reklam

01 Mart 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul'un yüreği ağzında

Marmara Denizi'nde meydana gelen depremin büyüklüğü Kandilli'ye göre 4.8, TÜBİTAK MAM'a göre 4.0...

Prof. Görür: 30 yıl içinde deprem olacağının kanıtı Prof. Dr. Görür, sarsıntının, kırıldığı takdirde 7 veya üzerinde büyüklükte deprem oluşturacak büyük fay kırığının üzerinde olduğunu açıkladı. Prof. Görür "Dolayısıyla deprem, bu kırığın çok canlı olduğunun ve Marmara'da 30 yıl içinde öngördüğümüz depremi oluşturacağının bir kanıtı olarak algılanmalıdır'' diye konuştu.
İstanbul Haber Servisi - İstanbul'a 80 kilometre uzaklıkta Marmara Denizi açıklarına saat 10.37'de 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Marmaraereğlisi önlerinde meydana gelen orta şiddetteki deprem, İstanbul'da tahribata yol açmazken borsada tedirginliğe neden oldu. Deprem, başta İstanbul olmak üzere Yalova ve İzmit'te de hissedildi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür depremin açıklandığı gibi 4.8 değil, 4.0 büyüklüğünde olduğunu savundu.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İstanbul'da saat 10.37'de meydana gelen depremin 4.8 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara Türkiye'nin bir ''deprem ülkesi'' olduğunu vurgulayarak İstanbul'un dışında çevre illerde de hissedilen orta şiddetteki depremin olağan bir sarsıntı olduğunu söyledi.

Depremin Orta Marmara çukurluğunun doğusunu sınırlayan 1. derecede tehlikeli 110 kilometre uzunluğundaki Marmara Fayı üzerinde meydana geldiğini ifade eden TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Görür, depremin Marmaraereğlisi'nin 25 kilometre güneydoğusunda, Silivri'nin 31 kilometre güneyinde, Marmara Adası'nın ise 40 kilometre kuzeydoğusunda meydana geldiğini belirtti. Bu depremin oluşumunun Marmara'da beklenen deprem tehlikesini azaltmayacağını kaydeden Görür, ''Bu deprem, kırıldığı takdirde 7 veya üzerinde büyüklükte deprem oluşturacak büyük fay kırığının üzerindedir. Dolayısıyla deprem, bu kırığın çok canlı olduğunun ve Marmara'da 30 yıl içinde öngördüğümüz depremi oluşturacağının bir kanıtı olarak algılanmalıdır'' diye konuştu.

İstanbul Valisi Erol Çakır ''Marmara Denizi deprem riski taşıyor. Buna karşı İstanbullular olarak hazırlıklı olmak zorundayız'' dedi. Her mahalleye deprem istasyonu kuracaklarını ifade eden Vali Çakır, yerleştirilecek konteynerlere deprem sonrasında kullanılacak malzemelerin konulacağını söyledi.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz , bu depremin öncü bir deprem olup olmadığı konusunda bir şey söylemenin henüz mümkün olmadığını belirtti. Tüysüz, depremin Büyük Marmara Fayı'nın üstündeki ''Orta Marmara sırtı'' denilen ve deprem aktivitelerinin olduğu bir yerde meydana geldiğine dikkat çekti. Tüysüz, ''Bu depremi büyük ihtimalle daha küçük depremler takip edecek. Ama öyle olmaz ve artarak giderse başka şeyler de söylenebilir. Bundan sonraki gelişmelere bakmak lazım'' diye konuştu.

İTÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan , Marmara Denizi'nde 17 Ağustos depreminde önce yılda yaklaşık 2 bin depremcik meydana geldiğini, sonrasında ise bu sayının 3 bin 500'e çıktığı anlatarak ''Bu Marmara Denizi'nde gerilimin arttığının göstergesidir'' dedi.

Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu , depremin riskli bir alan içinde oluştuğunu ifade ederek ''Öncü olduğunu söylemek, şu aşamada mümkün değil. Marmara gerilmişti zaten. Onun sonucu oluşum mekanizması belirlenebilirse belki bir yorum yapılabilir ama hiçbirisi İstanbul depreminin ne zaman olacağı hakkında kesinlik taşımaz'' diye konuştu.

'Tahmin etmiştik' iddiası
''Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi'' ni yürüten İTÜ Elektrik- Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Berk Üstündağ da Ulus'ta, Marmara Denizi açıklarında meydana gelen depremden 48 saat önce, depremin aynısı anomali saptadıklarını söyledi.

Şırnak ve Kırıkkale'de deprem
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü dün saat 23.26'da Kırıkkale'de 4.1 büyüklüğünde, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde de 02.46'da 4.8 büyüklüğünde bir deprem kaydedildiğini duyurdu.
Cumhuriyet 

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz