reklam

26 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Körfez Mavi Bayrak’a aday olacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir Körfezi’nin “canlanması” anlamında olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, “Körfeze Mavi Bayrak verilmesi için müracaat edebiliriz”dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir Körfezi’nin “canlanması” anlamında olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, “Körfeze Mavi Bayrak verilmesi için müracaat edebiliriz” dedi. Piriştina, yaptığı açıklamada, körfezde yeniden yosun, denizanası ve midye yaşamı ortaya çıktığını, balık türlerin de çeşitlilik tespit edildiğini bildirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ile geçen yıl Eylül ayında “İzmir Körfezi’nin Uydudan İzlenmesi” projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Piriştina, şu bilgileri verdi:

“Bu proje ile iki yönlü bir çalışma yürütüyoruz. Birincisi uydudan alınan fotoğraflarda, kirliliğin gözlendiği bölümlerde istasyonlar oluşturduk. 5 istasyondan her ay numune alıyoruz. Uydu görüntüleriyle, aynı gün alınan numuneleri inceleyip, atıkların, evsel, organik, fekal koli veya katı atık mı olduğunu tespit ediyoruz. Bilgisayar yardımıyla istasyon çevresindeki kirliliğin değerlerini alıyoruz. Yıllardır, körfeze akan atıkların 2/3’sini tutmaya başladık. Bununla, körfezde Ragıppaşa Dalyanı’nın yıkılmasıyla, sirkülasyonu sağladık. Doğa kendi kendini yenilemeye başladı. İddialı konuşmayı sevmiyorum ama, çok yakın bir zaman diliminde, körfeze Mavi Bayrak verilmesi için müracat edebiliriz.”

İzmir Körfezi’nde denizi kirleten gemilerin sintine atıklarının da uydudan izleneceğini anlatan Piriştina, 16–17 Aralık 2001 tarihinde yaşanan sel felaketinden sonra Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Bostanlı Deresi, Manda Deresi’nden körfeze akan katı atık, toprak, taş ve molozların da uydudan tespit edildiğini söyledi.

Büyük Kanal Projesi’nin yüzde 98’inin Mart ayında devreye gireceğini ifade eden Piriştina, körfezde gözle görülür bir rahatlama ve canlanmanın söz konusu olduğunu da belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Hizmetleri (İZSU) Genel Müdürlüğü’nün, körfez tabanında 14 metre genişliğinde 1 kilometre uzunluğunda “dip taraması” gerçekleştirdiğini anlatan Piriştina sözlerini şöyle sürdürdü: “Körfezde yapılan tüm bu çalışmalar sonucu Melez Deresi ağzında göz gözü görmez durumdayken, şu anda 1.5 metre denizin altı görülmeye başlandı. Alsancak–İnciraltı kesimi 2.5, Narlıdere 3, Güzelbahçe, Urla’da 7 metre denizin altı görülüyor. Körfezde tamamen kaybolan yosun, denizanası ve midye yaşam alanı ortaya çıktı. Körfezin giriş noktalarında hamsi, sardalya, levrek, yılan balığı ve karagöz gibi balık çeşitleri görülmeye başlandı.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Mustafa Ergun da, körfezi, belediye adına izlediklerini, 2 kez uydudan görüntü aldıklarını ve 3 rapor sunduklarını belirterek,“Sonucu bir yıl sonra tam olarak ortaya koyacağız. Ancak, gelişmeler sevindirici” diye konuştu.
Zaman

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz