesi gerektiğini vurgulayan Aktemur, kültür karın doyurmuyor inancında olan insanların artarak kültürel mirasa yönelik tehdidi artıracaklarını ve gelecekte tarihi eserden söz etmenin imkansız olacağını söyledi.
Zaman

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz