reklam

28 Şubat 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

10 Köprü ve Viyadüke Takviye

Bir İstanbul depreminde çevre yollarındaki köprü ve viyadüklerin en azından bir kısmının yıkılacağını öngören bilimin sesine neden kulak verilmediği sorusu, bu sütunlarda da çok sık dile geldi. 1995-97 yıllarında yapılan araştırmalarda, 123 köprü ve viyadük arasında bazılarının acil takviye beklediğini belirtmiş ve ilgili bakanlıklar ve özellikle Karayolları'nın "Depremi mi beklediğini veya deprem olacağına inanmadığını mı" sormuştuk. Somut bir öneri olarak da, köprü geçişlerinden ayrılacak pay veya geçişlere kısa bir süre konacak köprü takviye zammı ile olmayan para meselesinin çözüleceğini anımsatmıştık.

Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit aradı ve "uyumuyoruz" dedi. Öncelikli olarak takviye edilecek köprüleri belirlediklerini ve takviye projelerinin de hazır olduğunu söyledi. Yiğit, mart ayında Japonya ile 100 milyon dolarlık kredi anlaşmasının imzalanacağını ve nisan ayında da takviye projelerinin uygulanmaya başlanacağını sözlerine ekledi.

Birinci derecede takviye edilecek 10 tane köprü ve viyadük belirlemişler: Haliç köprüleri (eski ve yeni); Birinci asma köprünün Asya ve Avrupa yakaları yaklaşım viyadükleri; eski ve yeni Haliç köprüleri yaklaşım viyadükleri ile Ortaköy viyadükleri. Buna ek olarak, depremden yıkılmaları söz konusu olmayan 1. ve 2. Boğaziçi köprülerinin de normal bakımları yapılacak.

Karayolları'nın takviyesini öngördüğü toplam 36 köprü ve viyadük var. Geri kalanlar ne olacak?

Yiğit, &ikinci kredi görüşmeleri başladı, bu anlaşmayı da sonuçlandırıp birbiri ardına takviyeleri gerçekleştireceğiz" diyor. Sırada, yani ikinci derecede, Mecidiyeköy Viyadükü ile Edirnekapı Tüneli bulunuyor. Üçüncü gruptakiler, Sadabat, Levent, Molla Gürani, Çobançeşme ile K410 ve K411 viyadükleri.. Geri kalan 18 viyadük ve köprü için ise Allah büyük..

Takviyeler bugün dünyada kabul edilen yüksek standartlara göre projelendirilmiş. Enerji-şok emiciler veya söndürücülerle köprülerin titreşime girme ve çökme riski en aza indirilecekmiş.

Dinçer Yiğit, Kocaeli depreminde İstanbul çevre yolu köprülerinin etkilenmediğini söyledi.

Ayrıca bir anımsatma daha yaptı: "İzmit çevresindeki, Hereke yüksek açıklık geçişleri, köprüleri, tünelleri, depremin burnu ucunda olmalarına rağmen hiç etkilenmediler. Hepsi oradaki sınavı başarıyla atlattılar, bunu kimse yazmıyor."

Tabii, görmediğimiz bir konu daha var: Anadolu Otoyolu köprü ve viyadüklerinin tamiri. Arifiye Viyadükü yeniden yapılmış ve Sakarya Viyadükü dahil, geçen iki yıl içinde 33 trilyon lira harcanarak bu yollarda ulaşım güvence altına alınmış.

Japonya ile -inşallah- yapılacak kredi anlaşması da, Kocaeli depreminden 50 gün sonra Japon uzmanları Türkiye'ye davet ettikten ve köprülerin durumlarını incelettikten sonra gündeme gelmiş.

Yani özetle, Karayolları Kocaeli depreminden beri "çalışıyor".

Japon kredisi iyi tabii. Reddedecek halimiz yok.

Sorun, İstanbul çevre yolu köprüleri takviyesini bu krediye bağlamakta yatmıyor mu biraz da? Bu kredi bir yıldır konuşuluyor. Geldikten sonra harcanmaya başlanacak ve 10 projenin bitimi 3.5 yıl kadar sürecek.

Takviye kolay bir iş değil şüphesiz, ayrıntılı ve zorlu çalışmalar gerektiriyor.

Ancak Dinçer Yiğit'in aramasına ve bilgi aktarmasına vesile olan yazının temel mantığı geçerliliğini hâlâ korumuyor mu: Japon kredisi gelmeseydi, daha da uzasaydı, çevre yolları köprülerinin takviyesi sorununa hiç mi el atmayacaktık ve kendi kaynaklarımızla çözüm yolları aramayacak mıydık?

Sorun sadece köprülerin takviyesi değil, siyasal yönetimin İstanbul'un karşı karşıya bulunduğu deprem riskine karşı genel vurdumduymazlığı ve İstanbul'u Allah'ın insafına bırakmış olması...

Bir depremde İstanbul'da "yassı kadayıf" olacak 5 bin binanın yıkılması veya takviye edilmesi projeleri konusunda neden hiç ses çıkmıyor?
Cumhuriyet - Orhan Bursalı

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz