reklam

12 Ocak 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Dışa açılan en önemli kapımız

Limanın 100 bin kişiye iş imkanı sağladığını ifade eden Kemal Çolakoğlu, "Çalışması ve genişletilmesi ülke çıkarına olacaktır" dedi

Deniz ülkesi olan ülkemizde, limancılık potansiyelinin iyi kullanıldığını ifade eden EBSO Meclis Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, devletin işletmekte olduğu limanlarda bürokratik yönetim anlayışı ve yıllardır yapılamayan yatırımların da verimliliği önlediğini söyledi.

Çolakoğlu, "Özelleşen limanlarda, kiralayanlar yılların biriktirdiği sorunlarla boğuşuyor. Devlet limanlarında verimli çalışmanın yolu ancak tüm limanların özelleştirilmesi ile mümkün. Limanlar arasındaki mali yükümlülüklerin eşitlenmesi, ancak limanların verimli ve rasyonel çalışmasını sağlayabilir" dedi.

Ulusal politika
Türkiye'deki limanların konvansiyonel limanlar olduğu ve ulusal denizcilik politikamız olmadığını söyleşen Çolakoğlu, "Bugünkü kapasitenin 15 yılda ikiye katlanabilmesi ise bu ulusal politikanın belirlenmesi ile oluşabilir. Bunun içinde limanlar envanterinin devletçe çıkarılması gerekiyor" diye konuştu.

Odak noktası
Ulusal hedef çerçevesinde Akdeniz'deki Türkiye'nin odak noktasının İzmir Limanı olması gerektigini vurgulayan Çolakoğlu, "İzmir Alsancak Limanı ve geleceği ile ilgili bir konuda konuşmak için ise Ege'nin kalkınmasında İzmir'in vizyonu ve rolü adı altında; Vali, belediye başkanları, rektörler, oda başkanları, dernek başkanları ve sendikaların 13-14 Ekim 2001 tarihinde yaptığı arama konferansı tespitlerine bakmak lazım" dedi.

Liman kenti
Ege'nin kalkınmasında İzmir'in vizyonu ve rolüne bakıldığında, en önemli avantajlarının, tarihi ve ticari liman kenti olmasının ve körfezin olduğunu ifade eden Çolakoğlu, "Bu rollerin gerçekleştirilmesi önündeki öncelikli sorular ve engeller içinde de, liman konusunda olduğu gibi, bürokrasi ve merkeziyetçilik, koordinasyon ve kurumsallaşma eksikliği gelmektedir" dedi.

AŞIRI YÜK NEDENİYLE ÇOK YAKINDA TIKANABİLİR
İzmir Alsancak Limanı, konumu, niteliği ve hinterlandı itibariyle İzmir ve bölgenin en önemli limanıdır.

Hinterlandı özellikle ihracat bakımından İstanbul dahil tüm Anadolu'ya hizmet verdiğinden ülkemizin dışa açılan en önemli kapısıdır.

Liman, 50 seneye yaklaşan bir sürede yapılabilmiş ve henüz tamamlanamamıştır.

Liman, konternıyrizasyon bakımından yüzde 100'e yakın bir kapasite ile çalışmakta olduğundan, pek yakında tıkanması söz konusudur.

Limanın alt ve üst yapı itibariyle kaldırılması veya nakledilmesi mümkün değildir.

Alsancak Limanı'ın önümüzdeki yıllardan itibaren 2. kısım tevsi inşaatının gerçekleştirmesi ve bu suretle kapasitesinin arttırılması gerekmektedir.

Limanın tevsii paralelinde 3. kuşak konteynır gemileri trafiği için Alsancak-Yenikale arasındaki "Körfez derin su yolu taranması" gerekmektedir.

Limanın komşu yabancı ülkelerdeki konteyner transit taşımacılığın İzmir'e çekecek şekilde çalışması ve genişletilmesi ülke çıkarına uygun olacaktır.

Çandarlı Bakırçay Havzası'ndaki liman çalışmaları da en kısa sürede projelenip, gerçekleştirilmelidir.

Ülkemizdeki ekonomik gelişmeye paralel olarak, bölgemizden yapılan konteynır taşımacılığında da artış görülmektedir. Bu bakımdan, Çiğli Havzası'nda, Alsancak Limanı'na destek bir ticari liman yapılması yararlı ve gereklidir.

Sonuç olarak; Alsancak Limanı, başta konteynır olmak üzere, liman hizmetlerinin yürütülmesi için muhafaza edilmesi ve en kısa zamanda tevsii ve derin taraması yapılmalıdır.
Yeni Asır

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz