reklam

15 Ocak 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Belediye, Ballıkuyu'nun İmara Açılması için 6 Yıl önce Bakanlığa Başvurmuş 

Konak Belediyesi'nin raporunu inceleyen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, heyelan tehlikesini gözönüne alarak isteği reddettiği belirtildi. 

Şiddetli yağışlardan sonra heyelanın yaşandığı, yaklaşık 200 evin boşaltılması kararı verilen ve 80 ev ile bir okulun boşaltıldığı İzmir'in Ballıkuyu Semti'nin, Konak Belediyesi tarafından 1995 yılında imara açılmak istendiği öğrenildi.

Rapor verildi
Konak Belediyesi'nin 1995 Temmuz ayında bölgenin imara açılmasının uygun olduğu yönünde jeolojik ve jeoteknik raporlar hazırladığı, İzmir Valiliği aracılığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na sunduğu öğrenildi. Raporda, bölgenin imara açılmasının uygun olacağının belirtildiği ancak, raporun Bakanlık tarafından onaylanmayarak iade edildiği bildirildi.

İnceleme yapıldı
Konak Belediyesi'nin müracaatı üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Afet Etüd ve Hasar Tespit Daire Başkanlığı Jeolojik Etüd İzleme Şube Müdürlüğü adına jeoloji mühendisleri Ekrem Demirbaş ve Seyfettin Ayçiçek 23 Mayıs 1997 tarihinde bölgede incelemelerde bulundular. Demirbaş ve Ayçiçek'in, 9 Haziran 1977 tarihli raporlarında yörenin "afete maruz bölge" olduğunu ve yöredeki 3377 konutun naklini önerdikleri de belirtildi.

Taşınmadılar
Bölgede hak sahibi olan 925 afetzedeye Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından konut yaptırıldığı, konutların teslim edilmesine rağmen eski konutların yıkılmadığı, birçok yeni konutun kaçak yapı, kat ilavesi gibi yollarla yapıldığı belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi:
"Kendilerine konut verilen sahiplerin isimleri Bakanlığımızın hak sahipliği listesinde yer almamaktadır. Bunların çoğunun ya eski sahiplerden satın alındığı veya afete maruz bölgeye kaçak yapı olarak yapıldığı kanaatine varıldı. Can ve mal emniyeti açısından Belediyece, afet durumu bölümünde belirtilen önlemlerin alınması ya da heyelanın ilerlemesi halinde tahliye edilmeleri, önlemler alınıncaya kadar konutların İzmir Valiliği'nce kontrol altında bulundurulması gerekmektedir. Afete maruz bölgede kaçak yapılaşmanın engellenmesi ileride çıkabilecek daha büyük problemlerin önlenmesi açısından zorunlu görülmüştür."

Müfettiş raporu
Bölgede yapılaşma kontrol edilmeli
Bölgede inceleme yapan bakanlık müfettişleri 1997 yılında şu raporu hazırladılar:
"Can ve mal emniyeti açısından belediyece, afet durumu bölümünde belirtilen önlemlerin alınması ya da heyelanın ilerlemesi halinde tahliye edilmeleri, önlemler alınıncaya kadar konutların İzmir Valiliği'nce kontrol altında bulundurulması gerekmektedir. Afete maruz bölgede kaçak yapılaşmanın engellenmesi ileride çıkabilecek daha büyük problemlerin önlenmesi açısından zorunlu görülmüştür. Kendilerine konut verilen sahiplerin isimleri Bakanlığımızın hak sahipliği listesinde yer almamaktadır. Bunların çoğunun ya eski sahiplerden satın alındığı veya afete maruz bölgeye kaçak yapı olarak yapıldığı kanaatine varıldı."
Yeni Asır

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz