21 Şubat 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İklim

Yeşilbarış (Greenpeace) örgütüne göre, ABD'nin yeni iklim politikasını, Amerikan petrol şirketi Exxon Mobil saptamış bulunuyor... ABD'nin ikliminden bize ne derseniz... Küresel ısınmaya neden olan sera gazı yayılımının yüzde 25'inden ABD sorumlu olduğu için ABD'nin iklim politikası tüm dünyayı çok yakından ilgilendiriyor... 

Yeşilbarış, ABD Başkanı George W. Bush tarafından açıklanan yeni iklim politikasının Exxon Mobil'in imzasını taşıdığını ve Kyoto İklim Sözleşmesi'nde öngörülen sera gazı azaltım hedeflerini yüzde 36 oranında arttırdığını bildiriyor...

Uluslararası Greenpeace İklim Kampanyası sorumlusu Benedict Southworth :

"Enron şirketi ile yaşanan büyük skandalin yarattığı öfke devam ederken, dikkatlerin Exxon Mobil şirketine de çevrilmesi kaçınılmazdır. Exxon Mobil Beyaz Saray'da yaptığı lobi faaliyetleri için, Enron'un altı katı para harcamış ve karşılığını da almıştır."

"İklim değişikliğine yol açan karbondioksit yayılımı, bu yeni plan ile son beş yılda olduğundan çok daha büyük bir hızla artacak ve bu politika uzun vadede gereken sera gazı azaltımının gerçekleştirilmesi açısından yarar getirmeyecektir. Bush'un açıkladığı plan adeta, Exxon şirketinin çıkarlarını korumak ve petrol işini iklim felaketleri yokmuşçasına bildiği gibi sürdürmesi için hazırlanmıştır."

"ABD'nin açıkladığı yeni politika, küresel ısınmaya yol açan sera gazı yayılımının önlenmesini yaptırımlarla gerçekleştirmeyi değil, ekonomik büyüme ile paralel gelişmesini hedefliyor.

Kyoto hedeflerine ters düşen bu yaklaşımla, karbondioksit azaltımı ancak ekonomideki uzun süreli bir gerileme ile gerçekleşebilir. ABD'nin önümüzdeki on yıl için gayri safi Yyurtiçi hasıla büyüme hedefi, yüzde 3.1'dir.

ABD yönetimi, endüstrinin kirliliği azaltması için uyması gereken kesin hedefler koymayı reddederek, bu işi 'teşvikle özendirme, isteğe bağlı değişiklikler yapma'gibi keyfi mekanizmalara bırakmaktadır."

"Küresel sera gazı yayılımının tek başına yüzde 25'inden sorumlu olan ABD, dünyanın en büyük sera gazı kirliliğini yaratıyor.

Yeni politikayla, yasal bağlayıcılığı olacak azaltımlar konusunda bu yıl adım atmaya kararlı olan dünyanın geri kalan ülkeleri ile ABD arasındaki uçurum iyice açılacaktır."

"Exxon Mobil, ABD'nin iklim politikasını kendi amacına göre biçimlendirerek, çıkarlarını dünyaya dayatmak konusunda ne kadar ileri gidebileceğini göstermiştir. Dünyadaki çevre hareketi ve sorumluluk sahibi hükümetler, bu kabul edilemez gelişmeye tepki duymaktadır."
Cumhuriyet 

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz