reklam

26 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul Boğazı'na tüpgeçit projesine tepki

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Deprem Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tezcan, İstanbul Boğazı'nda, Üsküdar-Sarayburnu arasında batırma tüp tünel inşa edilmesinin, "dünyanın en büyük denizaltı tünel faciasına" davetiye çıkarmaktan başka bir şey olmayacağını savundu.

Prof. Dr. Tezcan, batırma tüp tünellerin pahalılığı, güvensizliği, inşaat süresinin uzunluğu ve finansman zorluğu çıkarması gibi nedenlerle artık dünyada terk edilmekte olduğunu söyledi.

Gebze-Halkalı arasında planlanan 76 kilometre uzunluğundaki "Marmaray" metro ve demiryolu güzergahının, İstanbul Boğazı'nı su altından Üsküdar-Sarayburnu arasında 1800 metre batırma bir tüp tünel ile geçmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Tezcan, bu tünelin geçeceği yerde uzman kuruluşlarca çok sayıda sondaj yapıldığını, bu sondaj raporlarının İTÜ Zemin Mekaniği laboratuvarlarında değerlendirilerek, sonuçlarının bilimsel dergilerde yayınlandığını kaydetti.

Prof. Dr. Tezcan, "Sondajlardan elden edilen geoteknik kesit ve bazı sondajlara ait standart penetrasyon değerleri, batırma tüp tünelin geçeceği yerin 'korkunç derecede tehlikeli' ve sakıncalı olduğunu ilk bakışta göstermektedir. İnce taneli ve suya doygun bu kum tabakası şiddetli bir depremde sıvılaşmaya mahkumdur" dedi.

Prof. Dr. Tezcan, batırma tüp tünelin inşaatının başarılı sonuç alınmasını engelleyebilecek kadar yüksek risk taşıdığını, çünkü İstanbul Boğazı'ndaki türbülanslı akıntının, Çanakkale Boğazı'ndakinden çok daha hırçın olduğunu belirterek, akıntısı bu kadar şiddetli bir bölgede, en az 50 metre derinlikte dalgıçların saatlerce mekanik işlemler yapabileceğine dair hiçbir deneme dalışı yapılmadığını kaydetti.
Turk.net

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz