reklam

28 Şubat 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Metro 3 yıl daha gecikecek

Taksim-Yenikapı arasında yapımı devam eden metronun inşaat süresi, geçen yıl eylül ayında meydana gelen göçük nedeniyle en az 3 yıl uzadı. İnşaat maliyeti de iki kat arttı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dursun Ali Çodur, 74 milyon dolara ihale edilen tünel inşaatının 150 milyon doları bulacağını belirterek, “Bu hattı 2003’ün sonlarında açmayı planlıyorduk, bu durumda 2007’yi bulur”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dursun Ali Çodur, Taksim-Yenikapı arasındaki metronun tünel inşaatının Aksaray’daki bölümünde geçen yıl Eylül ayında meydana gelen göçüğün ilave maliyetler getirdiğini belirtti. Göçük sonucu bir pansiyonun yıkılması ve bazı binalardaki hasar nedeniyle burasının tamamının kamulaştırılması halinde 18 trilyonluk kamulaştırma bedeline ihtiyaç olduğunu belirten Çodur, halen göçük ve devamındaki bir kısmın 6.5 trilyon tutarındaki kamulaştırmasına onay alındığını ve kamulaştırmaya başlandığını kaydetti.

Kamulaştırma dışında, “alanın tünelle geçilip geçilemeyeceği, geçilirse ilave hangi tedbirlerin alınması gerektiği ve bunların maliyetinin ne olacağı” yönünde İTÜ’nün bir rapor hazırlamasına ilişkin protokol imzaladıklarını ifade eden Çodur, raporun hazırlanmasının 3 ay süreceğini söyledi. Çodur, Laleli-Aksaray arasında eksik olan 100 metrelik tünel inşaatının ise İTÜ Maden Fakültesi’nin, bir binanın kamulaştırılıp kamulaştırılmayacağı konusunda 1.5 ay içinde vereceği rapora göre tamamlanacağını kaydetti.

HALİÇ, 30 AY ZAMAN ALACAK
Yenikapı istasyonunun kamulaştırmasının önemli bir kısmının yapıldığını, ancak tahliyede sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Çodur, şunları söyledi:
“Yavaş yavaş oraya da gireceğiz. Zaten tüneller hemen hemen bitti. Kalan yer 100 metre Koska’da, Yenikapı İstasyonu ve göçüğün olduğu yer. Onun dışında başka tünelimiz kalmadı. Biz, Haliç’i geçecek köprü olmadan bunları bitirsek de sonuca ulaşamıyoruz. Bütün mesele köprüde. Sadece köprünün yapım süresi, projesi ve elektromekaniği hariç, tek başına 30 ay... Bu, Anıtlar Kurulu’nun onay verip, tatbikat projelerinin hazır olmasından sonraki süreç. Bu arada, ne kadar süre geçer onu da bilemiyorum. Şu anda gecikme süresi 3 yıldan az değil. Her şey yolunda gitseydi biz, 2003’ün sonlarında açmayı planlıyorduk. Bu durumda 2007’yi bulur.”

MALİYET YÜZDE 100 ARTTI
Çodur, metronun tünel inşaatının 74 milyon dolara ihale edildiğini, ancak işin sonuna gelinmediği için nihai maliyetin henüz belli olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
“Daha tünellerin iç kaplamaları var. Tabii göçük bize ilave maliyet çıkardı. Sadece inşaat maliyeti bu. Onun içinde kamulaştırma yok. Kamulaştırmaların hepsi ilave maliyet maalesef. Sadece inşaat kısmının maliyeti, aşağı yukarı 150 milyon doları bulacak.”
NTVMSNBC

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz