reklam

26 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Büyük kentler emlak çöplüğü

Üst üste yaşanan ekonomik krizler ve depremler gayrimenkulü yatırım aracı olmaktan çıkarırken büyük kentlerde boş ev sayısı her geçen gün daha da artıyor.

Yakın bir zamana kadar en sağlam yatırım aracı olarak görülen gayrimenkulün pabucu dama atıldı. Büyük maddi kayba yol açan depremlere ve üst üste yaşanan krizlere, artan vergilerin eklenmesi gayrimenkulü yatırım aracı olmaktan çıkarırken büyük kentlerin emlak çöplüğüne dönüşme riski de arttı.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş , son 2 yıldır gayrimenkulün yatırım aracı olmaktan çıktığını ve ikinci ev zihniyetinin kaybolmaya başladığını söyleyerken Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Rıza Kaymakcı , deprem sonrasında başlayan emlakten uzaklaşma eğiliminin ekonomik durgunluğun uzaması ile hız kazandığını ve işyerlerinin kapanmasıyla da özellikle büyük kentlerde boş ev sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi.

Tek yaşayanın yanına kiracı
Ateş, 2001 sonunda gayrimenkul değerlerinin 2000'e göre ancak yüzde 3-4 oranında arttığı değerlendirmesini yaparak durgun olan piyasanın son vergilerle daha da yoğunlaşacağını belirtti. Gayrimenkulün, deprem ve ardından gelen ekonomik krizlerin etkisiyle son 2 yıldır yatırım aracı olmaktan çıktığının altını çizen Ateş, artık kimsenin ikinci konutu almayı düşünmediğini anlattı.

''Herkes önceden başımı sokacak bir dairem olsun, bir de kira geliri getirecek ev alayım diye düşünürdü. Günümüzde ise yatırım amaçlı ikinci ev zihniyeti kaybolmaya başladı'' dedi.

Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde boş konut sayısının her geçen gün arttığını, apartmanlarda en az 2-3 dairenin boş olduğunu belirten Ateş, ''Hayat pahalılığı nedeniyle evlendikleri halde aileleriyle oturan genç çiftler ile yanlarına kiracı alan tek yaşayanların sayısı her geçen gün artıyor. Kentte mevcut konutların yaklaşık yüzde 20'si boş'' diyerek, yine İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerin artık emlak cenneti olamayacağını, hatta bu kentlerin emlak çöplüğü haline geleceğini savundu.

Gayrimenkulün yatırım aracı olmaktan ilk deprem sonrası çıktığına dikkat çeken Rıza Kaymakcı, ekonomik durgunluğun uzun sürmesinin de evlerin boş kalmasına yol açtığını belirtti. Özellikle büyük kentlerde işyerlerinin kapanması ile merkezlerde oturan vatandaşların kenar semtlere taşındıklarını, ancak boş kalan evlere alıcı bulunmasında zorluk çekildiğini dile getiren Kaymakçı, gayrimenkulün yatırım aracı olmaktan çıkması konusunda diğer emlak uzmanlarının aksine, verginin önemli bir rol oynamadığını savundu. ''İkinci ya da üçüncü evi kira geliri ya da yatırım aracı olarak alabilecek kişiler birkaç yüz milyonluk vergiyi ödemekte zorlanmazlar'' diyen Kaymakcı, bu durumun tamamen piyasanın durgunluğundan kaynaklandığının altını çizdi.

Merkezden kenar semtlere
Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Reha Medin de emlak vergilerinde artışı öngören değişiklikle ev, dükkân veya arsanın kâğıt üzerindeki fiyatının gerçek değerinden çok daha fazla gösterileceğine dikkati çekerek ''Dolayısıyla piyasa değeri, beyanname değerinin altında kalan mülk sahipleri çok zor duruma düşecek. Vergideki artış, var olan problemleri katlayacak'' dedi.
Cumhuriyet 

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz