reklam

28 Şubat 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Geleceğin İzmir'i Projesini Kazanan Alman Mimarın Projesi Gerçek Oluyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Piriştina, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarından görüş alındıktan sonra konunun belediye meclisine getirileceğini söyledi.

Alsancak ile Turan arasındaki 550 hektarlık alanda kurulacak yeni İzmir için Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen uluslararası yarışma sonucu ortaya çıkan fikirler hayata geçmeye başlıyor.

Bu amaçla önce, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine başvurulacak. Bu aşamadan sonra projeler etap etap uygulanacak. İlk olarak, yarışmanın birincisi Alman Mimar Jochen Brandi'nin Bayraklı'dan bir kanal açarak denize ulaşma fikrinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Projelerdeki, limanın kaldırılması gibi tartışmalı bölümler ise en sona bırakılacak.

Önce diyalog
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir'in gelecek yüzyılı da kapsayan geleceğinin planı için açılan uluslararası yarışmada fikirlerin ortaya çıktığını ve şimdi bu fikirlerin yavaş yavaş uygulanmaya başlanacağını belirterek şunları söyledi:
"Biz, ilk önce bir diyalog süreci başlatacağız. Bütün, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin görüşlerini değerlendireceğiz. Ancak, Alman Mimar Brandi'nin Bayraklı'dan kanalla denize ulaşma gibi özgün fikirleri öncelikli olarak uygulayacağız. Tartışmaya neden olacak uygulamalar sonraya kalabilir. Örneğin, Liman ile ilgili olarak kararı biz vermeyeceğiz. Bunun kararını merkezi idare verecek. Bu gibi konular bekleyebilir."

Sıkışıklık bitecek
Alsancak Limanı ile Turan arasında yer alan bu büyük alandaki planlama İzmir'in belirli bir alanda sıkışıp kalmaktan kurtulacağını hatırlatan Başkan Piriştina, şöyle konuştu:
"Belirli bir mutabakat sağlandıktan sonra, Büyükşehir Belediyesi bürokratları tarafından yarışma sonucu elde edilen fikirlerden yararlanılarak hazırlanan planlar belediye meclisine gelecek. Burada, onaylandıktan sonra uygulama imkanı bulunacak. Bu planlar, belediye başkanlarını da rahatlatacak. Bundan sonra, belirli bir bölgedeki bir alan için ayrıcalıklı imar ya da yüksek yapı için başvuru yapıldığında, başkanlar planı çıkarılan bu bölgeyi gösterebilecek."

Özgün fikirler çıktı
27 ülkeden toplam 140 projenin katıldığı yarışmada birinciliği Almanya'dan katılan mimar Jochen Brandi'nin hazırladığı proje kazandı. Uluslararası isimlerden oluşun jürinin değer değerlendirmesi sonucu, ikincilik ödülüne Türkiye'den Bünyamin Berman ve Dilek Topuz Derman'ın hazırladığı proje layık görüldü. Üçüncülük ödülünü ise yine Türkiye'den Ertur Yener, Erdoğan Elmas ve Zafer Gülçur'un hazırladığı proje kazandı. Ayrıca, Türkiye'den 4, yurt dışından da 2 proje mansiyon kazandı. Yarışma sonucunda söz konusu bölge için yüzlerce mimarın özgün fikirleri sağlanmış oldu.
Yeni Asır 

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz