reklam

26 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Emlakta vergi ayarı

Emlak vergisi ilk taksidini yeniden değerleme kadar artırarak ödeyecek olan vatandaş, ikinci taksitte düzenlenecek yeni rayiç bedelden ödeme yapacak.

Rayiç bedellerin yüksek olması nedeniyle, yılın ilk yarısında yüzde 53.2 oranında artırılarak alınacak olan emlak vergisinde ortaya çıkacak gelir açığı, ikinci taksitlerle kapatılmış olacak

Başbakan Bülent Ecevit'in rayiç değerlerde 'ölçünün kaçtığı' emlak vergisinin gözden geçirilmesi talimatı üzerine bulunan orta yolun, vergi kaybına yol açmayacağı bildirildi. Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, ilk taksitte ortaya çıkacak kaybın, ikinci taksit döneminde kapatılacağını söyledi.
Hükümetin yapılan çalışma sonrasında mutabık kaldığı ve Meclis'e sevk edilmesi kararlaştırılan emlak vergisi yasa tasarısını değerlendiren Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, bu düzenlemeyle öngörülen vergi hedeflerinden sapma olmayacağını söyledi. Hamzaçebi, 2002 emlak vergisinin ilk taksidinin 2001'de ödenen vergilerin yüzde 53.2 oranında artırılarak tahsil edileceğini, ancak ikinci taksitin 'rayiç değerler' üzerinden alınacağını ve oluşacak kaybın ikinci taksitte kapatılacağını belirtti.

İlk yarı dörtte bir
Vergilerin büyük bir bölümü yeniden değerleme oranında artırılırken, emlak vergisi yıllardır yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırıldı. Bu nedenle, 1998 yılındaki genel beyan döneminde Türkiye genelinde 97 trilyon lira olarak gerçekleşen emlak vergileri, 2001 yılında 194 trilyon lira olarak gerçekleşti. Emlak vergi oranlarındaki artış yeniden değerleme kadar artırılsa vergi gelirleri 407 trilyon liraya ulaşacaktı. 2002 yılındaki miktar ise bu artışla 624 trilyon lira düzeyine yükselecekti. Yeni hazırlanan tasarının, bayram sonrasında TBMM'de görüşülerek yasalaştırılması hedefleniyor. Böylece, mayıs sonuna kadar ödenecek ilk taksit yeniden değerleme oranında artırılacak ve yılın ikinci yarısında alınacak ikinci taksit dönemine kadar takdir komisyonlarına fahiş rayiç değer artışlarını düzeltme süresi verilecek. İlk taksidin de 2001 yılında ödenen 194 trilyon liralık emlak vergisi dikkate alındığında, 150 trilyon lira düzeyinde kalması bekleniyor.

AB ve OECD'de sonuncuyuz
Gayrimenkul sahiplerinin ikinci yarıda ödeyeceği vergi miktarı ise birinci döneme göre yaklaşık üç kat artacak. Büyükşehirlerdeki emlak vergisi ise bir kat daha fazla olacak. Emlak vergisi tutarının büyükşehirlerden tahsil edilecek 330 trilyon liralık vergilerle toplam 1 katrilyon liraya yaklaşması bekleniyor.
Gelirler Genel Müdürü Hamzaçebi, "Emlak vergileri yerel yönetimlerin temel gelir kaynağı olmalı" derken, Türkiye'deki emlak vergisi gelirlerinin gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu söyledi. Türkiye'de emlak vergilerinin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 0.5, milli gelire oranı yüzde 0.1. ABD'de emlak vergilerinin milli gelire oranı yüzde 3.1, İngiltere'de yüzde 4, Güney Kore'de yüzde 3.2, AB ortalaması ise yüzde 2. Türkiye ise Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Slovakya gibi henüz özel mülkiyetin yeterince yaygınlaşmadığı ülkelerle aynı sınıfta yer alıyor.
Radikal

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz