reklam

02 Mart 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul'u Yıkıp Yeniden Yapalım

Bu başlıkla yazdığım kaçıncı yazı anımsamıyorum. 17 Ağustos depreminin hemen ardından yazmaya başladığım bu yazılara o dönemde umutsuz tepkiler almıştım. ''Olmaz Oral Bey'' diyen çaresiz karşılıklarla yüz yüze gelmiştim. Bu çağrılarıma cılız da olsa destek verenler de oldu.

17 Ağustos depreminin üzerinden üç yıl geçti. İstanbullular zaman zaman depremden uzaklaştılar, bu tehlikeyi unuttular. Deprem, kendisini unutanlara Düzce'de, Afyon Sultandağı'nda ve son olarak da Marmara'da yaptığı çıkışlarla gereken uyarılarda bulununca durum değişmeye başladı.

Sultandağı depreminin ardından yazdığım, ''İstanbul'u yıkıp yeniden yapalım'' çağrısını içeren son yazıma başta profesör Ahmet Ercan olmak üzere çok sayıda destek mesajı aldım. Umutlandım. Marmara depreminin ardından bu konuda daha olumlu bir noktaya geldiğimizi hissediyorum.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın şunları söylüyor: ''Geçici önlemlerle depreme hazırlık yapılamaz. Anılan önlemlerle depreme karşı durmak imkânsız. İstanbul'u depremden önce biz yıkıp yeniden kuralım. Böylesi daha hayırlı.''

Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur 'un tutumu da aynı doğrultuda: ''İlçemizdeki binaların yüzde 80'i olası bir depreme karşı risk taşıyor. Oluşturduğumuz deprem laboratuvarında yapılan incelemeler sonrasında binaların özürlü olduğunu tespit ettik. Yeniden kurulmalı.''

Profesör Ahmet Ercan ise ne olacağı konusunda net düşünceler öne sürüyor ve somut önerilerde bulunuyor: ''Olası bir İstanbul depreminin Türkiye'ye maliyeti yaklaşık 100 milyar dolar olacak. Bu meblağ Türkiye'yi öldürür. Halbuki deprem öncesi 5 milyar dolarlık bir yatırım depremi hasarsız atlatmak için yeterli.''

Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci ile sabah bu konu üzerinde konuştuk. Oktay, ''İstanbul'u yıkıp yeniden yapalım düşüncesi artık tek seçenek olarak kabul edilir hale geldi. Bunu yazmak istiyorum'' dedi. İyi de İstanbul'u yıkıp yeniden yapmak büyük proje. Çaplı bir örgütlenmeyi gerektiriyor. Çünkü, onbinlerce hasarlı binayı yıkmak, onların yerine yeni binalar yapmak ancak siyasi iradenin kararıyla gerçekleşebilecek bir şey.

Öncelikle benim aklıma gelenler şöyle sıralanabilir: İlk elde yapılacak en çürük zeminlerin üzerindeki çürük binaları saptamak. Bunların yerine yeni sağlam zeminlerde yeni binaların yapılması için bir proje hazırlamak. Sağlam zeminlerin saptanması öncelikli koşul. Hangi bina yıkılacak, hangi zemin terk edilecek, bunların yerine ne türden binalar yapılacak? En önemlisi bu tür büyük çaplı bir organizasyonu kim oluşturacak?

Profesör Ahmet Ercan bu konuda bazı fikirler geliştirmiş. Bir maliyet bile çıkarmış. Örneğin, ''Bu işin en sağlam yolu, sağlam zeminlerde gökdelenler yapmak ve çürük zeminleri de parklara dönüştürmek'' diyor. Ancak bunu ne Ahmet Ercan, ne Mimarlar Odası, ne İstanbul Belediyesi tek başına yapabilir.

Öncelikle olması gereken siyasi iradenin bu çözüm yolunu benimsemesi. Çürük zeminlerin ve çürük binaların terk edilerek yeni bir konut üretme faaliyetinin gerekli olduğuna inanması. Buna inandıktan sonra, bu konuda ilgili bütün kurum ve kuruluşları harekete geçirerek projeler oluşturulması için bir örgütlenmeye öncülük etmesi. Sonrası gelir.

Şimdi, bu gerçeği siyasi iradenin görüp ona uygun bir hareket yaratması için kolları sıvaması. Bu kabul görene kadar hep birlikte bu çağrıyı yinelememiz gerekiyor: ''İstanbul'u yıkıp yeniden yapalım.'' Bugün daha mümkün.

Not: İstanbul yeni bir sanat galerisine kavuştu. ''Dirimart Artist'' Arman Palas'taki, modern ve çarpıcı mekânıyla ressam Komet 'in desteğiyle açıldı. Hazer Özil 'in sahipliğini yaptığı bu yeni mekândaki ilk serginin adı Compilicite. Komet bu sergide bohçasını açtı. Yıllardır biriktirdiği bavullar dolusu eseri, İstanbullu sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, yerli ve yabancı tanınmış ustaların yanı sıra tanınmamış ustaları ve genç yetenekleri de kapsıyor.

109 yapıtla 55 sanatçının katıldığı bu sergi yakında sona eriyor. Abdi İpekçi Caddesi 7/4 Arman Palas adresindeki Dirimart Artist galerisi, önümüzdeki günlerde, Yüksel Arslan 'ın Karl Marx 'ın ''Kapital'' ini resimlediği sergisine ev sahipliği yapacak.
Cumhuriyet - Oral Çalışlar

 

Mart 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz