reklam

06 Şubat 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Gürtuna’dan köprü uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İstanbul’un depreme hazır olmadığını söyleyerek, “Ben Boğaziçi Köprüsü’nün sağlam olduğunu zannetmiyorum” dedi. Gürtuna, olası bir Marmara depreminde İstanbul’da tamamen çökecek ve ağır hasar görecek binalar için bir takviye proje hazırladıklarını; bu projeye, ilk etapta 500-600 milyon dolar kredi sağlamak için yurtdışındaki finans çevreleriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi. Gürtuna, ‘’İstanbul’un, depreme hazır olup olmadığı’’ konusunda şunları söyledi: ‘İstanbul depreme hazır mı? Kamu binalarına gidin bir sorun, depreme hazırsa hazır. Viyadükleri sorun, depreme hazırsa hazır. Vatandaşlara sorun, binaları, işyerleri depreme hazırsa hazır.’’

‘Görevimizi yaptık’
Gürtuna, depreme hazırlık çalışmaları kapsamında bugüne kadar altyapı ve üstyapı analizleri yaptıklarını, araç-gereç alımı gerçekleştirdiklerini, bütün şebekeleri gözden geçirdiklerini, her köşeye yangın vanaları koyduklarını, doğalgaz kaçağına karşı önlemler aldıklarını ve barajların elden geçirildiğini anlattı. Bunların yanı sıra kendi özkaynaklarıyla sorumluluk alanlarında bulunan belediye, itfaiye, sağlık merkezleri ve acil yardım binaları kavşak ve yolları takviye çalışması başlattıklarını anlattı.
Gürtuna, İstanbul’daki binalarla ilgili yaptıkları çalışmada, binaları tamamen çökecek, ağır hasar görecek, az hasarlı ve sağlam binalar olmak üzere 4 kategoriye ayırdıklarını belirtti. Tamamen çökecek binalar ile ağır hasar görecek binalarla ilgili bir takviye projesi hazırladıklarını ifade eden Gürtuna, şu bilgileri verdi: ‘’Amacımız, bu binaların hasar görse de ayakta kalmasını ve yıkılmamasını sağlamak. Bu, hem maliyet olarak en uygun proje, hem de hızla yapılması mümkün. Bu projeyi gerçekleştirmek için kredi imkanlarını araştırıyoruz. Dünya Bankası, Avrupa Parlamentosu, Avrupa ve Amerika’daki çeşitli finans çevreleriyle görüşmelerimiz var. İlk etapta 500-600 milyon dolar kredi sağlamayı hedefliyoruz. Bu krediyi alıp vatandaşa diyeceğiz ki, sizin binanızın güçlenmesi lazım. Biz, bu paranın şu kadarını 20-30 yıl vadeli kredi olarak veriyoruz. Kendiniz de şu kadar koyun ve binanızı mutlaka takviye ettirin. Aksi halde sizi böyle bir tehlike bekliyor.’’ Gürtuna, kredi alınır alınmaz projenin hemen uygulamaya konulacağını belirtti.
Türkiye

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz