reklam

12 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Belediyeden kaçak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı KİPTAŞ'ın Zekeriyaköy'deki 'Başak Lüks Konutları' 'kaçak' çıktı. 196 dairelik konutların imar ve iskân izni ile kat irtifakı ve kat mülkiyeti yok

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan ve konut üretimi için kurulan KİPTAŞ'ın Zekeriyaköy'de inşa ettiği 'Başak Lüks Konutları' kaçak çıktı. 1996 yılında 'KİPTAŞ yaşanılır mekânlar kılar' sloganıyla satılan 'Zekeriyaköy Başak Lüks Konutları'nın kat irtifakı ve kat mülkiyeti bulunmuyor. Çünkü konutların inşa edildiği alan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarında çayır olarak görülüyor. Bu nedenle 196 dairelik sitede yaşayan ev sahiplerine tapu verilemiyor.

Lüksünden vazgeçtiler
Sarıyer sırtlarındaki belediyeye ait
'gecekonduların' kaçak olduğu, ev sahiplerinin girişimiyle tesadüfen ortaya çıktı. Her birinin fiyatı 50 ile 110 bin dolar arasında değişen daireleri teslim aldıklarında lüks konutlar yerine doğalgazı, suyu ve yolu bile olmayan binalarla karşılaşan ev sahipleri, hukuk mücadelesi başlattı. Ancak ev sahipleri, belediyenin, inşaat izni olmayan bir alana konut yapacağını akıllarına bile getirmemişti.
Broşürlere göre 'alışveriş merkezli, okullu, kreşli, göl manzaralı' olan daireler teslim edildiğinde, bunların hiçbiriyle karşılaşmayan konut sahipleri, belediye ve KİPTAŞ'a dava açtı. Ancak ev sahipleri, tapularının bile olmadığını henüz bilmiyordu. Onların tek sorunu, lüks olacağı vaat edilen binaların, vasatın altındaki inşaat kalitesiydi.

Tesadüfen anlaşıldı
Ancak bir tesadüf konutlara tapu bile verilemeyeceğini ortaya çıkardı. Konut sakinlerinden biri aidat ödemeyince, site yönetimiyle mahkemelik oldu. Mahkeme hâkimi, tapu sicil müdürlüğünden konutların kat irtifakıyla ilgili belge istedi. Ve her şeyi bu belge ortaya çıkardı.

Çayıra konut yapmışlar
Sitedeki ev sahiplerinden biri olan avukat Necati Yıldırım, olayı şöyle anlatıyor:
"Belge geldiğinde şoke oldum. Gözlerime inanamadım. Çünkü Sarıyer Tapu Sicil Müdürlüğü bize tapu vermiyordu. Gerekçesi de açıktı. Burası çayır, kat irtifakı ve kat mülkiyeti bulunmuyor. Yani biz tapu sahibi olamıyoruz. Konutlarımız tam anlamıyla kaçak inşaat statüsünde. Projeler, Anıtlar Kurulu'nca onaylanmamış.
Onay alınmadan inşaat yapı ruhsatının verilmesi mümkün değil. İnşaatların temel üstü ruhsatı da yok. Kat irtifakı için projeler onaylanıp tapuda kat irtifakı kurulmamış. Kat mülkiyeti de teslim edilmemiş. Ayrıca konutların iskân izni de yok."
Ev sahibi Orhan Sarı da, KİPTAŞ'ın kampanyasında taahhüt ettiği hiçbir sözünü yerine getirmediğini söylüyor. Sarı, "Kandırıldık. Ancak tapumuzun olmaması bizi çok kaygılandırıyor. Bu herkes için önemli bir yatırım. Konut sahibi olmak isteyenlerin en çok güvenmesi gereken kurumlar bunu yapıyor" diyor.

KİPTAŞ doğruladı
KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, konutların iskân (yapı kullanım) izni olmadığını itiraf etti. Yıldırım, iskân izni belgesi almaya çalıştıklarını söyledi. Yıldırım, konutlardaki diğer 'yok'larla ilgili bir açıklama yapmadı.

'Güven ararken kandırıldık'
Zafer Erdoğ: İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve KİPTAŞ bizi resmen kandırdı. Belediye başkanlığı bir başka partiye geçtiğinde bu evleri isterse o insan kolayca başımıza yıkabilir. Oysa, biz güvenli olsun diye evlerin kaçak olup olmadığını denetleyen kurum olan belediye vasıtasıyla ev sahibi olmak istedik. Tapudan kontrol ettirmek aklımıza bile gelmedi. Nereden bilebilirdik ki, yapılan kaçak yapıları denetleyen belediyenin kendisinin kaçak yapı yapacağını!

'70 bin dolara gecekondu'
Mülazım Biber: Emekli olduktan sonra kafamı dinlemek için ev arıyordum. Göl manzaralı olunca burayı tercih ettim. Ancak evi teslim alınca büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Lüks konut şöyle dursun, temel ihtiyaçları karşılayacak tesis bile yapılmamış. Alışveriş edecek bakkal yok. Yapılan tek sosyal alan, cami oldu. Biz bunlarla mücadele etmek isterken, bir de olmayan bir yerde yaşadığımızı öğrendik. Buraya 70 bin dolar verdik ancak, şimdi gecekondu konumundayız..
Radikal

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz