reklam

15 Ocak 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Öztüre, yatırımı taşa yapıyor 

Öztüre Holding Genel Müdürü Nezih Öztüre, 'Dünyada ahşap ve taş kullanımı artıyor. Yavaş yavaş bu sektöre girmek istiyoruz. 2002 yılı içinde bu niyetimizi gerçekleştireceğiz' dedi.

Öztüre Holding Genel Müdürü Nezih Öztüre, 2001 yılını zor bir yıl olarak nitelendirdi. Türkiye'nin krizlere alışık bir ülke olmasına rağmen 2001 yılında ilk kez finansal krizle tanıştığını vurgulayan Öztüre, 'Kısa vadeli borçlanma ve bu borçlarla yatırım yapma alışkanlığında olan sanayiciyi olumsuz etkiledi. Biz grup olarak korkak demek istemiyorum ama aşırı ihtiyatlı bir grubuz. Dolayısıyla bu çekingenliğimiz bizi krize karşı korudu. Zor bir yıl olmasına rağmen grup olarak yüzde 20 büyüdük. İki yeni kireç fabrikası satın aldık. Ciddi bir büyümemiz oldu. Buna karşın karlılığımızda bir miktar azalma oldu' dedi. Öztüre Grubu'nun ilk krizle 1991 yılında Körfez Krizi sırasında tanıştığını ve ihracatlarının olmadığını görerek, 'Üretimimizin en az 3'te 1'ini ihraç etmeliyiz kararı' aldıklarını belirten Öztüre, 'Riskleri bilinçli kullandık. O gün aldığımız bu karar, 2001 krizine karşı da korunmamızı sağladı. Hatta o hedefi daha da ileri götürerek üretimimizin yüzde 50'sini ihraç eder hale geldik' dedi.

Yatırımlar ertelendi
Grubun Doğal taş ihracatını 2, tekstil ihracatını ise 20 milyon dolar olarak açıklayan Öztüre, 2002'deki öncelikli hedefin bu rakamlara ulaşmak olduğunu söyledi. 2001 yılı içinde lojistik ve dış ticaret şirketi olmak üzere iki grup şirketi kurduklarını kaydeden Öztüre, 'Şen Lojistik ve Pergamon Dış Ticaret şirketinin aramıza katılmasıyla grup olarak daha güçlendik. Artık grup içi lojistik hizmetlerimizi Şen Lojistik, ihracatımızı ise Pergamon Dış Ticaret aracığılıyla yapacağız' dedi. Ürdün'de kurmayı düşündükleri tekstil yatırımını ertelediklerini açıklayan Öztüre, 'Ürdün'de gerçekleşirmeyi düşündüğümüz yatırımı, oradaki güvenlik sorunu nedeniyle askıya aldık. Ekonomik en ufak bir sıkıntı yok' diyerek şöyle devam etti: 'Başbakan Bülent Ecevit'in ABD gezisinden çok umutluyum. ABD tarafından Türkiye'ye Ürdün benzeri imtiyazlar tanınabileceğini düşünüyorum. Hatta Ürdün'dekine benzer bir serbest ticaret anlaşması neden olmasın? Ürdün'e verilen imtiyaz Türkiye verildiği takdirde biz dahil orada yatırım yapmak isteyen birçok müteşebbis oroya gitmekten vazgeçer. ABD, Ürdün'e verdiğine benzer birtakım imtiyazları Türkiye'ye de tanımalı diye düşünüyorum.'

Büyük bedeller ödendi
2002 yılının 2001 den daha iyi olacağını ve büyük bedeller ödeyerek ayakta kalan firmaların artık dünya oyuncusu olduğunu vurgulayan Öztüre, 'Global pazarda, Dünya Ticaret Örgütü tüm dünyanın serbest pazar haline gelmesi, ticari sınırlama ve yasaklamaların kaldırılması için çalışıyor. Doğrusu da bu. Eskiden kazan, kazan, kazan anlayışı hakimdi. Artık kazan, kazan, kazandır. Üret kazan, sat kazan ve alanda kazansın. Dünyadaki yeni anlayış bu ve Türkiye bu yolda ilerlemeli' dedi. Nezih Öztüre, doğal taş ihracatında büyük bir boşluk gördüklerini ve gerek ocak alımı, gerekse mevcut tesislerin modernizasyonu ile birlikte bu yeni pazara girmek istediklerini söyledi. Dünyada ahşap ve taş kullanımının arttığını, beton kullanımında gerileme olduğunu belirten Öztüre, 'Türkiye'nin bu konuda çok büyük şansı var. Biz kesilmiş ve parlatılmış taş sektörüne kesinlikle girmedik. Ancak yavaş yavaş bu sektöre girmek istiyoruz. 2002 yılı içinde bu niyetimizi gerçekleştireceğiz. Bunun için ocak alıyor, tesislerimizi genişletiyor, yeni makine ve ekipmanlar alıyoruz' dedi.

İhracat sıçrama yapabilir
Öztüre Holding Genel Müdürü Nezih Öztüre, Türkiye'nin ihracat sektörlerini yeniden belirlemesi gerektiğini söyledi. Öztüre, 2005 yılında 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak gerektiğini belirterek, 'Doğal kaynak ihracatı, paranın tamamının yurt içinde kalması demektir. Türkiye ihracatta hammaddesi yurt içinde bulunan mallarda yol almalıdır. Türkiye hangi sektörler içinde olması gerektiğini, ihracatçı sektörlerini seçmeli. Bence katma değeri yüksek sektörler seçilmeli. Tarımsal sanayi ve tekstil gibi. Tarımsal sanayide dünya markası olması için firmalarımızı desteklemeliyiz. Tekstil yüzde 90 yerli hammadde kullanır dolayısıyla tekstilin ciddiye alınması gerekiyor. Turizm ve otomotiv sanayinde Türkiye altyapı yatırımlarını tamamladı. Biraz destek verirsek 31 milyar dolarlık ihracatımız çok büyük sıçrama gösterecek. Krize rağmen Türkiye ihracata, üretime yönelik büyük altyapılar yaptı. İnsan potansiyelimizi gözardı etmeyelim. İhracat yapabilme kabiliyetimiz arttı, 2005 yılı gibi çok kısa bir sürede 100 milyar dolarlık ihnracat potansiyeline ulaşarak, Kopenhag kriterlerini, kişi başına 7 bin dolarlık geliri yakalamamız lazım' şeklinde konuştu.
Fİnansal Forum 

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ikinci Gökhan Avcıoğlu  22 Ocak  2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Gökhan Avcıoğlu
Arkitera Forum'da bu buluşmayı  okumak için...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz