reklam

02 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Osmanlı'dan bir vakıf köyü: Cumalıkızık

Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Levent Kılıç , Doç. Dr. Fikret Uçar ile Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Eryılmaz , Bursa'nın 700 yıllık geçmişi olan Cumalıkızık köyü ile ilgili olarak ''Cumalıkızık, Osmanlı'dan bir vakıf köyü'' adlı bir saydam gösterisi hazırladılar. Saydam gösterisi Kültür Bakanlığı tarafından beğenilirken Bursa Valiliği de gösteride yer alan fotoğrafları CD-Rom'a aktaracak.

Saydam gösterisi geçen günlerde Antalya Kemer'de yapılan ''Türkiye'de tarihi kent dokularının korunması ve geleceğe taşınması'' konulu sempozyumda tekrarlandı. Çalışmalar konusunda bilgi veren Eryılmaz, gösterinin içeriğini şu şekilde anlattı: ''Tarihi Kentler Birliği toplantılarında özellikle ulusal bazda yaşanan çarpık yapılaşma ve kentleşmenin nasıl bir çevre felaketine yol açtığı gözler önüne seriliyor. Özellikle, kentlerin mimari dokularının kent kimliğiyle özdeşleştiği düşünülecek olursa, çarpık kentleşmenin ulusal miras üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilere dikkat çekmek büyük önem kazanıyor. Bu toplantıların katılımcıları genellikle vali, belediye başkanı, mimarlar ve belediyelerin imar ile ilgili yetkililerinden oluşuyor.''

Eryılmaz, karar noktasında bulunan yetkililere, çarpık yapılaşma ve kentleşmenin ne kadar sağlıksız bir yaşamı beraberinde getirdiğinin saydam gösterileri ile anlatıldığını belirterek ''Cumalıkızık gösterisi de bu teknik görüntülerle karşılaşacak olan kişiler üzerinde duygusal bir altyapı oluşturabilmek ve sorunun önemine ilişkin duyarlılıklarını arttırmaktır. Hazırladığımız gösterinin birkaç kez sunulması, bu taleplerin Kültür Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü'nden gelmesi de yaptığımız çalışmanın başarıya ulaştığının bir göstergesidir'' dedi.

Evleriyle ilgi odağı
Cumalıkızık, 700 yıllık geçmişi olan bir Osmanlı köyü. Türkiye'de tarihi dokusunu koruyabilmiş ender yerleşim bölgeleri arasında yer alıyor. Cumalıkızık köyünde, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ÇEKÜL Vakfı gibi birçok sivil toplum kuruluşu çalışmalar yapıyor.

Amaç, köyün restorasyonunun bir an önce tamamlanması. Köyde yer alan binaların yalnızca dış cephelerinin herhangi bir bedel alınmaksızın restore edildiği çalışmayı Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarından Erkan Uçkan 'ın başkanlığındaki bir ekip gerçekleştirmiş.

Türkiye'de tarihini koruyabilmiş ender yerleşim bölgelerinden biri olan, Bursa'daki Cumalıkızık köyünde birçok sivil toplum kuruluşu çalışmalar yapıyor. Amaç, köyün restorasyonunun bir an önce tamamlanması.
Cumhuriyet 

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz