reklam

26 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul gayrimenkul çöplüğü olacak

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ateş, yatırım amaçlı ikinci ev zihniyetinin kaybolmaya başladığını belirterek, “İstanbul artık emlak cenneti yerine, emlak çöplüğü olacak” dedi.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, son 2 yıldır gayrimenkulun yatırım aracı olmaktan çıktığını ve ikinci ev zihniyetinin kaybolmaya başladığını söyledi. Ateş, yaptığı açıklamada, 2001 sonunda gayrimenkul değerlerinin 2000’e göre ancak yüzde 3-4 oranında arttığını belirterek, durgun olan piyasanın, 4736 sayılı kanunun büyükşehirlerdeki emlak vergilerini artırmasıyla daha da durgunlaşacağını ifade etti. Ateş, “İstanbul artık emlak cenneti olmayacak, emlak çöplüğü haline gelecek” dedi.

Gayrimenkulün deprem ve ardından gelen ekonomik krizin etkisiyle son 2 yıldır yatırım aracı olmaktan çıktığına işaret eden Sabri Ateş, “Herkes önceden (başımı sokacak bir dairem olsun, bir de kira geliri getirecek ev alayım) diye düşünürdü. Günümüzde ise yatırım amaçlı ikinci ev zihniyeti kaybolmaya başladı” dedi. İstanbul’da boş konut sayısının her geçen gün arttığını, hemen hemen her semtteki apartmanlarda en az 2-3 dairenin boş olduğunu belirten Ateş, “Artık satılıklar satılamıyor, kiralıklar kiraya verilemiyor. Hayat pahalılığı nedeniyle evlendikleri halde aileleriyle oturan genç çiftler ile yanlarına kiracı alan tek yaşayanların sayısı her geçen gün artıyor. Kentte mevcut konutların yaklaşık yüzde 20’si boş. İstanbul artık emlak cenneti olmayacak, emlak çöplüğü haline gelecek” diye konuştu.

MEDİN: FİYATLAR GERÇEK DEĞERİN ÜSTÜNDE GÖSTERİLECEK
Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Reha Medin de, emlak vergilerinde artışı öngören değişiklikle ev, dükkan veya arsanın kağıt üzerindeki fiyatının gerçek değerinden çok daha fazla gösterileceğine dikkati çekerek, “Dolayısıyla piyasa değeri, beyanname değerinin altında kalan mülk sahipleri çok zor duruma düşecek. Vergideki artış, varolan problemleri katlayacak” dedi.
Ev ve arsa satışlarının kriz nedeniyle günümüzde yarı yarıya düştüğüne işaret eden Medin, emlak alım satımındaki durgunluk nedeniyle inşaat sektörünün de durma noktasına geldiğini belirtti.
Medin, “Emlak vergi oranlarının artırılması, inşaat sektörünü bitirici kararlardan biridir. Önceki yıllara göre yüzde 80 daralan emlak sektöründeki durgunluk bu yıl da sürecektir” görüşünü savundu.
NTVMSNBC

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz