21 Şubat 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Özürlüye tatil köyü olur mu?

Antalya Manavgat’ta temeli 2 ay önce atılan ve 2003’te açılması planlanan, yalnızca engellilere hizmet verecek tatil köyü projesi tartışmalara yol açtı. Projeye destek verenlerin yanı sıra, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Faruk Öztimur gibi karşı çıkanlar da oldu. Sadece özürlülerin gidebileceği tatil köyünün, özürlü insanları toplumdan dışlayacağını ileri süren Öztimur, "Yoksa, özürlüler, kötü görüntüye neden oldukları gerekçesiyle bir araya toplanmak mı isteniyor?" diye sordu.

Faruk Öztimur (Sakatlar Konfederasyonu)

Toplama kampı mı?
Bu projeyle, özürlü insanlar toplumdan dışlanır. Zaten insanların belki birisinin kolu olmayacak, diğerinin gözü görmeyecek. Bu toplu görüntü, kimilerine çirkin bir görüntü olarak mı yansıyor? Şunu sormak lazım: Yoksa bu projeyle, özürlüler, kötü görüntüye neden oldukları gerekçesiyle bir araya toplanmak mı isteniyor?

Başaran Ulusoy (TÜRSAB Başkanı)

Hayatın gerçeği
Özürlüler, hayatımızın gerçeği. Varolan turizm tesislerinde özürlülere hizmet verilmeli. Onlar için ayrı tesis yapılması yanlıştır. Bu tatil köyü projesi, ABD’de zenciler için ayrı bir tesis yapmak gibi. Uygun asansör, yürüyüş yolu gibi özürlülerin tatilini kolaylaştıran önlemler alınmalı.

Kemal Kart (Özürlüler Derneği Bşk.)

Özel tesis yanlış
Bu proje, özürlüleri gerçek yaşamdan soyutlar. Oysa, özürlülerin gerçek yaşamdaki zorluklarla yaşamayı öğrenmesi ve önündeki engelleri aşmaya çalışması lazım. Biz tüm otellerde özürlülerin rahat edebilmesinin düşünülmesini istiyoruz. Böyle özürlülere özel bir tesise karşıyız.

Saadettin Ulubay (Flamingo Turizm)

Dostluklar gelişir
Türkiye’de ve yurtdışında, otellerde engellilere yönelik hizmet yok ya da yalnızca uygun koşullarda oda hizmeti veriliyor. Restaurant, yüzme havuzu veya spor tesisleri, engellilere yönelik hazırlanmıyor. Biz tüm tesisimizi, engellilerin rahat hareket edebilecekleri şekilde hazırlıyoruz. Ayrıca Türkiye’deki özürlü ile yurtdışındaki özürlüyü bir araya getirerek, arkadaşlık ve dostlukları geliştireceğiz. Tesisimiz aynı zamanda rehabilitasyon imkânı da sunacak. Aileler de gelebilecek. Bizim özürlüleri bir araya toplama gibi amacımız yok. Hem Sayın Öztimur’a soruyorum, onlar kaç kişiye hizmet verebiliyor?

Hüseyin Şahin (Otelciler Bir. Bşk.)

Anlamlı bir proje
Yalnızca özürlülere hizmet verecek bir tesis, güzel bir düşünce. Yurtdışındaki özürlüler, böyle bir tesise büyük rağbet gösterecektir. Özürlülere yönelik bir yapılaşma olacağı için, özürlüler bu tesiste gayet rahat hareket edecektir. Tanıtımı yapıldığı takdirde özellikle yurtdışındaki özürlüler için Türkiye önemli bir adres olacaktır. Özürlülerin tecrit olacağı görüşüne katılmıyorum. Hizmetler ve yapılaşma açısından anlamlı bir proje.
Cumhuriyet 

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz