reklam

26 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Boğaz Tüp Geçişi'nde ihaleye doğru

İstanbul'da inşa edilmesi planlanan ve kısa adı Marmaray olan demiryolu tüp geçişi ve Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hattı yapımı belirlenen programa uygun olarak yürütülüyor. ABD ve Türk firma gruplarınca yapılacak olan müşavirlik ve kontrolörlük çalışmalarının ağustos ayı içinde tamamlanacağı, ardından da sistemin yapımı ile ilgili ihale sürecinin de hazırlanacak ihale dokümanları doğrultusunda başlaması bekleniyor.
Türkiye'nin uzun bir süreden bu yana gündeminde bulundurduğu ve İstanbul'un kentiçi trafiğine uzun vadeli çözüm getirecek olan mega ulaşım sisteminin yapımına yönelik olarak ilgili firma grubunca hazırlanacak ihale dokümanları ilk olarak projeyi finanse eden Japon kredi kuruluşu JBIC onayına sunulacak.

Kredi kuruluşunun hazırlanan yapım ile ilgili ihale dokümanlarını onaylamasının ardından yaklaşık 2.5 milyar dolara mal olması planlanan sistemin "anahtar teslim" yapımı ile ilgili uluslararası düzeyde ihaleye çıkılacak.

Maliyetin yükselmesi nedeni ile Japon finansman kuruluşlarının yanı sıra Avrupa Yatırım Bankası ile ABD'li bazı ticari kuruluşlardan da kredi alınması planlanan sistemin yapımına ABD, Japon firmalarının yanı sıra dünyanın Fransa, İngiltere, İspanya ülke firmalarının da teklif vermeleri bekleniyor.

Japonlar'dan finans desteği

Japon JBIC'dan sağlanan 50 milyon dolarlık kredi ile gerçekleştirilecek mühendislik, müşavirlik ve kontrolörlük işi kapsamında personel eğitimi, sistemin işletme ve bakım testlerinin yapılması ile diğer işler yer alıyor. Sistemin yapımını üstlenen Türk ve Japon firmalarının yer aldığı Avrasya konsorsiyumu ayrıca, Marmaray sistemi kapsamında yer alan inşaat işleri için ihale dokümanlarını hazırlayacak. Banliyö hatlarının iyileştirilmesine ait uygulama, proje ve ihale dosyalarının hazırlanması da söz konusu firma grubu tarafından planlanan sürede tamamlanacak.

Saatte 70 bin yolcu taşınacak

Dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul'da saatte 70 bin yolcuya taşıma hizmeti verecek olan sistemin inşaat harcamaları ile birlikte yaklaşık 1 milyar dolara mal olması planlanıyor. Mühendislik ve kontrolörlük hizmetinde görev alacak olan Japon firmalarının kredi sağladıkları için sistemin yapımında da yer almaları bekleniyor. Yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki sistemin 2005 yılı sonunda devreye alınması öngörülüyor.

Gebze-Halkalı arasında kurulması planlanan sistemin, 43.4 kilometrelik bölümü Asya'da, 19.6 kilometresi Avrupa'da, 1.8 kilometre tüp tünel ve 11.5 kilometre Sirkeci-Yedikule arasında yaklaşım olmak üzere toplam 76.3 kilometre uzunluğunda olacak. Boğuz tüp tünelinin her biri 100 metre uzunluğunda 18 ayrı birim halinde iki ucu kapalı olarak karada imal edilecek ve daha sonra yüzdürülerek geçiş noktasına getirilerek, deniz tabanından 10 metre aşağıya gömülerek üzeri betonla kaplanacak.
Dünya

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz