reklam

02 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Fatih Camii’nin zemini sondajla inceleniyor

Depremde önemli ölçüde hasar gören Fatih Camii’nin tamir ve takviye çalışmaları çerçevesinde, açılacak 21 sondaj kuyusundan 2’sinin delme işlemi başladı. Zemin haritaları çıkarıldıktan sonra caminin temel ve üstyapısında güçlendirme yapılacak.

17 Ağustos depreminde zarar gören İstanbul Fatih Camii’ni sağlamlaştırma çalışmaları kapsamında zemin araştırmaları için ilk sondaj vuruldu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile Vakıflar Genel Müdürlüğü 1,5 ay önce Fatih Camii için ortak çalışma başlattı. Zeminin etüdü için açılacak 21 sondaj kuyusundan ikisi delinmeye başlandı.

1,5 ay önce vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı Nejat Arseven’in de katıldığı toplantının ardından zemin yapısı, röleve ve üstyapı adlarıyla üç komisyon oluşturuldu. Öğretim üyeleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile İSKİ teknik ekiplerinden oluşan komisyonlarda, cami zeminine ilişkin bilgilerin tespiti için cami avlusuna 21 ayrı noktada sondaj yapılması kararlaştırıldı. İlk sondaj cami avlusu içinde kalan ve Fatih Müftülüğü’nün karşısında yer alan Karadeniz Medreseleri yakınında açıldı. Kuyulardan 2 tanesinin 50–60 metre derinlikte gözlem kuyuları olacağı, diğer kuyuların ise 20 metre derinlikte test ve zemin tespiti amacıyla açılacağı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Prof. Dr. Metin İlkışık, “Fatih Camii’nin mimarisi veya inşa teknolojisinden daha çok zemininde problem olduğunu düşünüyoruz. Camiye yapılacak takviye, tamirat çalışmaları öncesinde ilk iş olarak zemin haritaları çıkarılması istendi. Hafta başında ilk sondajı açtık. 3 ay içinde zemin raporlarını hazırlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden teknik bir ekibin yapacağı çalışmayla caminin 500 yıllık tarihinde ilk kez çok detaylı teknik çizimleri ve dikey olarak yapının mimari yapısını gösteren röleveleri çıkarılacak. Fotogrametrik yöntemin bir santimetrelik çatlakları bile saptayabilecek hassasiyette olduğunu belirten Röleve Komisyonu üyesi Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ataman Demir, günümüze kadar caminin mimari yapısını gösteren detaylı bir rölevesinin çıkarılmamasına dikkat çekti.

Fatih Camii’nde zemin ve röleve komisyonlarının çalışmalarının tamamlanmasından sonra bir yıl içinde tamirat ve takviye çalışmaları için üstyapı komisyonu çalışmalarına başlayacak. Camiyle ilgili yapılan çalışmaların büyük kısmının sponsorluğunu İSKİ yapıyor. Daha önce yapılan toplantılarda caminin deprem zararlarından korunur hale getirilmesi için 5 trilyon lira civarında bir kaynağa ihtiyaç duyulduğu bildirilmişti.
Zaman

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz