reklam

26 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Tüp geçiş faciaya davetiye olur

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Deprem Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tezcan , İstanbul Boğazı'nda batırma tüp tünel inşa edilmesinin ''dünyanın en büyük denizaltı tünel faciasına'' davetiye çıkarmak olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tezcan, batırma tüp tünellerinin pahalılığı, güvensizliği, inşaat süresinin uzunluğu nedenleriyle artık dünyada terk edilmekte olduğuna dikkat çekti. Gebze-Halkalı arasında yapılacak 76 kilometre uzunluğunda, 1800 metre batırma bir tüp tünelin geçeceği yerde uzman kuruluşlarca çok sayıda sondaj yapıldığını belirten Tezcan, ''Sondaj boruları İTÜ Zemin Mekaniği laboratuvarlarında değerlendirildi. Sonuçlar tünelin geçeceği yerin 'korkunç derecede tehlikeli' olduğunu gösteriyor'' dedi. İnce taneli ve suya doygun bu kum tabakasının şiddetli bir depremde sıvılaşmaya mahkûm olduğunu vurgulayan Tezcan, bu güzergâh üzerine batırma tüp tünel inşa edilmesinin, dünyanın en büyük denizaltı tünel faciasına davetiye çıkarmaktan başka bir şey olmadığını söyledi. Tünelin hesaplarını yapan firma liderliğinde hazırlanan raporun da tünelin maruz kalacağı depremin tasarım ivmesini yanlış hesapladığını öne süren Tezcan, ''Tünelin deprem hesapları, olması gerekenin sadece üçte biri mertebesindedir'' dedi.

Prof. Tezcan, batırma tüp tünelin inşaatının başarılı sonuç alınmasını engelleyebilecek kadar yüksek risk taşıdığını, çünkü İstanbul Boğazı'ndaki türbülanslı akıntının, Çanakkale Boğazı'ndakinden çok daha hırçın olduğunu belirtti. Söğütlüçeşme-Yenikapı arasında kalan 13.2 kilometre uzunluğundaki inşaatın 800 milyon dolara mal olacağının belirtildiğini anımsatan Prof. Tezcan şunları söyledi: ''Batırma tüp tüneli inşa edebilecek bilgi ve ekipman dünyada Japonya, Amerika ve Hollanda'da vardır. Dolayısıyla yurtdışından borçlanılarak elde edilen 250 milyon doların tamamı tekrar yurtdışına çıkacaktır.''
Cumhuriyet 

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz