reklam

02 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Ilısu Barajı'nın danışmanı UBS, anlaşmayı feshediyor

Dünyanın önde gelen bankacılık gruplarından Union Bank of Switzerland (UBS), Ilısu Hidroelektrik Santrali projesi için imzalanan danışmanlık anlaşmasını feshedeceğini açıkladı.
UBS'tan yapılan açıklamada kararın, Fırat Nehri üzerinde Hasankeyf'te yapılması planlanan Ilısu Barajı'nın tedarikçiler konsorsiyumu yönetimine de bildirildiği kaydedildi. Açıklamada projenin fon yapısı ve tahsisatı için yapılan danışmanlık anlaşmasının yanısıra diğer danışmanlık hizmetlerinin de üzerinde anlaşılan zaman zarfı içinde feshedileceği belirtildi.

Banka karara gerekçe olarak geçen yıllarda projenin tatminkar ilerleme sağlayamamasını ve bu zamana kadar projenin sosyal ve çevresel etkilerinin en aza indirilmesi için alınacak tedbirler konusunda kesin kararlar alınamamasını gösterdi.

Yüklenici de projeden çekilmişti

Son olarak geçtiğimiz kasım ayında da projenin ana yüklenicisi İngiliz inşaat şirketi Balfour Beatty projeden çekildiğini açıklamıştı. Projenin mühendislik hizmetlerini ise İtalyan Impregilo üstlenecekti.

Bundan sadece bir yıl önce de İsveçli inşaat firması Skanska görüşmelere katılan gruplarla pazarlıkların karmaşıklığını sebep göstererek projeden ayrılmıştı. Şu anda projede sadece hidroelektrik teknolojileri konusunda uzman Avusturyalı şirket VA Tech bulunuyor.

Projeye karşı yoğun bir kampanya yürüten çevreci gruplar, barajın faaliyete geçmesinin bölgede yaşayan 60 bin kişinin hayatını etkileyeceğini ve bu insanları göçe zorlayacağını savunuyorlar.

Öte yandan Hasankeyf civarında bulunan eski Mezopotamya medeniyetlerine ait antik Zeugma kenti arkeolojik kalıntıların da barajın yapımıyla birlikte sular altında kalacak olması büyük tartışmalar yaratmıştı.
Dünya

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz